Jak zrobić zakwas z buraków? Przepis jest prosty, ale potrzeba trochę cierpliwości

Jest zdrowy, poprawia odporność, wspomaga metabolizm, reguluje ciśnienie krwi, wspiera pracę nerek i wątroby. O czym mówimy? Oczywiście o zakwasie buraczanym. Zakwas z buraków można kupić - dostaniemy go nawet w supermarkecie. Lepiej jednak przygotować go samodzielnie! Przepis nie jest trudny, a zalety takiego zakwasu buraczanego są olbrzymie. Mamy pewność, że nie ma w nim chemii ani innych szkodliwych składników. Od czego zacząć przygotowania zakwasu buraczanego?

Zakwas z buraków przepis

Zakwas buraczany przepis. Składniki:

  • 5 kg buraków,
  • 5 litry wody,
  • 1 główka czosnku,
  • kromka chleba na zakwasie,
  • 1 cebula,
  • sól kamienna,
  • pieprz,
  • listki laurowe,
  • ziele angielskie.

Buraki to także świetny dodatek do obiadu. Zobaczcie, co z niego wyczarować:

Zakwas buraczany przepis. Przygotowanie:

Zakwas buraczany jest prosty do przygotowania. Na początku obieramy buraki ze skóry. Kroimy w cienkie plasterki. Można wykorzystać do tego robot kuchenny, który sprawnie potnie wszystko na plasterki. Następnie obieramy cebulę i kroimy ją także w plastry. Tym razem jednak plastry powinny być bardzo grube. Główkę czosnku zostawiamy w łupinkach, ale przecinamy w poprzek.

Zobacz wideo Masz kaca? Sięgnij po buraki, mogą złagodzić skutki

Te wszystkie warzywa przekładamy do dużego naczynia. Najlepiej jeśli będzie kamionkowe lub szklane. Wszystko zalewamy wodą. Dodajemy do tego skórkę z chleba na zakwasie. Mieszamy i dodajemy kilka listków laurowych oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Mieszamy. Naczynie przykrywamy talerzem. Musi być dodatkowo obciążony, na przykład drugim talerzem, a nawet kilogramem cukru czy mąki w opakowaniu.  Wszystko przykrywamy ściereczką - najlepiej lnianą.

Tak zostawiamy na minimum pięć dni. Jeśli jest chłodno, warto zostawić go nawet na osiem czy dziesięć dni. Przepis na zakwas buraczanych - choć prosty - wymaga nieco cierpliwości. Ale naprawdę warto poczekać nawet półtora tygodnia!

Więcej o: