Kurczak w sosie śmietanowym to doskonała alternatywa dla kotletów z piersi kurczaka. Danie przyrządza się około 20 min, a smakuje wyśmienicie. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania potrawy masz pewnie w swojej kuchni, a jeśli nie, to bez problemu kupisz je w najbliższym sklepie spożywczym.
Zobacz wideo Makaron z kurczakiem po toskańsku
Szybki obiad z piersią kurczaka. Kurczak w sosie śmietanowym to wyśmienite danie, które przyrządzisz w niecałe 30 min
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- garść natki pietruszki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- do podania: kasza, makaron, ryż lub ziemniaki
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paski. Solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę, zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy. Jeśli masz chwilę czasu, to odstaw kurczaka w marynacie do lodówki na godzinę lub dłużej. Dzięki temu mięso nabierze aromatu.
- Następnie drobno posiekaj czosnek i cebulę. Rozgrzej patelnię i podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodaj teraz kurczaka i smaż przez około 5 min, aż się delikatnie zrumieni.
- Do składników dolej śmietankę i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Gdy sos zgęstnieje, dopraw danie solą i pieprzem, a na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki albo koperek, jeśli wolisz.
Danie świetnie komponuje się zarówno z gotowanymi ziemniakami, jak i z kaszą, ryżem lub makaronem. Jeśli bardzo zależy ci na czasie, to postaw na kaszę, ryż lub makaron. Dzięki temu zaoszczędzisz trochę czasu na obieraniu ziemniaków.