Niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z tymi wiejskimi, czy tymi ze sklepu, zawsze warto wiedzieć, jak sprawdzić, czy jajko jest dobre. Nawet jeśli napis na opakowaniu wskazuje, że są już po dacie. Dlaczego? Jajka zalicza się do grupy produktów, które oznacza się terminem "najlepiej spożyć przed", a nie "należy spożyć do". Jaka jest różnica?
Pierwszy termin mówi o przydatności do spożycia - po tej dacie produkt może zacząć się psuć i być niebezpieczny dla zdrowia. Drugi termin z kolei oznacza datę minimalnej trwałości, czyli produkt może stracić na jakości (np. zmienić konsystencję czy się rozwarstwić), ale nie będzie szkodliwy dla organizmu. Ten właśnie dotyczy jajek. Zanim więc wyrzucimy te "po terminie", sprawdźmy, czy faktycznie są zepsute.
Jak sprawdzić, czy jajko jest dobre? Wystarczy prosty test. Do naczynia wlejmy wodę i włóżmy do środka jajko. Jeśli opada na dno, jest świeże, jeśli zaś pływa po powierzchni - lepiej je wyrzucić. Jajko znajduje się gdzieś pomiędzy? Nie jest najświeższe, ale nie jest też zepsute.
Pamiętajmy, że aby uniknąć marnowania jajek, warto je odpowiednio przechowywać. O tym, jak to poprawnie robić pisaliśmy w osobnym artykule: