Naleśniki amerykańskie zwane też pancakes są pyszne, pulchne i delikatne. Można serwować je z rozmaitymi dodatkami, np. z owocami, słodkimi sosami, bitą śmietaną, lodami czy w tradycyjnej zachodniej wersji - z syropem klonowym i kosteczką masła.
Często kuszą nas piękne zdjęcia obok przepisów, a w rzeczywistości okazuje się, że nasze naleśniki amerykańskie nie do końca tak apetycznie wyglądają. Najczęstszym problemem jest zbyt szybkie opadanie ciasta po usmażeniu, przez co placuszek traci puszystość i staje się gumowaty. Jak tego uniknąć? Sprawdźcie nasz przepis na naleśniki amerykańskie lub - jeśli wolicie - pancakes.
Uwielbiacie barrrdzo puszyste pancakes? Koniecznie przygotujcie te w wersji japońskiej:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ciasto na naleśniki amerykańskie rozpoczynamy od dokładnego wymieszania sypkich składników. Następnie dodajemy mleko, ostudzone masło, ekstrakt waniliowy i jajka. Całość dokładnie łączymy. Ciasto na naleśniki powinno być dość gęste i kremowe. Jeśli uznacie, że aż nazbyt - dodajcie kilka łyżek mleka. Odstawiamy ciasto na kilka minut, a w międzyczasie porządnie rozgrzewamy patelnię. To klucz do udanych naleśników, o czym pisaliśmy w osobnym artykule:
Puszyste naleśniki amerykańskie już prawie gotowe. Teraz wystarczy lekko natłuścić patelnię i wykładać po porcji ciasta. Amerykanie smażą jednego większego naleśnika na raz. Gdy spód się zarumieni, a na wierzchu pojawią się bąbelki, przekładamy placuszek na drugą stronę. Usmażone pancakes układamy na talerzu jeden na drugim i serwujemy z ulubionymi dodatkami.
Puszyste naleśniki amerykańskie gotowe. Smacznego!