Placki z dyni - przepis idealny istnieje, ale ważny jest rodzaj dyni. Jaka najlepsza?

Placki z dyni to jesienny hit, bez którego nie wyobrażamy sobie chłodnych wieczorów i poranków we wrześniu czy październiku. Placuszki z dyni świetnie sprawdzą się zarówno na pożywne śniadanie, jak i szybką kolację na ciepło. Co więcej, można je śmiało zabrać do pojemnika na przekąskę w ciągu dnia. Oto nasz sprawdzony przepis na placki z dyni.

Placki z dyni przepis

Placuszki z dyni. Składniki:

  • 1 szklanka startej na tarce dyni,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia,
  • do podania: jogurt naturalny, cukier puder, ulubione konfitury.
Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Placuszki z dyni. Przygotowanie:

Placuszki z dyni najlepiej przygotować z dyni Muscat. Miąższ będzie bardziej ścisły i będzie w nim mało wody. Dzięki temu placuszki z dyni będą jędrne, elastyczne i po prostu idealne. Jak je przygotować?

Obraną i oczyszczoną dynię ścieramy na tarce. Pamiętajmy, że dynię można zamrozić i korzystać z niej także poza sezonem. Wystarczy startą lub pokrojoną w kostkę dynię zapakować do torebek strunowych i zamrozić. W dogodnym momencie wyjmujemy dynię z zamrażalnika i przygotowujemy na przykład placuszki z dyni.

A wracając do placków z dyni i przepisu, świeżą dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą dynię zasypujemy łyżeczką soli. Gdy puści wodę, odlewamy ją. Dodajemy jajka, cukier brązowy, jogurt naturalny, proszek do pieczenia i oczywiście mąkę. Wszystko mieszamy. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy placuszki z dyni z dwóch stron. Placuszki z dyni powinny być rumiane, złociste. Usmażone przekładamy papier lub ręczniki papierowy i odsączamy z tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład ulubioną konfiturą śliwkową czy truskawkową.

Więcej o: