Jak zrobić sok z winogron? Nic prostszego! Szybki przepis na sok z winogron na zimę

Wspomaga odporność, zapobiega anemii, dba o kondycję skóry i włosów oraz gwarantuje mocne kości. Jak zrobić sok z winogron? Okazuje się, że to wcale nie musi być takie trudne. Nasz przepis jest prosty w wykonaniu i szybki, jak na przygotowywanie przetworów. O czym będziecie musieli pamiętać?

Umiejętność zrobienia pysznego, domowego soku, niektórym z nas kojarzy się z jakąś tajemniczą i trudną sztuką, którą udało się zgłębić jedynie naszym ukochanym babciom. Tymczasem okazuje się, że samodzielne stworzenie tego napoju wcale nie należy do rzeczy najtrudniejszych. Wystarczy mieć dobrej jakości owoce, odrobinę czasu no i oczywiście chęci – punkt numer trzy powinien być punktem numer jeden. Dziś mamy dla was przepis na sok winogronowy. Jak go wykonać, aby nie stracił swoich drogocennych właściwości?

Zobacz wideo Pozornie zdrowe produkty (i ich zdrowe zamienniki)

Zachować sierpniowy klimat na dłużej, czyli jak zrobić sok z winogron na zimę

Sok z winogron na zimę. Składniki:

  • 4 kg winogron bez łodyg
  • 1 kg cukru
  • szklanka wody

Sok z winogron na zimę. Sposób przygotowania:

Sposób wykonania soku będzie zależał od tego, czy mamy sokownik, czy nie. Na początku przyjmijmy, że nie posiadamy w domu żadnego sokownika. Wobec tego niezbędnym narzędziem stanie się drobne sito. Na samym początku do garnka wlej wodę, wsyp owoce i dodaj połowę cukru. Tak przygotowaną mieszankę gotuj przez około jedną godzinę, po czym dosyp resztę cukru. Gotuj wszystko, aż do momentu, w którym owoce zaczną się rozpadać. Zwykle zajmuje to około godziny. Po tym czasie przecedź sok przez sito, przecierając przez nie owoce. Gorący napój przelewaj do butelek lub słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.

Chrupiące tofu w ostrej panierceGenialny przepis na chrupiące tofu. Tylko jeden minus: trochę się ubrudzicie

Sok z winogron z sokownika. Jak przygotować?

Jeśli posiadamy sokownik, wykonanie będzie wyglądało odrobinę inaczej. Na początku oddziel winogrona od łodyżek i przełóż je do sokownika. Powinny w nim parować około godziny. Dopiero wówczas sok przelewamy do garnka, dosypujemy cukier, dolewamy wodę i gotujemy aż do momentu, w którym cukier całkowicie się rozpuści. Tak przygotowany sok możemy przelewać do słoików.

Więcej o: