Kotlety goszczą na stałe w wielu polskich kuchniach. Uwielbiamy schabowe, z piersi kurczaka, ale także mielone. Te trzecie robi się bardzo prosto i można je wykonać z niemal każdego rodzaju mięsa. Warto je czasem urozmaicić. W tym celu prezentujemy przepis na kotlety po lwowsku. To mielone z kilkoma dodatkami, które wzbogacą ich aromat i smak. Jaki jest przepis na kotlety lwowskie? Bardzo łatwy!
Aby przygotować kotlety po lwowsku potrzebujemy:
W odróżnieniu od tradycyjnych kotletów mielonych, wykonuje się je z delikatniejszego rodzaju mięsa, np. z indyka. Dzięki temu są uwielbiane również przez dzieci. Dodatek bułki sprawia, że są puszyste.
W wodzie namaczamy bułkę, a mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy odciśniętą bułkę (najlepiej klasyczną pszenną kajzerkę).Kolejno wbijamy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni trzeba teraz delikatnie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę. Odsączamy z tłuszczu i dodajemy do naszej masy. Wyrabiamy, aż będzie jednolita i formujemy kotlety.
Uformowane kotlety należy teraz delikatnie opanierować. Panierka nie jest skomplikowana, bo składa się wyłącznie z bułki tartej. Obtoczone kotlety o okrągłym, delikatnie spłaszczonym kształcie kładziemy na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju i smażymy, aż ładnie się zarumienią. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką. Kotlety po lwowsku możesz również wykonać z mielonego mięsa z kurczaka lub np. dziczyzny. Kluczem do smaku kotletów lwowskich jest ser i cebulka. Smacznego!