Placuszki z dyni najlepiej przygotować z dyni Muscat. Miąższ będzie bardziej ścisły i będzie w nim mało wody. Dzięki temu placuszki z dyni będą jędrne, elastyczne i po prostu idealne. Jak je przygotować?
Obraną i oczyszczoną dynię ścieramy na tarce. Pamiętajmy, że dynię można zamrozić i korzystać z niej także poza sezonem. Wystarczy startą lub pokrojoną w kostkę dynię zapakować do torebek strunowych i zamrozić. W dogodnym momencie wyjmujemy dynię z zamrażalnika i przygotowujemy na przykład placuszki z dyni.
A wracając do placków z dyni i przepisu, świeżą dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą dynię zasypujemy łyżeczką soli. Gdy puści wodę, odlewamy ją. Dodajemy jajka, cukier brązowy, jogurt naturalny, proszek do pieczenia i oczywiście mąkę. Wszystko mieszamy. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy placuszki z dyni z dwóch stron. Placuszki z dyni powinny być rumiane, złociste. Usmażone przekładamy papier lub ręczniki papierowy i odsączamy z tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład ulubioną konfiturą śliwkową czy truskawkową.