Szwagierka Kasi Tusk z genialną propozycją na śniadanie. Fanka: "Na tym talerzu jest wszystko, co bezgranicznie uwielbiam!"

Śniadanie traktujemy często po macoszemu. W tygodniu nie ma zbyt wiele czasu, by poświęcić chwile na przygotowanie czegoś wymyślnego i kończymy, wsuwając szybko płatki z mlekiem albo prostą kanapkę. Za to w weekend można sobie pozwolić na dłuższe celebrowanie tego posiłku. Dobrze wie o tym Zosia Cudny.

Autorka bloga i Instagrama "Make Cooking Easier", a zarazem szwagierka Kasi Tusk pokazała swoim obserwatorom przepis na śniadanie w iście królewskim stylu. Sam zamysł jest prosty, bo to w zasadzie grzanki. Jednak to grzanki bardzo nadzwyczajne. Połączenie awokado i jajka to duet idealny, ale do tego tańca potrzeba więcej niż dwojga. Cudny dodała też ser camembert, a podstawą nie jest wcale chleb, a boskie pieczone bataty.

Efekt? Nam leci ślinka i zakładamy się, że nie jesteśmy sami. Ba! Nawet to wiemy, a świadczy o tym chociażby wysyp komentarzy pod postem:

Na tym talerzu jest wszystko, co bezgranicznie uwielbiam! Nie mogę się już doczekać, kiedy to zjem.
Jestem przekonana, że smakuje wybornie. Już się nie mogę doczekać, aż przetestuję.

My też nie możemy! Ale najpierw przepis. Jak zrobić genialne śniadanie według Make Cooking Easier? Sprawdźcie.

 

Pieczone bataty z jajecznicą, awokado i toną miłości

Składniki na dwie porcje:

  • 2-3 duże bataty
  • krążek sera typu camembert
  • dojrzałe awokado + limonka do skropienia
  • 4 jajka
  • szczypta czarnuszki
  • oliwa z oliwek + łyżka masła
  • gałązka świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od upieczenia batatów. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bataty dokładnie myjemy, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 15-18 minut.

W międzyczasie zabieramy się za awokado. Wydobywamy z niego miąższ, rozgniatamy widelcem i łączymy z sokiem z limonki.

Gdy bataty będą już gotowe, przygotowujemy jajecznicę z camembertem. Ser kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni wraz z masłem. Gdy camembert tylko lekko się rozpuści, wlewamy roztrzepane wcześniej jajka. Całość smażymy, mieszając, aż uzyskamy idealną konsystencję.

Na upieczonych batatach układamy po porcji awokado i serowej jajecznicy. Całość ozdabiamy nasionami czarnuszki i igiełkami świeżego rozmarynu.

Zobacz wideo Dwa sposoby na bruschettę: pomidor i awokado

Jak sami widzicie, przepis jest bardzo prosty. Wszystkie elementy dania robi się szybko. Może więc pokusicie się o przygotowanie go także w tygodniu?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.