Co sprawia, że zupa z fasolki szparagowej jest jednym z ulubionych wakacyjnych smaków? Jej smak jest na tyle lubiany, że chętnie wracamy do niego w chłodniejszych porach roku. Wówczas używamy produktów mrożonych lub wcześniej przygotowanych i zamkniętych w słoikach. Przede wszystkim wypada nam docenić właściwości samej fasolki szparagowej. Nie ma różnicy czy jest to jej zielona, czy też żółta odmiana. Warzywo to przybyło do Europy w XVI w. z Ameryki Południowej i od razu zyskało uznanie. Dzisiaj poleca się jej spożywanie zwłaszcza kobietom w ciąży i osobom chorującym na cukrzycę. Cenimy jej właściwości przeciwnowotworowe (działa przeciwko rakowi jelita grubego), bogactwo witamin A, C i E i to, że jej spożycie wspomaga trawienie. Fasolka jest również cenna z uwagi na to, że:
Jak widać - już same właściwości tego warzywa powinny skłaniać do spożywania zupy z fasolki szparagowej. Oczywiście sprzyja temu również delikatny i przyjemny smak.
Niestety, zupa z fasolką szparagową może uchodzić za danie sezonowe. W praktyce nie jesteśmy jednak zupełnie zdani na łaskę natury. Można poradzić sobie doskonale poprzez mrożenie tego lubianego warzywa lub przygotowywanie go w słoikach i pasteryzowanie. Doskonały smak zupy z fasolki szparagowej będzie mógł nam towarzyszyć przez cały rok.
Jak powinna być przygotowana zupa z fasolki szparagowej? Przepisy bywają różne, ale z reguły przygotowanie dania jest dość proste. Co będzie nam potrzebne? Z pewnością fasolka i bulion warzywny. Reszta składników może podlegać zmianom. Możliwe jest przygotowanie dania w różnych wariantach - wegetariańskim, ale też wzbogaconym np. o ser feta. Spis składników może zawierać:
Jak powstaje zupa z fasolki? Zaczynamy od pokrojenia rozmrożonej fasolki szparagowej. Kroimy ziemniaki i włoszczyznę. Istotna jest kolejność dodawania składników: warzywa oprócz ziemniaków gotujemy na bulionie tak długo, aż zmiękną. Ziemniaki dodajemy później. Mąka z niewielką ilością wody służy zagęszczeniu zupy z fasolki. Na końcu dodaje się posiekaną natkę z pietruszki.
Danie może występować w różnych wariantach - przykładem niech będzie zupa krem z fasolki szparagowej. W tym przypadku przyrządza się ją z gęstą i kwaśną śmietaną 18%. Krem osiąga się poprzez dokładne miksowanie poszczególnych składników. Dodatkiem w tym przypadku mogą być oczywiście grzanki lub groszek ptysiowy. Zupa krem z fasolki ptysiowej to bardziej nowoczesny sposób podania znanego dania. W takiej postaci najczęściej bardzo smakuje również dzieciom.
Zobacz też: Fasolka szparagowa? Z bułką to klasyk, ale zrób ją tym razem według przepisu Rozkosznego. Będziesz w szoku