W prostych przepisach tkwi największa siła, bo jak to mówią, basic to jest basic. Dziś przychodzimy więc do was z przepisem podstawowym, choć wymagającym pewnego rodzaju wyczucia. Chodzi o karkówkę w sosie własnym, czyli jedno z ulubionych dań wszystkich miłośników mięsa. To doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację ze znajomymi. Od czego zacząć?
Karkówka w sosie własnym. Składniki:
Karkówka w sosie własnym. Sposób przygotowania:
Na samym początku opłucz karczek, osusz go i potnij w paski grubości ok. dwóch centymetrów. Następnie dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w mące. W dosyć sporym rondlu rozgrzej trzy łyżki oleju i ułóż na nim plastry mięsa. Obsmaż je z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj, aby finalnie karkówka była mocno podsmażona. Dzięki temu sos, który przygotujemy później z wytopionego tłuszczu, będzie miał bardziej wyrazisty smak i ładniejszy kolor.
Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę, podobnie jak czosnek, a następnie zeszklij je na osobnej patelni. Po tym kroku dodaj czosnek i cebulę do mięsa, dopraw dwoma łyżeczkami majeranku, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, oraz ostrą papryką. Wlej do rondelka 400 ml wody i duś całość pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 40 minut. Jeśli będzie taka potrzeba, dopraw całość jeszcze raz solą oraz pieprzem.
Na sam koniec zagęść sos za pomocą jednej łyżki mąki. Pamiętaj aby ją bardzo dokładnie rozmącić. Później pogotuj mięso w sosie jeszcze przez jakiś czas, aby wszystko pięknie się ze sobą połączyło.