Puszyste i wilgotne - takie powinno być ciasto dyniowe. Bardzo ważny jest więc wybór dyni. Polecamy dynię piżmową lub Muskat.
Dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wycinamy miąższ. Pieczemy oczyszczoną dynię w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Po tym czasie blendujemy dynię na gładkie puree. W oddzielnym naczyniu łączymy suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę waniliową. W kolejnej misce oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy masło i aromat waniliowy i ucieramy solidnie. Następnie dodajemy tu puree z dyni. Wszystkie składniki - mąkę z dodatkami oraz mus dyniowy łączymy. Na koniec ubijamy na sztywno białka i delikatnie przekładamy je do masy. Mieszamy delikatnie, przelewamy ciasto do blaszki. Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Dynię myjemy, kroimy na pół. Bardzo dokładnie czyścimy z pestek i włókien. Obieramy cebulę, ziemniaki i marchewki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Podlewamy je dwiema łyżkami oliwy. Krótko podsmażamy warzywa i zalewamy wszystko bulionem warzywnym.
Gotujemy wszystkie warzywa aż do miękkości, a następnie blendujemy je na gładki krem. Doprawiamy zupę przyprawami. Do lekko przestudzonej zupy z dyni dodajemy śmietankę kremówkę.