Ciasto na naleśniki amerykańskie. Chcesz puszyste naleśniki? Nigdy nie pomijaj tego składnika

Naleśniki amerykańskie to po prostu puszyste placuszki o średnicy nieco mniejszej niż nasze klasyczne naleśniki. Najważniejsza rzecz? Mają być wyrośnięte i puszyste. Jak to osiągnąć?

Ciasto na naleśniki amerykańskie - nie zawsze idealne

Naleśniki amerykańskie zwane też pancakes są pyszne, pulchne i delikatne. Można serwować je z rozmaitymi dodatkami, np. z owocami, słodkimi sosami, bitą śmietaną, lodami czy w tradycyjnej zachodniej wersji - z syropem klonowym i kosteczką masła.

Często kuszą nas piękne zdjęcia obok przepisów, a w rzeczywistości okazuje się, że nasze naleśniki amerykańskie nie do końca tak apetycznie wyglądają. Najczęstszym problemem jest zbyt szybkie opadanie ciasta po usmażeniu, przez co placuszek traci puszystość i staje się gumowaty. Jak tego uniknąć? Sprawdźcie nasz przepis na naleśniki amerykańskie lub - jeśli wolicie - pancakes.

Uwielbiacie barrrdzo puszyste pancakes? Koniecznie przygotujcie te w wersji japońskiej:

Ciasto na naleśniki amerykańskie - oryginalny przepis na puszyste naleśniki

Składniki:

  • 290 g mąki
  • 60 g cukru
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia (to obowiązkowy składnik, który utrzyma nasze placuszki w stanie najwyższej puszystości)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 440 ml mleka
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • duże jajko lub 2 małe

Sposób przygotowania:

Ciasto na naleśniki amerykańskie rozpoczynamy od dokładnego wymieszania sypkich składników. Następnie dodajemy mleko, ostudzone masło, ekstrakt waniliowy i jajka. Całość dokładnie łączymy. Ciasto na naleśniki powinno być dość gęste i kremowe. Jeśli uznacie, że aż nazbyt - dodajcie kilka łyżek mleka. Odstawiamy ciasto na kilka minut, a w międzyczasie porządnie rozgrzewamy patelnię. To klucz do udanych naleśników, o czym pisaliśmy w osobnym artykule:

Puszyste naleśniki amerykańskie już prawie gotowe. Teraz wystarczy lekko natłuścić patelnię i wykładać po porcji ciasta. Amerykanie smażą jednego większego naleśnika na raz. Gdy spód się zarumieni, a na wierzchu pojawią się bąbelki, przekładamy placuszek na drugą stronę. Usmażone pancakes układamy na talerzu jeden na drugim i serwujemy z ulubionymi dodatkami.

Zobacz wideo Nietypowe pancakes z obrazkami [HAPS KIDS]

Puszyste naleśniki amerykańskie gotowe. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.