Przepis na racuchy? Na kefirze wyjdą obłędnie! Sprawdź, jak je zrobić

Racuchy z jabłkami to smak dzieciństwa. Obłędnie pyszne, puszyste, a wręcz puchate - takie właśnie były racuchy z przepisów naszych mam i babć. Ratowały nas, gdy mieliśmy gorszy humor, w chorobie czy po prostu w jesienne chłody. Warto wrócić do tego smaku z najmłodszych lat. Oto nasz najlepszy przepis na racuchy na kefirze. Nie pożałujcie! Więc zróbcie go jeszcze dziś.

Przepis na racuchy

Racuchy z jabłkami przepis. Składniki:

  • szklanka mąki pszennej - najlepiej tortowej lub krupczatki,
  • 300 ml kefiru naturalnego - sprawdzi się też maślanka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 jabłka,
  • tłuszcz do smażenia - polecamy olej rzepakowy.

A może jednak racuchy drożdżowe? Sprawdźcie nasz przepis:

Racuchy na kefirze. Przygotowanie:

Racuchy na kefirze to śniadaniowy klasyk. Ale świetnie sprawdzą się także jako przekąska do lunch boxów do szkoły czy na wycieczkę. Są też rozwiązaniem dla wszystkich zmartwionych mam, których dzieci nie chcą jeść podczas choroby. Od czego więc zacząć przepis na racuchy?

Racuchy z jabłkami musimy rozpocząć od przygotowania składników. Kefir i jajka powinniśmy wyjąć znacznie wcześniej z lodówki, ponieważ muszą być w temperaturze pokojowej. A gdy już przystępujemy do przepisu na racuchy, to zaczynamy od przesiania mąki. Przez sito przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia do dużego naczynia. Dodajemy cukier puder, szczyptę soli, a następnie wbijamy jajka i wlewamy kefir. Wszystko miksujemy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt gęste – więcej kefiru.

Zobacz wideo Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami

Obieramy jabłka ze skórki. Kroimy je w drobną kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy i wylewamy placuszki na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu dobrze odsączyć nadmiar tłuszczu w papierowe ręczniki.

Racuchy z jabłkami serwujemy posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą. Solo tez będą przepyszne!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.