Kotlet po parysku smaczniejszy niż kotlet schabowy? Poznaj prosty przepis na schab inaczej

Najbardziej popularny przepis na schab to oczywiście kotlet schabowy. Jego wyjątkowy smak zawdzięczamy przede wszystkim panierce. Istnieje też inny sposób na przygotowanie schabu w panierce. Chodzi o kotlet po parysku, który jest delikatniejszy w smaku. Jak go zrobić?

Jeśli znudził ci się kotlet schabowy, ale uwielbiasz kotlety w panierce, mamy dla ciebie doskonałą wiadomość. Kotlet po parysku to nieco inna, bardziej delikatna w smaku wersja tradycyjnego kotleta schabowego. Tak przyrządzony schab z pewnością zaskoczy gości. To idealny pomysł na prosty obiad. Smakuje najlepiej w towarzystwie klasycznych dodatków. Sprawdź, jak poprawnie go przygotować.

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Schab po parysku to prosty przepis na schab. Pamiętaj o tych składnikach

Schab po parysku różni się od kotleta schabowego przede wszystkim brakiem jednego składnika-bułki tartej. Panierka jest bardziej miękka i delikatna, a także bardziej wyczuwalny jest jej jajeczny smak. Składniki do przygotowania tego dania ze schabem to:

  • kotlety z piersi z kurczaka lub ze schabu wieprzowego
  • dwa jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz,
  • masło klarowane do smażenia

Szybki obiad z piekarnikaCo na obiad szybko? Mamy pomysł na szybki obiad z piekarnika w 15 minut

Przepis na idealną panierkę jest prosty. Oto panierka do kotleta po parysku

Mięso wieprzowe lub drobiowe pokrój na kotlety i dokładnie rozklep z obu stron. Możesz namoczyć je w mleku, ale nie jest to konieczne. Delikatnie oprósz solą i pieprzem. W miseczce lub innym głębokim naczyniu roztrzep jajka. Dodaj suszony czosnek, lub wyciśnięty świeży ząbek. W osobnym naczyniu przesiej mąkę pszenną. Kotlety na zmianę maczaj w mące, masie jajecznej i znów w mące.

Sałata rzymska jest idealnym składnikiem sałatek. Zdjęcie ilustracyjneSałata rzymska: jak wykorzystać sałatę, która zdobyła popularność dzięki sałatce Cezar? [PRZEPISY]

Jak smażyć kotlety po parysku? Najlepszy smak mają te na maśle

Kotlety schabowe zazwyczaj smaży się na smalcu lub oleju. W przypadku kotletów po parysku lepszym wyborem będzie masło klarowane. Rozgrzej je na głębokiej patelni i kolejno wrzucaj na nią kotlety. Smaż do uzyskania złotego koloru. Będą miały inny smak niż schabowe, a ich panierka uznawana jest za znacznie bardziej lekkostrawną. Podawaj z ziemniakami lub ulubioną kaszą. Smacznego!

Pomysł na schab inaczej. Jakie przepisy na schab są najpopularniejsze?

Kotlety schabowe, czy kotlety po parysku to niemal obowiązkowy element obiadu w wielu polskich domach. Jeśli lubisz schab i szukasz inspiracji, możesz również spróbować kotletów schabowych z kieszonką. Nacinając mięso, możesz ukryć w nim pieczarki, ser, szpinak czy szynkę i ananasa (kotlety po hawajsku). Pomysłów może być wiele. Na polskich stołach królują od lat również roladki schabowe i devolay. 

Więcej o: