Szybki obiad z piersią z kurczaka. Pysznego kurczaka w sosie śmietanowym przygotujesz w 20 minut

Nie masz pomysłu na obiad? Znudziły ci się tradycyjne kotlety? Rozumiemy to. Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad z piersią kurczaka, to mamy idealną propozycję. Kurczak w sosie śmietanowym podbije twoje kubki smakowe, a jego przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu.

Kurczak w sosie śmietanowym to doskonała alternatywa dla kotletów z piersi kurczaka. Danie przyrządza się około 20 min, a smakuje wyśmienicie. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania potrawy masz pewnie w swojej kuchni, a jeśli nie, to bez problemu kupisz je w najbliższym sklepie spożywczym. 

Zobacz wideo Makaron z kurczakiem po toskańsku

Szybki obiad z piersią kurczaka. Kurczak w sosie śmietanowym to wyśmienite danie, które przyrządzisz w niecałe 30 min

Składniki: 

  • podwójna pierś z kurczaka
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • garść natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • do podania: kasza, makaron, ryż lub ziemniaki

Przygotowanie: 

  1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paski. Solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę, zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy. Jeśli masz chwilę czasu, to odstaw kurczaka w marynacie do lodówki na godzinę lub dłużej. Dzięki temu mięso nabierze aromatu. 
  2. Następnie drobno posiekaj czosnek i cebulę. Rozgrzej patelnię i podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodaj teraz kurczaka i smaż przez około 5 min, aż się delikatnie zrumieni. 
  3. Do składników dolej śmietankę i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. 
  4. Gdy sos zgęstnieje, dopraw danie solą i pieprzem, a na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki albo koperek, jeśli wolisz. 

Danie świetnie komponuje się zarówno z gotowanymi ziemniakami, jak i z kaszą, ryżem lub makaronem. Jeśli bardzo zależy ci na czasie, to postaw na kaszę, ryż lub makaron. Dzięki temu zaoszczędzisz trochę czasu na obieraniu ziemniaków. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA