Kiszone buraki - poznaj zalety zakwasu z buraków. Prosty przepis dla początkujących

Kiszone buraki działają niczym naturalny probiotyk. Regularne spożywanie ich zagwarantuje zdrowie i doskonałe samopoczucie, a także wpłynie na polepszenie jakości życia. Poznaj prozdrowotne walory buraczanego zakwasu i jego wykonanie krok po kroku.

Burak kiszony nie jest jeszcze tak bardzo znany, jak być powinien. Na szczęście tendencja ta się znacząco zmienia. Dlaczego warto zrobić zakwas z buraków?

Zobacz wideo Masz kaca? Sięgnij po buraki, które... łagodzą skutki nadużycia alkoholu

Burak kiszony i jego właściwości

Zakwas z buraków wpływa nie tylko na nasze zdrowie i samopoczucie, ale też na nasz wygląd zewnętrzny. Jego działanie jest niezwykle wszechstronne. Zanim jednak przejdziemy do konkretnego sposobu wykonania zakwasu, zapoznajmy się z jego właściwościami. Oto kilka z nich:

  • Kiszony burak wyrównuje poziom złego cholesterolu.
  • Wspomaga procesy metaboliczne.
  • Usprawnia pracę jelit, a także je uszczelnia - dlatego jest bardzo polecany, zwłaszcza przy nietolerancjach pokarmowych.
  • Posiada witaminy z grupy: B6, C oraz E.
  • Kiszony burak to doskonały sposób na wzmocnienie odporności organizmu.
  • Warto jest go stosować po antybiotykoterapii lub przy stałym przyjmowaniu leków.
  • Kiszonka zawiera w sobie mnóstwo ważnych mikroelementów. Możemy zaliczyć tu między innymi: żelazo, wapń, magnez, sód, cynk, potas.

Buraki, które wykorzystujemy do zakwasu na barszcz czerwony, nie powinny być stare, pomarszczone, a za to możliwie najbardziej świeże i jędrneZakwas na barszcz - wcale nie taki trudny. Jak zrobić najlepszy zakwas do barszczu?

Kiszenie buraków - krok po kroku. Dowiedz się, jak prawidłowo przejść przez proces domowej produkcji

Kiszenie buraków nie jest trudnym zadaniem. Ponadto nie wymaga to od nas zainwestowania dużej ilości czasu oraz pieniędzy. To dziecinnie proste. Przekonaj się o tym sam, korzystając z naszego przepisu. Oto i on:

Składniki na zakwas buraczany:

  • 2 litry przefiltrowanej wody,
  • 1 czosnek,
  • 2 kilogramy buraków,
  • przyprawy: sól kłodawska bądź himalajska - 2 łyżki, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
  • odrobina wody z kiszonych ogórków bądź kapusty.

Wykonanie zakwasu buraczanego:

  1. Jeżeli zamierzamy ukisić buraki, musimy zaopatrzyć się we właściwe naczynie. Najlepszy będzie duży słój szklany bądź kamionka. W ostateczności może być to garnek.
  2. W pierwszej kolejności zajmujemy się burakami. W tym przypadku mamy kilka rozwiązań. Jedni obierają buraki, inni nie. My zostaniemy przy wariancie drugim. Dlatego, też musimy je bardzo dokładnie wymyć. Najlepiej wykonać to szczoteczką bądź druciakiem. Następnie kroimy je na plastry bądź kostkę - w zależności od preferencji.
  3. Czosnek kroimy na pół. Nie obieramy go.
  4. Wodę mieszamy z solą i sokiem z kiszonych ogórków bądź kapusty.
  5. Pokrojone buraki układamy w słoju. Między warstwami układamy przyprawy.
  6. Całość zalewamy przygotowanym roztworem z soli.
  7. Słój przykrywamy bawełnianą ściereczką. Ważna uwaga: Nie może być nasączona płynem do płukania tkanin.
  8. Odstawiamy słój na około 7-10 dni w pomieszczeniu o pokojowej temperaturze.
  9. Kiedy zakwas będzie gotowy, możemy przelać go do słoików i przechowywać w lodówce. Inną alternatywą jest pasteryzacja.

* Buraki wyciągamy z zakwasu. Możemy użyć je do sałatki bądź barszczu.

Zakwas buraczany przepis. Zdj. ilustracyjneJak zrobić zakwas z buraków? Przepis jest prosty, ale trzeba trochę cierpliwości

Sok z kiszonych buraków - naturalne wsparcie organizmu podczas jesieni i zimy

Sok z kiszonych buraków powinien stać się naszym podstawowym elementem, który wchodzi w skład codziennej diety. Zakwas będzie stanowił doskonałą bazę do zup, a buraczki jako domowa sałatka. Musimy jednak podkreślić, że niektóre osoby źle reagują na zakwas. Przyczyn może być wiele. Są to na przykład nietolerancja pokarmowa, bądź zbyt duża ilość zakwasu wypita w jednym momencie. Pamiętajmy, że zakwas powinien być wypijany stopniowo.

Buraczki marynowane z paprykąBuraczki z papryką na zimę sprawdzony przepis. Jak się za nie zabrać?

Więcej o: