Kurczak w sosie koperkowym sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. To bardzo proste danie, które można przygotować dosłownie w kilka chwil. Jak się za to zabrać? Przepis znajdziecie pod spodem. Zanim jednak do niego przejdziemy, zobaczcie też, czego pod żadnym pozorem nie wolno robić z surowym kurczakiem. Przestrzegają przed tym eksperci:
Kurczaka oczyszczamy z wszelkich kostek, chrząstek i błonek. Następnie kroimy go na mniejsze kawałki dowolnej wielkości. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na kilka chwil, by się lekko zamarynował (możemy na dłużej, jeśli mamy więcej czasu).
W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, koperek opłukujemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy. Jeśli nasz kurczak w sosie koperkowym ma być wzbogacony smakiem pieczarek, oczyszczamy je i kroimy na plasterki.
Rozgrzewamy dużą patelnię razem z tłuszczem. Jeśli używamy pieczarek, podsmażamy je krótko. Następnie dorzucamy kurczaka i smażymy, aż się zetnie. Dodajemy też czosnek. Kurczak w sosie koperkowym nie ma jeszcze... sosu koperkowego. Wlewamy więc spory chlust śmietanki oraz posiekany koperek. Całość gotujemy przed kilka minut pod przykryciem. Doprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
Kurczak w sosie koperkowym już gotowy. To danie idealne nie tylko dlatego, że robi się je łatwo i szybko. Jest też bardzo uniwersalne, bo można je podać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, kaszą czy kluskami.