Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić wigilijne krokiety?

Przepis na krokiety z pieczarkami i kapustą jest bardzo często wykorzystywany w okresie świątecznym. Krokiety z kapustą i pieczarkami to potrawa, która doskonale wpisuje się w polską tradycję kulinarną. Jest sycąca, wyrazista, a przy tym niezwykle aromatyczna. Unoszący się zapach grzybów i kapusty wprowadza nas w uroczysty klimat. Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? Sprawdzamy.

Krokiety z pieczarkami i kapustą - potrawa nie tylko od święta

Krokiety z pieczarkami i kapustą to danie, które większości kojarzy się z Wigilią. Jednakże możemy serwować je, także przy innych okazjach. Oprócz walorów smakowych, potrawa ta jest, także bardzo zdrowa. Wynika to głównie z faktu, że posiada w sobie kiszoną kapustę bogatą w witaminę C. Ponadto kiszonka poprawia naszą odporność. Działa antygrzybiczo i antybakteryjnie. Krokiety nie są skomplikowanym daniem, ale wymagają od nas trochę więcej czasu. Możemy je serwować zarówno w Wigilię jak i podczas codziennych posiłków. Ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie różnorodnych sosów czy też dodatków. Krokiety z kapustą i pieczarkami nie muszą być podawane wyłącznie w wersji klasycznej. 

Zobacz też: Dlaczego krokiety pękają? Problem pojawia się już podczas robienia ciasta

Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami - prosty przepis

Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami, aby były odpowiednio doprawione, soczyste i smaczne? Sekret tkwi we właściwych proporcjach farszu. Musimy pamiętać, aby jego ilość była dostosowana do tego, ile chcemy zrobić krokietów. Przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami znajdziesz tutaj:

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • naleśniki, które wcześniej przygotujemy
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia krokietów
  • 1 jajko do panierki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
Zobacz wideo Znasz ten przepis?

Wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się usmażeniem naleśników.
  2. Następnie przechodzimy do wykonania farszu na krokiety.
  3. Pieczarki umyć, pokroić je w kostkę i usmażyć na patelni mieszając jak najrzadziej.
  4. Do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz, majeranek i dusić wszystko razem ok 10 minut.
  5. Kapustę gotujemy z przyprawami aż będzie miękka. 
  6. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączyć z wody i wymieszać ze smażoną cebulką z pieczarkami.
  7. Następnie nakładamy farsz do naleśników i obtaczamy w jajku i bułce tartej.
  8. Krokiety smażymy, pamiętając o tym, że temperatura podczas smażenia nie może być zbyt wysoka. 
  9. Gotowe krokiety możemy podawać z barszczem.

Przepis na krokiety z pieczarkami i kapustą to propozycja dania, które możemy wykonać z ogólnodostępnych składników. Przygotowując krokiety na wigilijny stół warto rozważyć dodanie do farszu grzybów leśnych. Najczęściej w okresie zimowym w sklepach dostępne są suszone grzyby, które przed dodaniem do farszu warto zalać wrzątkiem i moczyć około 30 minut. Jak widać krokiety możemy serwować na wiele różnorodnych sposobów. Z sosem bądź w wersji klasycznej. Wszystko jest uwarunkowane przede wszystkim od naszej koncepcji i pomysłu. Krokiety to danie, które pokochają wszyscy!

Więcej o: