Sałata rzymska: jak wykorzystać sałatę, która zdobyła popularność dzięki sałatce Cezar? [PRZEPISY]

Sałata rzymska to rodzaj sałaty, charakteryzującej się ciemnozielonymi, podłużnymi, sztywnymi liśćmi oraz lekko gorzkim smakiem. Najczęściej używana jest w Europie Zachodniej, a popularność zyskała dzięki sałatce Cezar. Oto kilka propozycji wykorzystania sałaty rzymskiej w smacznych sałatkach.

Cezar sałatka: zacznijmy od podstaw

Przy użyciu sałaty rzymskiej można przygotować popularną sałatkę Cezar. Sałatka ta miała rzekomo po raz pierwszy pojawić się w 1924 roku, kiedy to włoski kucharz Caesar Cardini musiał przyrządzić danie z tego, co zostało mu w spiżarni. Tak powstała jedna z najpopularniejszych sałatek świata.

Przepis podstawowy z gotowym sosem

Składniki:

  • 1 główka sałaty rzymskiej,
  • 50 gramów sera parmezan,
  • 4 kromki pieczywa żytniego na zakwasie,
  • 3 łyżki oliwy (z oliwek extra vergine),
  • 1 ząbek czosnku,
  • sos caesar,
  • sól, czarny pieprz do smaku.

Pieczywo pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, a gdy grzanki się zrumienią, dodać utarty drobno czosnek. Pod koniec doprawić je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sałatę rzymską opłukać, pokroić na kawałki lub porwać w rękach. Zetrzeć parmezan. W salaterce połączyć sałatę, grzanki, ser oraz sos caesar.

Wersja z samodzielnie przygotowanym sosem

Składniki:

  • pół główki sałaty rzymskiej,
  • 8 łyżek tartego parmezanu,
  • 1 ciabatta lub kawałek bagietki,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego,
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire,
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku.

Ząbek czosnku obrać, drobno posiekać, posolić i przetrzeć przez praskę. Włożyć do miski, dodać majonez, musztardę, sok z cytryny (lub ocet winny) oraz sos Worcestershire. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać. Sałatę opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Przełożyć do salaterki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z połową startego sera i sosem. Pieczywo pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię, podgrzewać z każdej strony. Do zrumienionych grzanek dodać łyżkę masła wymieszaną ze startym ząbkiem czosnku i mieszać. Dodać do sałatki, posypać resztą sera.

Sałata rzymska: przepis na sałatkę z jej wykorzystaniem

Przepis na sałatkę Cezar zawiera takie główne składniki, jak sałata rzymska, grzanki i parmezan, zaś za jego twórcę uchodzi Caesar Cardini. Jednak sałata rzymska, cechujące się niską kalorycznością bogate źródło cennych dla zdrowia witamin i minerałów, to składnik wielu sałatek, serwowanych jako przekąski bądź dania obiadowe. Oto propozycja sałatki z sałaty rzymskiej.

Składniki:

  • dwie sałaty rzymskie mini,
  • 300 gramów pomidorków koktajlowych,
  • 150 gramów sera feta,
  • ząbek czosnku,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • łyżka wody,
  • łyżka oleju,
  • sól, pieprz do smaku.

Sałatę rzymską pokroić w paski, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, ser feta pokroić w kostkę. Kilka listków świeżej bazylii rozetrzeć wraz z czosnkiem w moździerzu. Dodać olej, wodę, sól, pieprz i wymieszać. Warzywa ułożyć w salaterce, polać sosem, wymieszać przed podaniem.

Zobacz wideo Zobacz też przepis na sałatkę nicejską

Sałatka Cezar z kurczakiem - przepis

Sałatka Cezar ma wiele wersji, jedną z najpopularniejszych jest sałatka Cezar z kurczakiem.

Składniki:

  • główka sałaty rzymskiej,
  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka (ok. 450 gramów),
  • 50 gramów tartego sera parmezan,
  • 3 kromki białego chleba,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • sól, pieprz do smaku.

Filety oczyścić, włożyć do pojemnika. Dodać trzy łyżki oleju, płaską łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki czosnku suszonego oraz sól i pieprz do smaku. Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na ok. 40 minut, by się zamarynowało. Z chleba odciąć skórki, miąższ pokroić w kostkę, rozgrzać patelnię, na średnim płomieniu zarumienić chleb (przez kilka minut, mieszając), dodać czubatą łyżkę masła oraz czosnek w plasterkach. Smażyć całość na małym ogniu, do zrumienienia grzanek. Grzanki przerzucić do miseczki i odstawić do ostudzenia. Do kubka wrzucić cztery czubate łyżki majonezu, pół łyżeczki czosnku suszonego, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę sosu Worcestershire oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać na jednolity sos. Rozgrzać patelnię i wyłożyć na nią zamarynowane uprzednio filety (można dodać łyżkę oleju do smażenia). Mięso smażyć z obu stron na rumiano. Odstawić do ostudzenia. Pokroić na plasterki lub w dużą kostkę. W salaterce wymieszać z poszarpaną na kawałki sałatą rzymską, polać sosem, posypać grzankami oraz startym parmezanem.

Sałatka z sałaty rzymskiej: propozycja obiadowa lub na towarzyskie spotkanie

Sałatka z sałaty rzymskiej to zarówno doskonały pomysł na danie obiadowe, jak i ciekawa propozycja przekąski czy też na przykład dania serwowanego podczas spotkania towarzyskiego. Oto dwie propozycje sałatek: warzywnej oraz z jajkami.

Sałatka warzywna z sałatą rzymską

Składniki:

  • sałata rzymska,
  • kawałek zielonego ogórka,
  • pół czerwonej papryki,
  • 5 - 6 rzodkiewek,
  • 3 łyżki siekanego koperku,
  • 250 gramów naturalnego jogurtu,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka cebuli suszonej w płatkach,
  • sól, pieprz do smaku.

Sałatę porwać na mniejsze kawałki, wrzucić do miski. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, pokrojonego ogórka, pokrojone rzodkiewki, suszone płatki cebuli oraz siekany koperek. Jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Dodać do sałatki i wymieszać.

Sałatka z sałatą rzymską i jajkiem

Składniki:

  • sałata rzymska,
  • 4 średniej wielkości pomidory,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 cebula sałatkowa,
  • kopiasta łyżka siekanego koperku,
  • szklanka śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • przyprawa prowansalska,
  • sól, pieprz do smaku.

Liście sałaty umyć, osuszyć, rozerwać na mniejsze kawałki i ułożyć w salaterce. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać szczyptę przyprawy prowansalskiej, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, polać sałatę. Jajka obrać i pokroić w ósemki, ułożyć na sałacie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki, ułożyć na sałacie. Cebulę obrać, pokroić w piórka, ułożyć na pomidorach. Całość obficie posypać siekanym koperkiem.

Zobacz też: Sałatka z ryżem i szynką - pyszny, sycący posiłek na każdą okazję

Więcej o: