Rumsztyk wołowy, czyli kulinarny powrót do dawnych czasów. Sprawdź, jak się robi rumsztyk wołowy

Rumsztyk wołowy to danie, które zostało przez nas nieco zapomniane. Zazwyczaj podawano je w barach szybkiej obsługi. Rumsztyk mimo swojej prostoty jest przepysznym i zarazem wykwintnym daniem. Z całą pewnością możemy zaserwować je na uroczystym obiedzie.
Zobacz wideo Tatar wołowy - przepis

Rumsztyk wołowy z cebulą - co to jest?

Rumsztyk wołowy z cebulą to danie, które przywodzi nam na myśl dawne bary mleczne. Mimo iż rumsztyk zalicza się do potraw wykwintnych, to nie brakowało go i w takich punktach gastronomicznych. Zanim przejdziemy do sposobu wykonania, warto wyjaśnić, czym dokładnie jest rumsztyk. Zatem jest to odmiana steku z mięsa mielonego w połączeniu z cebulą. Najczęściej wykonuje się go z wołowiny lub wieprzowiny. Rumsztyki można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem lub ręcznie wykonywanymi kluskami. Doskonale komponują się także z buraczkami bądź warzywną surówką

Wołowina z sosemBitki wołowe - przepis. Zaskakujący składnik sosu wydobędzie głębię smaku

Rumsztyki wołowe - przepis klasyczny

Przepis na rumsztyki wołowe, który podamy, będzie jednym z najbardziej tradycyjnych. Jest on niezwykle łatwy, a przy tym szybki. Dlatego też nawet osoby, które nie mają zbyt dużej ilości czasu, z pełnym powodzeniem mogą wykonać takie danie. Jak się robi rumsztyk? Poniżej podajemy sposób wykonania w kilku krokach.

Składniki potrzebne do wykonania rumsztyku to:

  • około 1 kilograma wołowiny, najlepiej zmielonej (ważna uwaga, jeżeli nie posiadamy maszynki do  mięsa, możemy poprosić w sklepie o zmielenie go)
  • 1 jajko
  • około 4 dużych cebuli
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól

Wykonanie w kilku etapach:

  1. Zmielone mięso wkładamy do miski i łączymy z przyprawami.
  2. Następnie obieramy jedną cebulę i kroimy w drobne plasterki. Następnie podsmażamy ją na małym ogniu na patelni.
  3. Dalej odstawiamy ją do przestygnięcia. Kiedy cebula będzie już w odpowiedniej temperaturze, łączymy ją z mięsem. Całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
  4. Następnie przechodzimy do formowania rumsztyków. Kotlety muszą być stosunkowo płaskie, w przeciwnym razie nie będą się dobrze smażyły. Przystępujemy do smażenia.
  5. W kolejnym kroku obieramy pozostałe cebule i kroimy je na plastry, a dalej dusimy na patelni.
  6. Tak przygotowaną cebulę układamy na rumsztykach.
  7. Danie jest gotowe.

Gulasz wołowyGulasz wołowy - przepis. Mięso będzie kruche, jeśli dodasz ten składnik

Rumsztyki to nie tylko dobry pomysł na obiad, ale i na wczesną kolację bądź grilla z przyjaciółmi. Możemy być przekonani o tym, że danie uświetni każde spotkanie z bliskimi, a niezapomniany smak zachwyci wszystkich przybyłych gości. 

Zobacz też: Tatar - przepis na ucztę dla mięsożerców. Ważna jest dobra wołowina, ale nie tylko

Więcej o: