Placki dyniowe będą doskonałym pomysłem na podwieczorki w gronie znajomych i przyjaciół. Możemy podawać je z aromatyczną kawą z odrobiną kardamonu, bądź z wyrazistą herbatą. Możliwości jest wiele. Zapraszamy do pieczenia i późniejszego smakowania!
Ciasto z dyni - alternatywa dla słodyczy ze sklepowych półek
Ciasto z dyni może być nie tylko zdrowym deserem, ale nawet słodkim śniadaniem. Dynia posiada w sobie całe mnóstwo właściwości odżywczych i zdrowotnych, które zaspokoją zapotrzebowanie naszego organizmu. To dobra opcja zwłaszcza dla mam, które muszą "prowadzić rodzinne potyczki z niejadkami". Przepis na śniadanie z dynią w roli głównej znajduje się tutaj:
Składniki na ciasto:
- około 1 szklanki dyni - upieczonej i zmiksowanej,
- 1 niepełna szklanka mąki pszennej,
- około 1 małej łyżeczki sody oczyszczonej oraz proszku do pieczenia,
- 1 kostka masła,
- 250 gram cukru białego,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 jaja kurze,
- około 1 szklanki skórki pomarańczowej.
Składniki na polewę:
- około 50 gram białek czekolady i 6 dużych łyżek cukru pudru.
Sposób wykonania:
- W pierwszej kolejności należy przygotować mus dyniowy. W tym celu należy upiec dynię.
- Następnie przechodzimy do zajęcia się mąką. Musimy ją przesiać - wówczas ciasto będzie o wiele bardziej pulchne. Dalej mieszamy ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
- W oddzielnym garnku musimy roztopić masło. Dalej dodajemy cukier zwykły oraz waniliowy. Całość mieszamy do czasu, aż wszystko się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Następnie odstawiamy, aby przestygło.
- Puree z dyni przekładamy do miski, dodajemy roztopione masło i skórkę pomarańczową. Wszystko mieszamy. Dalej, odkładamy 1/2 szklanki przygotowanej masy. Do pozostałej części dorzucamy żółtka. Wszystko ze sobą łączymy.
- Białka ubijamy na sztywno. Dla lepszego efektu możemy dodać odrobinę soli.
- Dalej delikatnie i ręcznie łączymy suche produkty z mokrymi. Dokładamy pianę z białek.
- Tak przygotowaną masę przekładamy do formy. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Opcjonalnie możemy przygotować polewę. Składniki na polewę roztapiamy na wolnym ogniu i łączymy ze sobą. Następnie polewamy ciasto i czekamy, aż masa nabierze stałej konsystencji.
Więcej podobnych przepisów można znaleźć na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy
Placek z dynią - przepis z orzechami
Placek z dynią możemy podawać nie tylko z tradycyjną skórką pomarańczy, ale i ubogacać go o dodatkową porcję orzechów. Są przepyszne, a ponadto poprawiają pracę naszego mózgu. Przekonaj się, że wykonanie jest niezwykle proste!
Składniki potrzebne do ciasta dyniowego:
- 500 gram puree z dyni,
- około 500 gram mąki pszennej,
- około 3/4 szklanki cukru białego,
- około 2 małych łyżeczek proszku do pieczenia,
- 3 jaja kurze,
- niecała szklanka oleju roślinnego,
- 250 gram orzechów - najlepiej już obranych,
- odrobina soli,
- przyprawy: kardamon, cynamon, przyprawa korzenna.
Sposób wykonania:
- Przygotowujemy masę dyniową.
- Dalej zajmujemy się siekaniem orzechów.
- W oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę.
- Łączymy ze sobą suche składniki.
- W oddzielnej misce łączymy olej z jajkami i musem.
- Przechodzimy do połączenia mokrych produktów z sypkimi.
- Na końcu dokładamy posiekane orzechy.
- Masę przekładamy do przygotowanej ówcześnie tortownicy i przystępujemy do pieczenia. Proces ten powinien trwać około 40 minut w temperaturze 180 stopni.