Przy użyciu sałaty rzymskiej można przygotować popularną sałatkę Cezar. Sałatka ta miała rzekomo po raz pierwszy pojawić się w 1924 roku, kiedy to włoski kucharz Caesar Cardini musiał przyrządzić danie z tego, co zostało mu w spiżarni. Tak powstała jedna z najpopularniejszych sałatek świata.
Przepis podstawowy z gotowym sosem
Składniki:
Pieczywo pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, a gdy grzanki się zrumienią, dodać utarty drobno czosnek. Pod koniec doprawić je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sałatę rzymską opłukać, pokroić na kawałki lub porwać w rękach. Zetrzeć parmezan. W salaterce połączyć sałatę, grzanki, ser oraz sos caesar.
Wersja z samodzielnie przygotowanym sosem
Składniki:
Ząbek czosnku obrać, drobno posiekać, posolić i przetrzeć przez praskę. Włożyć do miski, dodać majonez, musztardę, sok z cytryny (lub ocet winny) oraz sos Worcestershire. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać. Sałatę opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Przełożyć do salaterki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z połową startego sera i sosem. Pieczywo pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię, podgrzewać z każdej strony. Do zrumienionych grzanek dodać łyżkę masła wymieszaną ze startym ząbkiem czosnku i mieszać. Dodać do sałatki, posypać resztą sera.
Przepis na sałatkę Cezar zawiera takie główne składniki, jak sałata rzymska, grzanki i parmezan, zaś za jego twórcę uchodzi Caesar Cardini. Jednak sałata rzymska, cechujące się niską kalorycznością bogate źródło cennych dla zdrowia witamin i minerałów, to składnik wielu sałatek, serwowanych jako przekąski bądź dania obiadowe. Oto propozycja sałatki z sałaty rzymskiej.
Składniki:
Sałatę rzymską pokroić w paski, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, ser feta pokroić w kostkę. Kilka listków świeżej bazylii rozetrzeć wraz z czosnkiem w moździerzu. Dodać olej, wodę, sól, pieprz i wymieszać. Warzywa ułożyć w salaterce, polać sosem, wymieszać przed podaniem.
Sałatka Cezar ma wiele wersji, jedną z najpopularniejszych jest sałatka Cezar z kurczakiem.
Składniki:
Filety oczyścić, włożyć do pojemnika. Dodać trzy łyżki oleju, płaską łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki czosnku suszonego oraz sól i pieprz do smaku. Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na ok. 40 minut, by się zamarynowało. Z chleba odciąć skórki, miąższ pokroić w kostkę, rozgrzać patelnię, na średnim płomieniu zarumienić chleb (przez kilka minut, mieszając), dodać czubatą łyżkę masła oraz czosnek w plasterkach. Smażyć całość na małym ogniu, do zrumienienia grzanek. Grzanki przerzucić do miseczki i odstawić do ostudzenia. Do kubka wrzucić cztery czubate łyżki majonezu, pół łyżeczki czosnku suszonego, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę sosu Worcestershire oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać na jednolity sos. Rozgrzać patelnię i wyłożyć na nią zamarynowane uprzednio filety (można dodać łyżkę oleju do smażenia). Mięso smażyć z obu stron na rumiano. Odstawić do ostudzenia. Pokroić na plasterki lub w dużą kostkę. W salaterce wymieszać z poszarpaną na kawałki sałatą rzymską, polać sosem, posypać grzankami oraz startym parmezanem.
Sałatka z sałaty rzymskiej to zarówno doskonały pomysł na danie obiadowe, jak i ciekawa propozycja przekąski czy też na przykład dania serwowanego podczas spotkania towarzyskiego. Oto dwie propozycje sałatek: warzywnej oraz z jajkami.
Sałatka warzywna z sałatą rzymską
Składniki:
Sałatę porwać na mniejsze kawałki, wrzucić do miski. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, pokrojonego ogórka, pokrojone rzodkiewki, suszone płatki cebuli oraz siekany koperek. Jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Dodać do sałatki i wymieszać.
Sałatka z sałatą rzymską i jajkiem
Składniki:
Liście sałaty umyć, osuszyć, rozerwać na mniejsze kawałki i ułożyć w salaterce. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać szczyptę przyprawy prowansalskiej, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, polać sałatę. Jajka obrać i pokroić w ósemki, ułożyć na sałacie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki, ułożyć na sałacie. Cebulę obrać, pokroić w piórka, ułożyć na pomidorach. Całość obficie posypać siekanym koperkiem.
Zobacz też: Sałatka z ryżem i szynką - pyszny, sycący posiłek na każdą okazję