Jeśli znudził ci się kotlet schabowy, ale uwielbiasz kotlety w panierce, mamy dla ciebie doskonałą wiadomość. Kotlet po parysku to nieco inna, bardziej delikatna w smaku wersja tradycyjnego kotleta schabowego. Tak przyrządzony schab z pewnością zaskoczy gości. To idealny pomysł na prosty obiad. Smakuje najlepiej w towarzystwie klasycznych dodatków. Sprawdź, jak poprawnie go przygotować.
Schab po parysku różni się od kotleta schabowego przede wszystkim brakiem jednego składnika-bułki tartej. Panierka jest bardziej miękka i delikatna, a także bardziej wyczuwalny jest jej jajeczny smak. Składniki do przygotowania tego dania ze schabem to:
Mięso wieprzowe lub drobiowe pokrój na kotlety i dokładnie rozklep z obu stron. Możesz namoczyć je w mleku, ale nie jest to konieczne. Delikatnie oprósz solą i pieprzem. W miseczce lub innym głębokim naczyniu roztrzep jajka. Dodaj suszony czosnek, lub wyciśnięty świeży ząbek. W osobnym naczyniu przesiej mąkę pszenną. Kotlety na zmianę maczaj w mące, masie jajecznej i znów w mące.
Kotlety schabowe zazwyczaj smaży się na smalcu lub oleju. W przypadku kotletów po parysku lepszym wyborem będzie masło klarowane. Rozgrzej je na głębokiej patelni i kolejno wrzucaj na nią kotlety. Smaż do uzyskania złotego koloru. Będą miały inny smak niż schabowe, a ich panierka uznawana jest za znacznie bardziej lekkostrawną. Podawaj z ziemniakami lub ulubioną kaszą. Smacznego!
Kotlety schabowe, czy kotlety po parysku to niemal obowiązkowy element obiadu w wielu polskich domach. Jeśli lubisz schab i szukasz inspiracji, możesz również spróbować kotletów schabowych z kieszonką. Nacinając mięso, możesz ukryć w nim pieczarki, ser, szpinak czy szynkę i ananasa (kotlety po hawajsku). Pomysłów może być wiele. Na polskich stołach królują od lat również roladki schabowe i devolay.