Ciasto na naleśniki amerykańskie. Chcesz puszyste naleśniki? Nigdy nie pomijaj tego składnika

Naleśniki amerykańskie to po prostu puszyste placuszki o średnicy nieco mniejszej niż nasze klasyczne naleśniki. Najważniejsza rzecz? Mają być wyrośnięte i puszyste. Jak to osiągnąć?

Ciasto na naleśniki amerykańskie - nie zawsze idealne

Naleśniki amerykańskie zwane też pancakes są pyszne, pulchne i delikatne. Można serwować je z rozmaitymi dodatkami, np. z owocami, słodkimi sosami, bitą śmietaną, lodami czy w tradycyjnej zachodniej wersji - z syropem klonowym i kosteczką masła.

Często kuszą nas piękne zdjęcia obok przepisów, a w rzeczywistości okazuje się, że nasze naleśniki amerykańskie nie do końca tak apetycznie wyglądają. Najczęstszym problemem jest zbyt szybkie opadanie ciasta po usmażeniu, przez co placuszek traci puszystość i staje się gumowaty. Jak tego uniknąć? Sprawdźcie nasz przepis na naleśniki amerykańskie lub - jeśli wolicie - pancakes.

Uwielbiacie barrrdzo puszyste pancakes? Koniecznie przygotujcie te w wersji japońskiej:

Fluffy pancakesJapońskie fluffy pancakes podbiły serca internautów. Jak zrobić urocze i puszyste naleśniki?

Ciasto na naleśniki amerykańskie - oryginalny przepis na puszyste naleśniki

Składniki:

  • 290 g mąki
  • 60 g cukru
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia (to obowiązkowy składnik, który utrzyma nasze placuszki w stanie najwyższej puszystości)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 440 ml mleka
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • duże jajko lub 2 małe

Sposób przygotowania:

Ciasto na naleśniki amerykańskie rozpoczynamy od dokładnego wymieszania sypkich składników. Następnie dodajemy mleko, ostudzone masło, ekstrakt waniliowy i jajka. Całość dokładnie łączymy. Ciasto na naleśniki powinno być dość gęste i kremowe. Jeśli uznacie, że aż nazbyt - dodajcie kilka łyżek mleka. Odstawiamy ciasto na kilka minut, a w międzyczasie porządnie rozgrzewamy patelnię. To klucz do udanych naleśników, o czym pisaliśmy w osobnym artykule:

Naleśniki to jedna z tych potraw, które wszyscy uwielbiają jeść, ale nie każdy lubi robić.Pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Powodem może być słabo rozgrzana patelnia

Puszyste naleśniki amerykańskie już prawie gotowe. Teraz wystarczy lekko natłuścić patelnię i wykładać po porcji ciasta. Amerykanie smażą jednego większego naleśnika na raz. Gdy spód się zarumieni, a na wierzchu pojawią się bąbelki, przekładamy placuszek na drugą stronę. Usmażone pancakes układamy na talerzu jeden na drugim i serwujemy z ulubionymi dodatkami.

Zobacz wideo Nietypowe pancakes z obrazkami [HAPS KIDS]

Puszyste naleśniki amerykańskie gotowe. Smacznego!

Więcej o: