Zalega wam czerstwe pieczywo w chlebaku? Nigella ma genialny sposób na... makaron

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Jednym z najpopularniejszych sposobów jest zrobienie bułki tartej. Ale zamiast używać jej do panierki, przygotujcie pyszne... danie makaronowe. Pyszota!

Nigella Lawson to jedna z najsłynniejszych brytyjskich celebrytek kulinarnych. Jej programy i książki znajdują rzesze odbiorców. Dziś polecamy jeden z jej przepisów, dzięki któremu możecie wykorzystać nadmiarowe czerstwe lub suche pieczywo. Sprawdźcie, jak zrobić aromatyczny makaron z bułką tartą, czosnkiem i cytryną. Gwiazda przypomniała go w swoich mediach społecznościowych.

Makaron z bułką tartą, czosnkiem i cytryną - przepis

Przepis pochodzi z bloga Nigelli Lawson

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 1/2 szklanki bułki tartej/okruchów czerstwego chleba,
  • skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny,
  • sok świeżo wyciśnięty z jednej cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • szczypta pieprzu,
  • gruboziarnista sól + zwykła sól do gotowania makaronu
Zobacz wideo Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty

Jak zrobić makaron z bułką tartą, czosnkiem i cytryną?

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aby był al dente. Przed odlaniem, zachowujemy 1/2 szklanki wody z gotowania (zawiera ona sporo skrobi).

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz okruchy pieczywa. Podsmażamy, aż się ładnie zezłocą i przekładamy na talerz.

Makaron przekładamy na patelnię, wlewamy połowę soku z cytryny oraz 2 łyżki oliwy. Podgrzewamy na patelni, cały czas mieszając, aż płyn się wchłonie. Wtedy dodajemy płatki chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gruboziarnistą sól. Mieszamy, wlewając odrobinę wody z gotowania makaronu. Dodajemy pozostałą ilość soku z cytryny (wedle uznania i smaku), a na koniec mieszamy z okruchami pieczywa i posiekaną natką pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA