Dynia piżmowa - przepisy na słodko i słono. Ciasto czy zupa dyniowa?

Dynia to królowa jesieni. Koniecznie więc wykorzystajmy ją w naszej kuchni. Na co macie ochotę? Na przepisy na słodko czy słono? Mamy różne! Proponujemy ciasto dyniowe i zupę dyniową.

Ciasto dyniowe przepis

Ciasto dyniowe przepis. Składniki:

  • szklanka puree z pieczonej dyni,
  • 3 jajka,
  • szklanka mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • kostka masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • aromat waniliowy.

Ciasto dyniowe przepis. Przygotowanie:

Puszyste i wilgotne - takie powinno być ciasto dyniowe. Bardzo ważny jest więc wybór dyni. Polecamy dynię piżmową lub Muskat.

Dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wycinamy miąższ. Pieczemy oczyszczoną dynię w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Po tym czasie blendujemy dynię na gładkie puree. W oddzielnym naczyniu łączymy suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę waniliową. W kolejnej misce oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy masło i aromat waniliowy i ucieramy solidnie. Następnie dodajemy tu puree z dyni. Wszystkie składniki - mąkę z dodatkami oraz mus dyniowy łączymy. Na koniec ubijamy na sztywno białka i delikatnie przekładamy je do masy. Mieszamy delikatnie, przelewamy ciasto do blaszki. Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Dynia piżmowa przepisy - zupa dyniowa. Składniki:

  • 1 dynia piżmowa,
  • 1 litr bulionu warzywnego - warto przygotować go wcześniej, na przykład z tego przepisu: 
  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki
  • 1 cebula,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier, mielony imbir,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 ml śmietanki kremówki.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Zupa z dyni - przepis. Przygotowanie:

Dynię myjemy, kroimy na pół. Bardzo dokładnie czyścimy z pestek i włókien. Obieramy cebulę, ziemniaki i marchewki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Podlewamy je dwiema łyżkami oliwy. Krótko podsmażamy warzywa i zalewamy wszystko bulionem warzywnym.

Gotujemy wszystkie warzywa aż do miękkości, a następnie blendujemy je na gładki krem. Doprawiamy zupę przyprawami. Do lekko przestudzonej zupy z dyni dodajemy śmietankę kremówkę.

Więcej o:
Copyright © Agora SA