Karkówka na obiad, czyli smaczny i aromatyczny przepis, który wykonasz z kilku składników

Pomysł na obiad z mięsem? Czasami proste rozwiązania przychodzą do nas najpóźniej. Dziś przygotowaliśmy dla was przepis na karkówkę w sosie własnym. Jest smaczna, aromatyczna i rozpływa się w ustach.

W prostych przepisach tkwi największa siła, bo jak to mówią, basic to jest basic. Dziś przychodzimy więc do was z przepisem podstawowym, choć wymagającym pewnego rodzaju wyczucia. Chodzi o karkówkę w sosie własnym, czyli jedno z ulubionych dań wszystkich miłośników mięsa. To doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację ze znajomymi. Od czego zacząć?

Zobacz wideo Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Pomysł na obiad z mięsem – karkówka duszona w sosie własnym

Karkówka w sosie własnym. Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: 2 łyżeczki majeranku, ostra papryka, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz
  • mąka pszenna
  • 400 ml wody

Karkówka w sosie własnym. Sposób przygotowania:

Na samym początku opłucz karczek, osusz go i potnij w paski grubości ok. dwóch centymetrów. Następnie dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w mące. W dosyć sporym rondlu rozgrzej trzy łyżki oleju i ułóż na nim plastry mięsa. Obsmaż je z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj, aby finalnie karkówka była mocno podsmażona. Dzięki temu sos, który przygotujemy później z wytopionego tłuszczu, będzie miał bardziej wyrazisty smak i ładniejszy kolor.

Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę, podobnie jak czosnek, a następnie zeszklij je na osobnej patelni. Po tym kroku dodaj czosnek i cebulę do mięsa, dopraw dwoma łyżeczkami majeranku, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, oraz ostrą papryką. Wlej do rondelka 400 ml wody i duś całość pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 40 minut. Jeśli będzie taka potrzeba, dopraw całość jeszcze raz solą oraz pieprzem.

Kurczak w sosie śmietanowymPomysł na szybki obiad. Kurczaka w sosie śmietanowym przygotujesz w 20 min.

Na sam koniec zagęść sos za pomocą jednej łyżki mąki. Pamiętaj aby ją bardzo dokładnie rozmącić. Później pogotuj mięso w sosie jeszcze przez jakiś czas, aby wszystko pięknie się ze sobą połączyło.

Więcej o: