Co można zrobić z dyni - to pytanie numer jeden każdej jesieni. I odpowiedzią numer jeden jest: zupa krem. Jeśli szukacie przepisu idealnego, dobrze trafiliście. Sprawdźcie, jak się za nią zabrać. Przedstawiamy przepis krok po kroku.
Jaka dynia do zupy się najlepiej sprawdzi? Pisaliśmy o tym w osobnym artykule:
Składniki:
Przepis Magdy Gessler zakłada rozpoczęcie przygotowywania zupy od ugotowania dyni. W tym celu obieramy ją ze skórki, kroimy w kosteczkę i wkładamy do garnka. Zalewamy i bulionem oraz doprawiamy solą. Gotujemy, aż miąższ zmięknie. Ma to zająć około 15 minut od momentu zagotowania. Następnie dodajemy też obrany czosnek i gotujemy przez kolejnych 5 minut. Po tym czasie całość blendujemy na gładką papkę. Zupa krem z dyni już prawie gotowa. Pozostało nam jeszcze dolać śmietankę, po czym krótko podgrzać cały płyn.
Na koniec zupę doprawiamy gałką oraz pieprzem i rozlewamy do głębokich talerzy. Dekorujemy uprażonymi wcześniej pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki. Oto pyszna zupa krem z dyni!
Przepis Magdy Gessler nie wyjaśnia, jakiego gatunku warzywa użyć. Można posiłkować się artykułem, który podaliśmy powyżej. Warto też eksperymentować z różnymi odmianami. Każdy smakuje nieco inaczej i da inny efekt ostateczny.