Nigella Lawson to jedna z najsłynniejszych brytyjskich celebrytek kulinarnych. Jej programy i książki znajdują rzesze odbiorców. Dziś polecamy jeden z jej przepisów, dzięki któremu możecie wykorzystać nadmiarowe czerstwe lub suche pieczywo. Sprawdźcie, jak zrobić aromatyczny makaron z bułką tartą, czosnkiem i cytryną. Gwiazda przypomniała go w swoich mediach społecznościowych.
Przepis pochodzi z bloga Nigelli Lawson
Składniki:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aby był al dente. Przed odlaniem, zachowujemy 1/2 szklanki wody z gotowania (zawiera ona sporo skrobi).
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz okruchy pieczywa. Podsmażamy, aż się ładnie zezłocą i przekładamy na talerz.
Makaron przekładamy na patelnię, wlewamy połowę soku z cytryny oraz 2 łyżki oliwy. Podgrzewamy na patelni, cały czas mieszając, aż płyn się wchłonie. Wtedy dodajemy płatki chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gruboziarnistą sól. Mieszamy, wlewając odrobinę wody z gotowania makaronu. Dodajemy pozostałą ilość soku z cytryny (wedle uznania i smaku), a na koniec mieszamy z okruchami pieczywa i posiekaną natką pietruszki.