Grzyby w occie - przepisy na marynowane grzyby. Poznaj receptury idealne na zimę

Grzyby w occie to przysmak, za którym jedni przepadają, a innym trudno się przekonać do tego smaku. Niemniej jednak wpisał się on na stałe w naszą kulinarną tradycję. Jesień to doskonała pora, by wykonać przetwory na zimę z grzybami w roli głównej.

Grzyby marynowane w occie można podawać jako przekąskę lub dodawać je do sosów oraz sałatek. Będą doskonałe podczas wigilijnej wieczerzy. Wbrew pozorom przygotowywanie grzybów jest łatwe, szybkie i może przysporzyć nam wiele frajdy.

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Grzyby w occie - przepis na bazie leśnych zbiorów

Przepis, który zaprezentujemy na grzyby w occie, nie należy do skomplikowanych. Dlatego też warto go wykonać. Dużą zaletą jest także to, iż nie wymaga on dużych nakładów czasu. To bardzo dobra informacja dla zabieganych.

Jesień to pora roku, która oferuje nam niezwykle wiele dobrodziejstw prosto z lasu. Nie ma nic lepszego, aniżeli marynowane grzybki, które sami zebraliśmy. Przepis na leśne grzyby w wersji z octem znajduje się poniżej.

Składniki:

  • około 2 kilogramów grzybów;
  • 1-2 cebule;
  • około 4 pełnych szklanek wody (szklanka - 250 ml + dodatkowy litr na obgotowanie grzybów);
  • 250 ml octu o stężeniu 10 proc.;
  • około 2 łyżek cukru;
  • 2 łyżeczki soli kłodawskiej bądź himalajskiej;
  • przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca, pieprz czarny - tutaj proporcje są kwestią umowną.

Wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności musimy zająć się dokładnym oczyszczeniem grzybów. Następnie należy je umyć w wodzie. Ważna uwaga: w przypadku marynowania warto wybierać małe grzyby. Jednak jeżeli nie mamy takiej możliwości, bo okazy są po prostu duże, możemy przekroić je na pół.
  2. Dalej obieramy cebulę i kroimy ją na cienkie plastry.
  3. Kiedy już wykonamy wszystkie te czynności, przyszedł czas na zalewę octową. Chcąc ją zrobić, musimy zagotować roztwór wodny z octem, cukrem oraz przyprawami. Jego intensywność będzie uwarunkowana przede wszystkim tym, jak dużo przypraw dodamy.
  4. Następnie, w oddzielnym garnku, zajmujemy się ugotowaniem grzybów oraz cebuli. Proces ten powinien trwać kilka minut.
  5. Dalej, wyparzamy słoiki i wycieramy je do sucha. Napełniamy je grzybami i zalewamy gorącą  zalewą.
  6. Słoiki dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Czekamy, aż ostygną. Potem przekładamy je do zimnego miejsca.

Grzyby marynowane w occie - przepis babci. Wielki powrót tradycyjnych receptur

Przepis babci na grzyby marynowane w occie to z pewnością sposób, który nigdy nas nie zawiedzie. Kto jak kto, ale starsze pokolenie ma w tej materii ogromne doświadczenie. Sprawdzony przepis na grzybki w tradycyjnej odsłonie przedstawiamy poniżej.

Składniki:

  • około 2,5 kilograma grzybów - mogą to być: borowiki, kurki, rydzyki lub inne, takie, które znajdziemy w danym rejonie;
  • 2 duże cebule;
  • około 5-6 szklanek wody przefiltrowanej + 1 litr do obgotowania grzybów;
  • 250 ml octu o stężeniu 10-proc.;
  • około 6 łyżek cukru białego;
  • przyprawy: goździki, gorczyca, pieprz czarny, ziele angielskie.

Receptura na marynowane grzyby:

  1. Pierwszy etap to wykonanie zalewy. Wodę, przyprawy, ocet oraz cukier gotujemy.
  2. Następnie oczyszczamy grzyby i płuczemy je bezpośrednio pod bieżącą wodą. Następnie musimy je obgotować w oddzielnym garnku z osoloną wodą. Proces ten musi trwać kilka minut: około 5-10.
  3. Dalej układamy grzyby w słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Ważna kwestia: Słoiki muszą być wyparzone i wysuszone. Tak przygotowane słoiki szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem, aż ostygną. Następnie przekładamy je do chłodnego miejsca.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.