Zupa krem z dyni? Przepis Magdy Gessler to prawdziwy hit! Jeszcze nie próbowaliście?

Co można zrobić z dyni? Zupę krem oczywiście! Ale nie byle jaką, bo z przepisu najsłynniejszej polskiej restauratorki. Jej receptura jest prosta i wymaga użycia zaledwie kilku składników. Mimo to jest naprawdę pyyyszna!

Zupa krem z dyni - przepis Magdy Gessler

Co można zrobić z dyni - to pytanie numer jeden każdej jesieni. I odpowiedzią numer jeden jest: zupa krem. Jeśli szukacie przepisu idealnego, dobrze trafiliście. Sprawdźcie, jak się za nią zabrać. Przedstawiamy przepis krok po kroku.

Jaka dynia do zupy się najlepiej sprawdzi? Pisaliśmy o tym w osobnym artykule:

Zupa krem z dyni - przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • 1,5 kg dyni
  • 200 ml mleka
  • 200 ml bulionu jarzynowego
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól morska i biały pieprz do smaku
  • natka pietruszki i pestki dyni do dekoracji

Zupa krem z dyni

Przepis Magdy Gessler zakłada rozpoczęcie przygotowywania zupy od ugotowania dyni. W tym celu obieramy ją ze skórki, kroimy w kosteczkę i wkładamy do  garnka. Zalewamy i bulionem oraz doprawiamy solą. Gotujemy, aż miąższ zmięknie. Ma to zająć około 15 minut od momentu zagotowania. Następnie dodajemy też obrany czosnek i gotujemy przez kolejnych 5 minut. Po tym czasie całość blendujemy na gładką papkę. Zupa krem z dyni już prawie gotowa. Pozostało nam jeszcze dolać śmietankę, po czym krótko podgrzać cały płyn.

Na koniec zupę doprawiamy gałką oraz pieprzem i rozlewamy do głębokich talerzy. Dekorujemy uprażonymi wcześniej pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki. Oto pyszna zupa krem z dyni!

Zobacz wideo Przepis na gratini z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Przepis Magdy Gessler nie wyjaśnia, jakiego gatunku warzywa użyć. Można posiłkować się artykułem, który podaliśmy powyżej. Warto też eksperymentować z różnymi odmianami. Każdy smakuje nieco inaczej i da inny efekt ostateczny.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.