Masło w lodówce zbyt twarde, a poza nią za szybko jełczeje? Jest na to starodawny patent

Przechowywanie masła wielu osobom może sprawiać pewien problem. W lodówce postoi dłużej, ale będzie twarde. Poza lodówką da się łatwo rozsmarować, ale szybciej się zepsuje. Da się znaleźć kompromis? Okazuje się, że tak.

Zimne masło - zmora kanapkoholików

Skrobanie twardego masła i rozpadający się pod nim chleb to zmora wielu osób. Potwierdzają to liczne komentarze na portalach społecznościowych, memy czy po prostu prywatne doświadczenia. Internet pełen jest wszelakich porad, dotyczących ekspresowego zmiękczania masła. Niektóre z nich przetestowaliśmy samodzielnie. Oto jeden z nich:

Zobacz wideo Niezawodny sposób na twarde masło

Więcej sposobów znajdziecie w osobnym artykule. Sprawdziliśmy tu kilka najpopularniejszych patentów:

Zbyt twarde masło utrudnia przygotowanie kanapki albo ciasta, które wymaga użycia miękkiej kostki.Wałek, tarka czy miska z wodą. Oto kilka sposobów na to, jak zmiękczyć masło

Masło w wodzie - będzie miękkie i dłużej świeże

Okazuje się, że istnieje pewien starodawny sposób na to, by masło pozostawało poza lodówką, a więc było miękkie, a jednocześnie się szybko nie psuło. Mowa o umieszczeniu go w pojemniku z przegotowaną, osoloną wodą. Sól jest doskonałym naturalnym konserwantem, dlatego świetnie sprawdzi się w roli zabezpieczenia masła przed jełczeniem. Przed użyciem taką kostkę wystarczy wyjąć z wody, pozwolić jej krótko obciec i można wykorzystać do smarowania. Na rynku dostępne są nawet specjalne maselniczki, które ułatwiają zastosowanie tego patentu. Warto więc zrobić mały research.

Sposoby na twarde masło. Kilka metod na szybkie zmiękczenie kostkiCzy można mrozić masło? Co z bezpieczeństwem? Sprawdzamy

Masło w wodzie sposobem na zapachy z lodówki

Trzymanie masła w wodzie można zastosować także w lodówce. Co prawda nie rozwiąże to problemu twardego smarowidła, ale jest odpowiedzią na inny. Mówiła o tym ostatnio Magda Gessler, podczas środowej konferencji marki Too Good to Go na temat niemarnowania jedzenia.

Bardzo ważną kwestią jest to, żeby masło w lodówce przechowywać w wodzie z solą. Dzięki temu nie nabierze smaku czy zapachu produktów, które się w niej znajdują. Wystarczy jeden dzień przechowywania otwartego masła i cała lodówka - wszystkie cebule, pory, sosy pomidorowe - mamy to wszystko w maśle. Tłuszcze są przekaźnikiem wszystkiego, co znajdziemy w lodówce.

Słyszeliście o takim patencie? A może od dawno go stosujecie? Koniecznie dajcie nam znać w komentarzach!

Więcej o: