Perfekcyjny rosół. Babcie mają sposoby, o których nie wszyscy wiedzą

Perfekcyjny rosół to taki, który serwowała wam w dzieciństwie babcia? Trudno odtworzyć ten smak, ale nie można się poddawać! Babcie wprawdzie mają swoje sposoby, którymi nie lubią się dzielić, ale my uchylamy rąbka tajemnicy. Jak przygotować perfekcyjny rosół? Oto sześć sprawdzonych rad.

Perfekcyjny rosół. Tylko zimna woda

Mięso do perfekcyjnego rosołu zalewamy wyłącznie zimną wodą. Nie można wrzucać mięsa oraz warzyw do już gotującej się wody. Dlaczego? Smak mięsa i warzyw zostanie wtedy w środku, nie przejdzie na cały bulion. Szczególnie mięso uwalnia swój aromat stopniowo, podczas wolnego gotowania początkowo w zimnej wodzie.

Perfekcyjny rosół. Wybór mięsa

Kolejna rada dotyczy wyboru mięsa. Oczywiście podstawą jest mięso z kury – co ważne, nie z kurczaka! Idealnie jeśli do garnka włożymy całą tuszkę. Ale warto dodać różne mięsa. Polecamy szponder lub łatę (czyli wołowinę), cielęcinę. Do gotowania perfekcyjnego rosołu nie sprawdzi się tylko wieprzowina. Pozostałe mięsa jak najbardziej.

Perfekcyjny rosół. Tylko rozmrożone lub świeże mięso

Pamiętajmy także, w przypadku, gdy korzystamy z zamrożonego mięsa, aby wyjąć je odpowiednio wcześniej z zamrażarki. Musi być zupełnie rozmrożone. W ten sposób nie powstanie zbyt wiele szumowin. Będzie ich znacznie mniej, a nam łatwiej będzie zebrać szumowiny zwykłą łyżką czy widelcem.

Perfekcyjny rosół. Warzywa kupujemy oddzielnie

Zawsze kupowaliście włoszczyznę zapakowaną i wyselekcjonowaną przez warzywniak? Zdaniem znanej i cenionej restauratorki Magdy Gessler to nie najlepszy pomysł. O wiele lepiej (i taniej) nabyć oddzielnie poszczególne warzywa. Więcej na ten temat dowiecie się tu: 

Perfekcyjny rosół. Rosół gotujemy kilka godzin

Perfekcyjny rosół musi gotować się długo. Nie wystarczy godzina czy dwie. Cztery godziny to absolutne minimum. A najlepiej gotować rosół przez cały dzień! Polecamy więc nastawić zupę z samego rana i gotować na bardzo wolnym ogniu aż do wieczora. To będzie obłędna kolacja!

Perfekcyjny rosół. Dolewamy tylko wrzątek 

A skoro będziemy nasz perfekcyjny rosół tak długo gotować, to musimy być przygotowani na podlewanie wody. Podczas gotowania zupa zwyczajnie wyparowuje. Pamiętajmy więc, aby zawsze uzupełniać ją wrzątkiem, a nie zimną wodą z kranu.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?
Więcej o:
Copyright © Agora SA