Kotlet po lwowsku to nie zwykły kotlet mielony. Poznaj przepis na mielone inaczej, które cię zaskoczą

Jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety mielone, to sprawdź przepis na kotlety lwowskie. Są bardzo smaczne i z powodzeniem zastąpią klasyczną potrawę. Spróbuj ich, a być może zagoszczą na stałę w twoim obiadowym menu. Mają ciekawy i delikatny smak. Pasują np. do ziemniaków.

Kotlety goszczą na stałe w wielu polskich kuchniach. Uwielbiamy schabowe, z piersi kurczaka, ale także mielone. Te trzecie robi się bardzo prosto i można je wykonać z niemal każdego rodzaju mięsa. Warto je czasem urozmaicić. W tym celu prezentujemy przepis na kotlety po lwowsku. To mielone z kilkoma dodatkami, które wzbogacą ich aromat i smak. Jaki jest przepis na kotlety lwowskie? Bardzo łatwy!

Zobacz wideo

Kotlet po lwowsku jest aromatyczny i soczysty. Jak go zrobić?

Aby przygotować kotlety po lwowsku potrzebujemy:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 200 g żółtego sera (startego)
  • 1 bułka kajzerka (namoczona w wodzie i odciśnięta)
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz
  • cebula biała
  • olej do smażenia

W odróżnieniu od tradycyjnych kotletów mielonych, wykonuje się je z delikatniejszego rodzaju mięsa, np. z indyka. Dzięki temu są uwielbiane również przez dzieci. Dodatek bułki sprawia, że są puszyste.

Pieczony kurczak z ziołowym pureePieczony kurczak z ziołowym puree podany z zielonymi warzywami i pieczoną szalotką

Jak zrobić kotlet po lwowsku? Bardzo podobnie jak kotlety mielone

W wodzie namaczamy bułkę, a mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy odciśniętą bułkę (najlepiej klasyczną pszenną kajzerkę).Kolejno wbijamy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni trzeba teraz delikatnie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę. Odsączamy z tłuszczu i dodajemy do naszej masy. Wyrabiamy, aż będzie jednolita i formujemy kotlety.

Krupnik z ryby - przepisZupa krupnik - przepis idealny. Podpowiadamy, jak się za nią zabrać

Kotlet lwowski musi być chrupiący z zewnątrz. Przepis na panierkę jest banalny

Uformowane kotlety należy teraz delikatnie opanierować. Panierka nie jest skomplikowana, bo składa się wyłącznie z bułki tartej. Obtoczone kotlety o okrągłym, delikatnie spłaszczonym kształcie kładziemy na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju i smażymy, aż ładnie się zarumienią. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką. Kotlety po lwowsku możesz również wykonać z mielonego mięsa z kurczaka lub np. dziczyzny. Kluczem do smaku kotletów lwowskich jest ser i cebulka. Smacznego!

Więcej o: