Placek z dyni - ciasto, które zdominuje wszystkie desery jesieni! Przepisy w kilku krokach

W ostatnim czasie widzimy wyraźny trend na warzywne smakołyki, a placek z dyni zdecydowanie wygrywa rankingi jesiennych deserów. Dowiedz się, jak wykonać ciasto z dyni, który zachwyci wszystkich domowników.

Placki dyniowe będą doskonałym pomysłem na podwieczorki w gronie znajomych i przyjaciół. Możemy podawać je z aromatyczną kawą z odrobiną kardamonu, bądź z wyrazistą herbatą. Możliwości jest wiele. Zapraszamy do pieczenia i późniejszego smakowania!

Ciasto z dyni - alternatywa dla słodyczy ze sklepowych półek

Ciasto z dyni może być nie tylko zdrowym deserem, ale nawet słodkim śniadaniem. Dynia posiada w sobie całe mnóstwo właściwości odżywczych i zdrowotnych, które zaspokoją zapotrzebowanie naszego organizmu. To dobra opcja zwłaszcza dla mam, które muszą "prowadzić rodzinne potyczki z niejadkami". Przepis na śniadanie z dynią w roli głównej znajduje się tutaj:

Składniki na ciasto:

  • około 1 szklanki dyni - upieczonej i zmiksowanej,
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej,
  • około 1 małej łyżeczki sody oczyszczonej oraz proszku do pieczenia,
  • 1 kostka masła,
  • 250 gram cukru białego,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 jaja kurze,
  • około 1 szklanki skórki pomarańczowej.

Składniki na polewę:

  • około 50 gram białek czekolady i 6 dużych łyżek cukru pudru.

Sposób wykonania:

  1. W pierwszej kolejności należy przygotować mus dyniowy. W tym celu należy upiec dynię.
  2. Następnie przechodzimy do zajęcia się mąką. Musimy ją przesiać - wówczas ciasto będzie o wiele bardziej pulchne. Dalej mieszamy ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
  3. W oddzielnym garnku musimy roztopić masło. Dalej dodajemy cukier zwykły oraz waniliowy. Całość mieszamy do czasu, aż wszystko się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Następnie odstawiamy, aby przestygło.
  4. Puree z dyni przekładamy do miski, dodajemy roztopione masło i skórkę pomarańczową. Wszystko mieszamy. Dalej, odkładamy 1/2 szklanki przygotowanej masy. Do pozostałej części dorzucamy żółtka. Wszystko ze sobą łączymy.
  5. Białka ubijamy na sztywno. Dla lepszego efektu możemy dodać odrobinę soli.
  6. Dalej delikatnie i ręcznie łączymy suche produkty z mokrymi. Dokładamy pianę z białek.
  7. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Opcjonalnie możemy przygotować polewę. Składniki na polewę roztapiamy na wolnym ogniu i łączymy ze sobą. Następnie polewamy ciasto i czekamy, aż masa nabierze stałej konsystencji.

Więcej podobnych przepisów można znaleźć na stronie głównej Gazeta.pl. 

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Placek z dynią - przepis z orzechami

Placek z dynią możemy podawać nie tylko z tradycyjną skórką pomarańczy, ale i ubogacać go o dodatkową porcję orzechów. Są przepyszne, a ponadto poprawiają pracę naszego mózgu. Przekonaj się, że wykonanie jest niezwykle proste!

Składniki potrzebne do ciasta dyniowego:

  • 500 gram puree z dyni,
  • około 500 gram mąki pszennej,
  • około 3/4 szklanki cukru białego,
  • około 2 małych łyżeczek proszku do pieczenia,
  • 3 jaja kurze,
  • niecała szklanka oleju roślinnego,
  • 250 gram orzechów - najlepiej już obranych,
  • odrobina soli,
  • przyprawy: kardamon, cynamon, przyprawa korzenna.

Sposób wykonania:

  1. Przygotowujemy masę dyniową.
  2. Dalej zajmujemy się siekaniem orzechów.
  3. W oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę.
  4. Łączymy ze sobą suche składniki.
  5. W oddzielnej misce łączymy olej z jajkami i musem.
  6. Przechodzimy do połączenia mokrych produktów z sypkimi.
  7. Na końcu dokładamy posiekane orzechy.
  8. Masę przekładamy do przygotowanej ówcześnie tortownicy i przystępujemy do pieczenia. Proces ten powinien trwać około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Więcej o:
Copyright © Agora SA