Blogerka podzieliła się przepisem na szybkie pączusie z jabłkami. "Miały być do pracy, a już połowy nie ma"

Mini pączki to świetna przekąska do kawy czy jako lunch. A że są niewielkie, to szybko znikają z talerza. Szczególnie w takim wykonaniu.

Prawie każdy lubi pączki. A jeśli nie zwykłe pączki to... minipączki! Są małe, zgrabne i w sam raz do kawki. Przepis na klasyczne minipączki znajdziecie w poniższym artykule. Zaś dziś skupimy się na recepturze autorki bloga i Instagrama Pyszne czy Przepyszne.

Mini pączkiMinipączki na serku homogenizowanym

Przepis na minipączki według Pysznie czy Przepysznie to prawdziwy majstersztyk - szczególnie jesienią, gdy mamy nasze polskie jabłka. To połączenie pączków z racuchami, a więc kombinacja prawdziwie comfort-foodowa. Powiedzielibyśmy wręcz, że są jak uścisk ukochanej babuni.

 

Jogurtowe szybkie pączusie z jabłkami z przepisu Pysznie czy Przepysznie

Składniki:

  • 150 g jogurtu greckiego
  • jajko
  • łyżka cukru
  • jabłko
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 150 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

W misce umieszczamy jogurt, jajko, skórkę z cytryny i cukier, po czym łączymy składniki za pomocą rózgi. Do środka dodajemy obrane jabłka starte na grubych oczkach. Mieszamy. Wsypujemy też przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól i raz jeszcze łączymy składniki. Masa powinna być gęsta.

W garnku rozgrzewamy olej. Następnie do środka wkładamy po kuleczce ciasta na minipączki. Używamy w tym celu dwóch łyżeczek. Pączuszki smażymy z obu stron na rumiany kolor, po czym odkładamy je na ręcznik papierowy. W ten sposób pozbywamy się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe pączusie oprószamy cukrem pudrem. I voila! Przepis jest bajecznie prosty, a efekt... Sami spróbujcie!

Zobacz wideo Pieczone oponki [HAPS KIDS]

Pod postem od razu pojawiła się masa pozytywnych komentarzy. Wiele osób już przygotowało takie pączusie, a inne mają je w planach.

Miały być dla męża na jutro do pracy, ale już połowy nie ma

- napisała jedna z komentujących, a inna dodała:

Pani przepisy są genialne!

Już dłużej was nie zatrzymujemy. Do roboty! Sami tez się zabieramy za te boskie pączusie.

Rolada z galaretkąDesery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni

Więcej o: