Rumsztyk wołowy z cebulą to danie, które przywodzi nam na myśl dawne bary mleczne. Mimo iż rumsztyk zalicza się do potraw wykwintnych, to nie brakowało go i w takich punktach gastronomicznych. Zanim przejdziemy do sposobu wykonania, warto wyjaśnić, czym dokładnie jest rumsztyk. Zatem jest to odmiana steku z mięsa mielonego w połączeniu z cebulą. Najczęściej wykonuje się go z wołowiny lub wieprzowiny. Rumsztyki można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem lub ręcznie wykonywanymi kluskami. Doskonale komponują się także z buraczkami bądź warzywną surówką.
Przepis na rumsztyki wołowe, który podamy, będzie jednym z najbardziej tradycyjnych. Jest on niezwykle łatwy, a przy tym szybki. Dlatego też nawet osoby, które nie mają zbyt dużej ilości czasu, z pełnym powodzeniem mogą wykonać takie danie. Jak się robi rumsztyk? Poniżej podajemy sposób wykonania w kilku krokach.
Składniki potrzebne do wykonania rumsztyku to:
Wykonanie w kilku etapach:
Rumsztyki to nie tylko dobry pomysł na obiad, ale i na wczesną kolację bądź grilla z przyjaciółmi. Możemy być przekonani o tym, że danie uświetni każde spotkanie z bliskimi, a niezapomniany smak zachwyci wszystkich przybyłych gości.
Zobacz też: Tatar - przepis na ucztę dla mięsożerców. Ważna jest dobra wołowina, ale nie tylko