Królujemy w produkcji pączków, ale nie tylko my je robimy. Znacie marokańskie sfenj?

Tłuściutkie pączki to przysmak nie tylko na tłusty czwartek. Warto wiedzieć, że są znane nie tylko w kuchni polskiej. Dziś mamy dla was przepis na pączki rodem z Maroka, czyli sfenj.

Zapewne słyszeliście o pysznych berlińskich pączkach czy szwedzkich semlor, ale czy wiedzieliście, że podobny przysmak można zjeść także... w Maroku? Sprawdźcie, jak zrobić sfenj.

Co nieco o sfenj

Sfenj przypominają one nasze oponki, robione są z niesłodzonego ciasta, mają puszyste środki i zwykle podaje się je na śniadanie. Doskonale pasuje do nich miętowa herbata. Można je najczęściej dostać na ulicach, najczęściej po prostu z cukrem, ale to sprzedawcy decydują o dodatkach. Sfenj sprzedawane są zwykle po kilka, przewiązane wstążeczką z liścia palmowego.

Sfenj - przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • olej roślinny do smażenia,
  • cukier (może być cukier puder) do posypania
Zobacz wideo

Jak zrobić sfenj?

Do małej miseczki wsypujemy drożdże, wlewamy 1/4 szklanki ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. W dużej misce łączymy mąkę z solą i pozostałą ilością wody. Podrośnięte, rozpuszczone drożdże dodajemy do ciasta i wyrabiamy je energicznie rękoma. Misę nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 3-4 godziny, by ciasto wyrosło. Na razie powinno być zbyt kleiste, by dało się uformować.

W dużym garnku rozgrzewamy olej roślinny. Ręce zwilżamy, zagniatamy ciasto jeszcze raz i formujemy kulkę wielkości niewielkiej śliwki. Następnie palcem robimy otwór w środku i wrzucamy na gorący tłuszcz - na nim powinno ładnie wyrosnąć. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne oponki.

Podczas smażenia sfenj obracamy, aby ładnie zbrązowały ze wszystkich stron. Potem odkładamy na papierowe ręczniki, by odsączyć je nieco z tłuszczu. Następnie zanurzamy je w cukrze lub cukrze pudrze i podajemy. Sfenj najlepiej smakują na ciepło.

Więcej o:
Copyright © Agora SA