Genialny przepis na chrupiące tofu. Tylko jeden minus: "Upieprzycie się w tym wszystkim po łokcie"

Wegańskie przepisy są skomplikowane, a dania dziwne i niesmaczne? Nieprawda! Dziś mamy dla was propozycję na prostą przekąskę. Sprawdźcie, jak zrobić rewelacyjne smażone tofu w panierce.

Tofu to jeden z najpopularniejszych zastępników mięsa w daniach wegańskich. Jego ogromną zaletą jest to, że bardzo łatwo przesiąka smakami - wystarczy zamarynować je w przyprawach (lub kupić już marynowane, obecnie oferta smaków stale się poszerza) i po kilku godzinach mamy pyszny, aromatyczny składnik do dań. Dziś polecamy wam przepis Juli, autorki instagramowego profilu "biedanizm", na którym poleca proste i niedrogie przepisy wegańskie. Sprawdźcie, jak zrobić tofu w chrupiącej ostrej panierce!

Zobacz wideo Tofu z warzywami i ryżem [PRZEPIS]

Tofu w chrupiącej ostrej panierce - przepis

Składniki:

  • kostka tofu (z jednej kostki wychodzi 6 kawałków. Można wybrać zarówno tofu zwykłe, jak i marynowane lub wędzone),
  • ok. 3/4 szklanki bułki tartej,
  • ok. 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka oleju,
  • przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra, granulowany czosnek, sól lub sos sojowy - do smaku plus szczypta cukru,
  • woda

Jak zrobić tofu w chrupiącej panierce?

Kostkę tofu kroimy na 6 podłużnych kawałków Do jednej miseczki wsypujemy mąkę oraz wszystkie przyprawy. Następnie powoli wlewamy wodę i mieszamy - konsystencja powinna być dosyć gęsta, aby ładnie oblepić słupki tofu. Dodajemy też łyżkę oleju i mieszamy na gładką masę. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą.

Każdy słupek tofu maczamy w masie, a potem obtaczamy w bułce tartej - można to zrobić wielokrotnie, jeśli tylko macie ochotę na grubą panierkę i... trochę brudzenia i bałaganu. Następnie kawałki tofu układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20-25 minut. W połowie pieczenia obracamy. Upieczone tofu podajemy z ulubionym sosem lub wykorzystujemy jako wkład do tortilli.

 
Więcej o: