Prawie każdy lubi pączki. A jeśli nie zwykłe pączki to... minipączki! Są małe, zgrabne i w sam raz do kawki. Przepis na klasyczne minipączki znajdziecie w poniższym artykule. Zaś dziś skupimy się na recepturze autorki bloga i Instagrama Pyszne czy Przepyszne.
Przepis na minipączki według Pysznie czy Przepysznie to prawdziwy majstersztyk - szczególnie jesienią, gdy mamy nasze polskie jabłka. To połączenie pączków z racuchami, a więc kombinacja prawdziwie comfort-foodowa. Powiedzielibyśmy wręcz, że są jak uścisk ukochanej babuni.
Składniki:
Sposób przygotowania:
W misce umieszczamy jogurt, jajko, skórkę z cytryny i cukier, po czym łączymy składniki za pomocą rózgi. Do środka dodajemy obrane jabłka starte na grubych oczkach. Mieszamy. Wsypujemy też przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól i raz jeszcze łączymy składniki. Masa powinna być gęsta.
W garnku rozgrzewamy olej. Następnie do środka wkładamy po kuleczce ciasta na minipączki. Używamy w tym celu dwóch łyżeczek. Pączuszki smażymy z obu stron na rumiany kolor, po czym odkładamy je na ręcznik papierowy. W ten sposób pozbywamy się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe pączusie oprószamy cukrem pudrem. I voila! Przepis jest bajecznie prosty, a efekt... Sami spróbujcie!
Pod postem od razu pojawiła się masa pozytywnych komentarzy. Wiele osób już przygotowało takie pączusie, a inne mają je w planach.
Miały być dla męża na jutro do pracy, ale już połowy nie ma
- napisała jedna z komentujących, a inna dodała:
Pani przepisy są genialne!
Już dłużej was nie zatrzymujemy. Do roboty! Sami tez się zabieramy za te boskie pączusie.