Kalafior zapiekany: pomysł na szybkie i smaczne danie

Kalafior zapiekany może być ciekawym pomysłem na obiad wczesną jesienią. Warzywo przygotowane w piekarniku z powodzeniem może zastąpić klasycznego kalafiora z bułką tartą i masłem. Może stanowić samodzielne danie albo interesujący dodatek do mięs czy pieczonych ziemniaków. Oto garść przepisów z kalafiorem zapiekanym w roli głównej.

Zapiekany kalafior: samodzielne danie czy wymarzony składnik sałatek?

Zapiekany kalafior jest wyrazisty w smaku, a przy tym delikatny w konsystencji. Można go pałaszować samodzielnie, ale będzie też świetną bazą do stworzenia innych dań. Z użyciem zapiekanego kalafiora można skomponować między innymi kremowy sos do makaronu czy oryginalne sałatki. Warto też spróbować kalafiora zapiekanego w przyprawach lub z makaronem.

Zapiekany kalafior w przyprawach

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 1 łyżka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki kminu,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu,
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek.

Kalafiora opłukać, osuszyć, podzielić na różyczki. Przyprawy wymieszać w misce z oliwą, a następnie obtoczyć w niej różyczki kalafiora. Ułożyć je na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec około 20 minut, w połowie pieczenia przemieszać.

Kalafior zapiekany z makaronem

Składniki:

  • 1 średni kalafior,
  • 500 gramów makaronu (bezglutenowego lub pszennego),
  • 200 gramów białego sera bądź tofu albo twarogu wegańskiego,
  • 2 cebule,
  • półtorej szklanki mleka roślinnego lub zwierzęcego,
  • 3 łyżki tłuszczu (masła, oleju lub margaryny),
  • 3 łyżki mąki ryżowej lub pszennej,
  • pół szklanki bułki tartej (bezglutenowej lub pszennej),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Kalafiora opłukać, osuszyć, podzielić na różyczki i gotować na parze około 15 minut. Cebule obrać, pokroić na kawałki i podsmażyć na złoto. Przygotować beszamel: w garnku rozpuścić 2 łyżki tłuszczu, dodać mąkę, sól, pieprz i gałkę, wymieszać. Zdjąć z palnika, dolać mleko, dokładnie wymieszać, a następnie podgrzewać do zgęstnienia. Do miski wsypać gorący makaron, dodać kalafiora, pokruszony ser biały lub tofu, podsmażoną cebulę oraz beszamel, wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy, posypać grubo bułką tartą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 30 – 40 minut, do zrumienienia bułki tartej.

Kotlet z kalafiora - lekki i prosty przepis. Zdjęcie ilustracyjneKotlet z kalafiora - bo nie zawsze musi być mięcho. Sprawdź lekki i prosty przepis

Kalafior zapiekany z serem: dla tych, którzy nie liczą kalorii

Kalafior zapiekany z serem jest nieco bardziej kaloryczny, ale równie pyszny. Można go zapiekać pod pierzynką z tartego żółtego sera, albo w panierce z sera i bułki tartej. Oba warianty są warte uwagi.

Kalafior zapiekany z żółtym serem

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
  • 3 kopiaste łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki roztopionego i przestudzonego masła,
  • 3 jajka,
  • 150 gramów tartego żółtego sera,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz do smaku.

Kalafiora opłukać, osuszyć, podzielić na różyczki, gotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut, odcedzić i odstawić do przestudzenia. Do miseczki wbić jajka, dodać śmietanę i masło, doprawić, dokładnie wymieszać. Pietruszkę i szczypiorek umyć, osuszyć, drobno pokroić, dodać do sosu i wymieszać. Różyczki kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać częścią sera, polać sosem i z wierzchu posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekać około 35 minut.

Kalafior zapiekany w serowej panierce

Składniki:

  • 1 średni kalafior,
  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki bułki tartej,
  • 1/3 szklanki startego twardego sera (parmezanu, pecorino, bursztynu),
  • pół łyżeczki sproszkowanego czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki,
  • sól,
  • olej.

Kalafiora opłukać, osuszyć, podzielić na różyczki, blanszować w osolonym wrzątku około 5 minut, odsączyć, przestudzić. Przygotować panierkę: wymieszać bułkę tartą, tarty ser, paprykę i czosnek. Roztrzepać jajka ze szczyptą soli i 2 łyżkami wody. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, nasmarować go olejem. Różyczki kalafiora maczać w jajku, panierce i układać na blasze. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.

Zobacz wideo Oswajanie kalafiora - nuggetsy w płatkach kukurydzianych

kalafior w panierce (zdjęcie ilustracyjne)Kalafior w panierce z bułki tartej i jajka to podstawa. A może coś innego?

Pieczony kalafior w całości: minimum pracy – maksimum przyjemności

Najprostszym pomysłem na letni lub wczesnojesienny obiad jest pieczony kalafior w całości. Proponujemy dwie wersje: łagodną i pikantną.

Kalafior pieczony w całości

Składniki:

  • średniej wielkości kalafior,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • pół łyżeczki przyprawy do grilla,
  • 2 łyżki oleju.

Odciąć liście kalafiora, wykroić twardy głąb tak, by nie odciąć różyczek, opłukać, osuszyć, ugotować w całości na półtwardo (5 do 10 minut) w lekko osolonej wodzie. Ułożyć na blaszce, natrzeć olejem, posypać przyprawą i bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza około 40 minut.

Pikantny kalafior pieczony w całości

Składniki:

  • średniej wielkości kalafior,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • starta skórka i wyciśnięty sok z 1 limonki,
  • półtorej szklanki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki mielonego chili,
  • 1 łyżka mielonego kminku,
  • 1 łyżka czosnku w proszku,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu.

Z kalafiora usunąć liście i zdrewniałą łodygę, opłukać go i osuszyć. Jogurt połączyć w misce ze skórką i sokiem z limonki, chili, czosnkiem, kminkiem, curry, solą i pieprzem. Kalafiora zanurzyć w misce i równomiernie nasmarować go marynatą. Blachę do pieczenia posmarować olejem roślinnym, położyć na niej kalafiora w marynacie i wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Piec przez 30 – 40 minut, do zrumienienia.

Zobacz też: Placki z kalafiora - alternatywa dla placków ziemniaczanych [PRZEPISY]

Więcej o: