Szarlotka w słoiku, czyli genialny patent na zgrabny deserek. Jak ją zrobić? Wyjaśniamy

Mamy już jesień, a to oznacza jedno: czas na aromatyczne, cynamonowe desery z jabłkami w roli głównej. Nasza propozycja na dziś to prosta szarlotka w słoiczku. Sprawdźcie, jak ją zrobić.

Czy lubicie desery, które nie tylko doskonale smakują, ale także pięknie wyglądają? A może po prostu chcecie zrobić jedną-dwie porcje czegoś smacznego? Zróbcie szarlotki w słoiczkach! To superpyszny i łatwy deser - możecie go przygotować, nawet jeśli nie macie dostępu do piekarnika. A do tego będą prezentować się rewelacyjnie. Zapraszamy po przepis.

Szarlotka w słoiku - przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 spore jabłka,
  • 60 g herbatników pełnoziarnistych,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 450 ml mleka + opakowanie budyniu waniliowego lub 450 śmietanki kremówki min. 30% + śmietanfix

Do podania: 2 słoiczki po dżemie (dobrze umyte i wyparzone) lub ozdobne szklanki z grubego szkła

Zobacz wideo Buły z jabłkami

Jak zrobić szarlotkę w słoiku?

Herbatniki kruszymy na drobne kawałki. Jabłka obieramy ze skórek i kroimy na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka i przesmażamy. Gdy się rozpadną, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

W wersji z budyniem:

Proszek budyniowy mieszamy z zimnym mlekiem (1/2 szklanki), resztę zagotowujemy. Rozrobiony budyń wlewamy do ciepłego mleka, mieszamy, ciągle podgrzewając. Zgęstniały budyń odstawiamy do przestudzenia.

Do słoiczków wsypujemy warstwę herbatników, wkładamy porcję jabłek, a potem budyń. Na budyń wykładamy kolejną porcję jabłek, a potem ostatnie okruchy ciastek.

W wersji z bitą śmietaną:

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan-fiksu, dosładzamy wedle uznania. Do słoiczków wsypujemy herbatniki, potem nakładamy porcję jabłek, znów herbatniki, ponownie jabłka, a na wierzch sporą porcję bitej śmietany.

Wskazówka: do szarlotki można dodać także orzechy włoskie. Zamiast pokruszonych herbatników można wykorzystać granolę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.