Buraczki na zimę do słoików. Poznaj buraki kiszone i ciesz się zdrowiem

Buraczki na zimę to doskonały sposób na dostarczenie sobie i swoim bliskim dodatkowej porcji witamin i ważnym składników odżywczych. Dowiedz się jak przygotować przetwory z buraczków na zimę. Receptury krok po kroku.

Buraczki na zimę do słoiczków i jego właściwości

Buraczki na zimę do słoiczków posiadają mnóstwo walorów zdrowotnych i wyróżniają się wśród przetworów warzywnych wyśmienitym smakiem. Buraczki stanowią doskonały dodatek do rodzinnego obiadu. Poniżej kilka właściwości buraków. Oto i one:

  • Wspierają nasz układ immunologiczny
  • Ułatwiają trawienie. Polecane, także osobom, które zmagają się z nieszczelnym jelitem
  • Buraki są pomocne przy niedokrwistości
  • Doskonale odbudowują florę bakteryjną
  • Wspierają nasze nerki oraz wątrobę
  • Wspomagają odchudzanie
  • Regulują poziom cholesterolu
  • Buraki działają regenerująco na nasz organizm
  • Działają antywirusowo, antybakteryjnie

sok z burakówDlaczego warto codziennie pić sok z buraka? Napój ma niezwykłe właściwości

Buraki na zimę - zamknij lato w słoiku

Buraki na zimę do słoików to doskonały sposób na to, aby poprawić stan swojego zdrowia, a przy tym urozmaicić rodzinny obiad. Przepisów na buraczki jest całe mnóstwo. Oto jedna z naszych propozycji:

Do wykonania buraczkowych przetworów będziemy potrzebować:

  • 3 kilogramów buraczków, najlepiej ekologicznych
  • pół szklanki octu
  • pół szklanki cukru białego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżki soli
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny - mielony i w ziarnach

Sposób przyrządzenia:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się dokładnym umyciem buraków. Następnie trzeba je ugotować i obrać. Dalej ścieramy je na tarce.
  2. W kolejnym kroku zajmujemy się przygotowaniem specjalnej zalewy do buraków. W tym celu należy wymieszać pozostałe składniki ze sobą i przystąpić do gotowania.
  3. Dalej odstawiamy garnek z ognia i czekamy, aż zalewa wystygnie. W tym czasie możemy przygotować słoiki. Umyć je oraz wyparzyć.
  4. Wyciągamy z zalewy liście laurowe i dodajemy starte buraczki. Całość delikatnie podgrzewamy.
  5. Później przekładamy je do słoików i pasteryzujemy.
Zobacz wideo Wiedzieliście?

Buraki kiszone - zdrowotny hit czy kit?

Buraki kiszone to przetwór kulinarny, który był w naszej kuchni od wieków. Z dawnych receptur korzystali nasi dziadkowie i rodzice. Działo się to za sprawą wyjątkowych walorów zdrowotnych kiszonek. W Polsce bardzo popularnymi są kiszone ogórki czy też kapusta, jednakże buraki zostały delikatnie "wykluczone". Na szczęście na przełomie lat widzimy wyraźne zainteresowanie burakami w tej formie na nowo. Receptura na "buraczaną kiszonkę" znajduje się poniżej.

Składniki:

  • 1 kilogram buraków ze sprawdzonego źródła
  • 1 czosnek
  • przyprawy: pieprz czarny w ziarnach, liście laurowe, ziele angielskie
  • 4 szklanki wody przefiltrowanej
  • 1 czubata łyżka soli (himalajskiej bądź kłodawskiej)

Wykonanie:

  1. Buraki należy dokładnie umyć. Dalej są dwie wersje. Możemy je obrać ze skórki bądź wyszorować szczoteczką.
  2. W kolejnym kroku kroimy je na kawałki.
  3. Czosnek kroimy na pół. Pamiętajmy o tym, aby go nie obierać.
  4. W dużym słoju układamy wszystkie produkty warstwowo. Wykonujemy to naprzemiennie. Buraki, przyprawy. Wszystko zalewamy wodą wymieszaną z solą. Buraki odstawiamy na około 10 dni.
  5. Kiedy buraki będą już dobre, możemy przełożyć je do słoików i przechowywać w lodówce.

Skarby z ziemi? Wielu warzywom korzeniowym przypisuje się wielką moc. Słusznie?Burakiem w raka, selerem w depresję, a żeń-szeń dla ognia w sypialni? O mocy warzyw korzennych

Buraczki na zimę do słoików możemy przygotować pod wieloma postaciami. Mogą być to soki, zakwas z buraków, sałatki na zimno oraz takie do podgrzania. Ich smak i aromat są zdumiewające, a właściwości pokonają wiele chorób i dolegliwości. Ogromnym atutem jest, także łatwość oraz szybkość przygotowywania.

Zobacz też: Sok z buraków: jakie ma właściwości, na co pomaga

Więcej o: