Dziś przychodzimy do was z przepisem dla wszystkich, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchennych rewolucjach. Jeśli szukasz pomysłu na szybki i prosty obiad, proponujemy kurczaka w sosie pieczarkowym. Doskonale komponuje się z purée ziemniaczanym lub w akompaniamencie grillowanych warzyw. Od czego zacząć?
Kurczak w sosie pieczarkowym. Składniki:
Kurczak w sosie pieczarkowym. Sposób przygotowania:
Przygotowania rozpocznij od oczyszczenia kurczaka z chrząstek. Następnie pokrój w na cienkie paski. Przypraw solą i pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w talarki i podsmaż na patelni. Gdy będzie zarumieniona, przełóż ją do osobnego garnka. Na tej samej patelni rozpuść masło i smaż mięso po dwie minuty z każdej strony. Gdy będą gotowe, dodaj do cebuli. Do garnka dolej śmietanę i wstaw na gaz. W tym samym czasie podsmaż na patelni pieczarki pokrojone w cienkie plasterki i dodaj do mięsa. Następnie obierz czosnek, rozgnieć ząbki i również dodaj do garnka. Całość duś pod przykryciem od czterech do ośmiu minut. Garnek ściągnij z palnika i dodaj drobno posiekany szczypiorek.
Jeśli chodzi o dodatki, macie zupełną dowolność. Tak, jak już pisaliśmy wyżej, można postawić przy tym na tradycyjne purée ziemniaczane lub warzywa, ale równie dobrze sprawdzą się kopytka, kluski śląskie czy kluski na parze, zwane pampuchami.