Krokiety z pieczarkami i kapustą to danie, które większości kojarzy się z Wigilią. Jednakże możemy serwować je, także przy innych okazjach. Oprócz walorów smakowych, potrawa ta jest, także bardzo zdrowa. Wynika to głównie z faktu, że posiada w sobie kiszoną kapustę bogatą w witaminę C. Ponadto kiszonka poprawia naszą odporność. Działa antygrzybiczo i antybakteryjnie. Krokiety nie są skomplikowanym daniem, ale wymagają od nas trochę więcej czasu. Możemy je serwować zarówno w Wigilię jak i podczas codziennych posiłków. Ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie różnorodnych sosów czy też dodatków. Krokiety z kapustą i pieczarkami nie muszą być podawane wyłącznie w wersji klasycznej.
Zobacz też: Dlaczego krokiety pękają? Problem pojawia się już podczas robienia ciasta
Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami, aby były odpowiednio doprawione, soczyste i smaczne? Sekret tkwi we właściwych proporcjach farszu. Musimy pamiętać, aby jego ilość była dostosowana do tego, ile chcemy zrobić krokietów. Przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami znajdziesz tutaj:
Składniki:
Wykonanie:
Przepis na krokiety z pieczarkami i kapustą to propozycja dania, które możemy wykonać z ogólnodostępnych składników. Przygotowując krokiety na wigilijny stół warto rozważyć dodanie do farszu grzybów leśnych. Najczęściej w okresie zimowym w sklepach dostępne są suszone grzyby, które przed dodaniem do farszu warto zalać wrzątkiem i moczyć około 30 minut. Jak widać krokiety możemy serwować na wiele różnorodnych sposobów. Z sosem bądź w wersji klasycznej. Wszystko jest uwarunkowane przede wszystkim od naszej koncepcji i pomysłu. Krokiety to danie, które pokochają wszyscy!