Wątróbka wieprzowa przepis Magdy Gessler to pomysł na aromatyczny i prosty obiad

Podroby jako pomysł na obiad, dla wielu z nas nadal są dość kontrowersyjnym przysmakiem. Dzięki przepisowi Magdy Gessler, wątróbka wieprzowa może stać się teraz ulubionym daniem. Aromatyczne mięso pasuje do tradycyjnych dodatków. Poznaj ten prosty przepis.

Są w polskiej kuchni dania uznawane za "kontrowersyjne". Nadal w popularnych programach kulinarnych postrach sieją m.in. podroby. Ozory, płuca, czy wątróbka były jednak obecne w polskiej kuchni od lat. Popularne pierogi z "dudkami", czy właśnie wątróbka z jabłkami to dania obiadowe często uwielbiane przez nasze babcie i dziadków. Dzięki największym kulinarnym autorytetom wracają do łask. Magda Gessler jest jedną z osób, która wielokrotnie przekonywała współczesnych kucharzy do przywrócenia tych dań na polskie stoły. Idzie jej bardzo dobrze, ponieważ jej przepis na wątróbkę wieprzową zyskuje na popularności i cieszy się uznaniem w wielu domach. Jest prosty, smaczny i przygotujesz go bez trudu.

Zobacz wideo

Wątróbka wieprzowa przepis Magdy Gessler: Jakie składniki są potrzebne?

Składniki na potrawę, którą przyrządzimy według przepisu znanej restauratorki, są z pozoru banalne i łatwo dostępne. Wyjątkiem jest konfitura, która podkręca smak dania i nadaje mu słodyczy. Do wątróbki wieprzowej wg. Magdy Gessler potrzebujemy:

  • 1 kg wątróbki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • mąka
  • 2 kwaśne jabłka
  • masło
  • mleko
  • konfitura z jarzębiny*
  • olej
  • sól
  • pieprz

W ostateczności konfiturę z jarzębiny można zastąpić konfiturą z jeżyn lub morwy.

Wątróbka wieprzowa przepis Magdy Gessler krok po kroku:

Wątróbka wieprzowa budzi wiele skrajnych emocji przede wszystkim ze względu na fakt, że zaliczana jest do grupy podrobów. Jeśli dokładnie ją umyjemy i usmażymy tak, aby była miękka i soczysta, w niczym nie będzie różnić się od innych smacznych kawałków mięsa. Aby uzyskać ten efekt, należy na początek umyć wątróbkę i zalać ją odrobiną mleka. Mleko powinno przykrywać kawałki mięsa. Tak zamarynowaną wątróbkę trzeba pozostawić na całą noc. Następnego dnia mięso trzeba odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać masło i smażyć na małym ogniu.

Wątróbka wieprzowa przepis Magdy Gessler: Najważniejsze są aromatyczne dodatki

Kiedy wątróbka będzie powoli się smażyć, należy pokroić cebulę w piórka, a jabłka w kostkę. W międzyczasie włączyć piekarnik i rozgrzać do 100 stopni. Następnie, trzeba zdjąć wątróbkę z ognia i przełożyć do żaroodpornego naczynia razem z cebulą i jabłkiem. Tak przygotowane mięso należy umieścić w piekarniku na około 10 minut. Kiedy tłuszcz wymiesza się z jabłkiem i cebulą, na talerzu można dodać odrobinę konfitury. Serwować z ulubionym pieczywem lub np. pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.