Czy lubicie desery, które nie tylko doskonale smakują, ale także pięknie wyglądają? A może po prostu chcecie zrobić jedną-dwie porcje czegoś smacznego? Zróbcie szarlotki w słoiczkach! To superpyszny i łatwy deser - możecie go przygotować, nawet jeśli nie macie dostępu do piekarnika. A do tego będą prezentować się rewelacyjnie. Zapraszamy po przepis.
Składniki (na 2 porcje):
Do podania: 2 słoiczki po dżemie (dobrze umyte i wyparzone) lub ozdobne szklanki z grubego szkła
Herbatniki kruszymy na drobne kawałki. Jabłka obieramy ze skórek i kroimy na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka i przesmażamy. Gdy się rozpadną, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
W wersji z budyniem:
Proszek budyniowy mieszamy z zimnym mlekiem (1/2 szklanki), resztę zagotowujemy. Rozrobiony budyń wlewamy do ciepłego mleka, mieszamy, ciągle podgrzewając. Zgęstniały budyń odstawiamy do przestudzenia.
Do słoiczków wsypujemy warstwę herbatników, wkładamy porcję jabłek, a potem budyń. Na budyń wykładamy kolejną porcję jabłek, a potem ostatnie okruchy ciastek.
W wersji z bitą śmietaną:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan-fiksu, dosładzamy wedle uznania. Do słoiczków wsypujemy herbatniki, potem nakładamy porcję jabłek, znów herbatniki, ponownie jabłka, a na wierzch sporą porcję bitej śmietany.
Wskazówka: do szarlotki można dodać także orzechy włoskie. Zamiast pokruszonych herbatników można wykorzystać granolę.