Tofu to jeden z najpopularniejszych zastępników mięsa w daniach wegańskich. Jego ogromną zaletą jest to, że bardzo łatwo przesiąka smakami - wystarczy zamarynować je w przyprawach (lub kupić już marynowane, obecnie oferta smaków stale się poszerza) i po kilku godzinach mamy pyszny, aromatyczny składnik do dań. Dziś polecamy wam przepis Juli, autorki instagramowego profilu "biedanizm", na którym poleca proste i niedrogie przepisy wegańskie. Sprawdźcie, jak zrobić tofu w chrupiącej ostrej panierce!
Składniki:
Kostkę tofu kroimy na 6 podłużnych kawałków Do jednej miseczki wsypujemy mąkę oraz wszystkie przyprawy. Następnie powoli wlewamy wodę i mieszamy - konsystencja powinna być dosyć gęsta, aby ładnie oblepić słupki tofu. Dodajemy też łyżkę oleju i mieszamy na gładką masę. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą.
Każdy słupek tofu maczamy w masie, a potem obtaczamy w bułce tartej - można to zrobić wielokrotnie, jeśli tylko macie ochotę na grubą panierkę i... trochę brudzenia i bałaganu. Następnie kawałki tofu układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20-25 minut. W połowie pieczenia obracamy. Upieczone tofu podajemy z ulubionym sosem lub wykorzystujemy jako wkład do tortilli.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!