• Link został skopiowany

Wątróbka wieprzowa przepis Magdy Gessler to pomysł na aromatyczny i prosty obiad

Podroby jako pomysł na obiad, dla wielu z nas nadal są dość kontrowersyjnym przysmakiem. Dzięki przepisowi Magdy Gessler, wątróbka wieprzowa może stać się teraz ulubionym daniem. Aromatyczne mięso pasuje do tradycyjnych dodatków. Poznaj ten prosty przepis.
Wątróbka wieprzowa przepis Magdy Gessler
Shutterstock.com / freeskyline; Instagram / Magda Gessler

Są w polskiej kuchni dania uznawane za "kontrowersyjne". Nadal w popularnych programach kulinarnych postrach sieją m.in. podroby. Ozory, płuca, czy wątróbka były jednak obecne w polskiej kuchni od lat. Popularne pierogi z "dudkami", czy właśnie wątróbka z jabłkami to dania obiadowe często uwielbiane przez nasze babcie i dziadków. Dzięki największym kulinarnym autorytetom wracają do łask. Magda Gessler jest jedną z osób, która wielokrotnie przekonywała współczesnych kucharzy do przywrócenia tych dań na polskie stoły. Idzie jej bardzo dobrze, ponieważ jej przepis na wątróbkę wieprzową zyskuje na popularności i cieszy się uznaniem w wielu domach. Jest prosty, smaczny i przygotujesz go bez trudu.

Zobacz wideo

Wątróbka wieprzowa przepis Magdy Gessler: Jakie składniki są potrzebne?

Składniki na potrawę, którą przyrządzimy według przepisu znanej restauratorki, są z pozoru banalne i łatwo dostępne. Wyjątkiem jest konfitura, która podkręca smak dania i nadaje mu słodyczy. Do wątróbki wieprzowej wg. Magdy Gessler potrzebujemy:

  • 1 kg wątróbki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • mąka
  • 2 kwaśne jabłka
  • masło
  • mleko
  • konfitura z jarzębiny*
  • olej
  • sól
  • pieprz

W ostateczności konfiturę z jarzębiny można zastąpić konfiturą z jeżyn lub morwy.

Wątróbka wieprzowa przepis Magdy Gessler krok po kroku:

Wątróbka wieprzowa budzi wiele skrajnych emocji przede wszystkim ze względu na fakt, że zaliczana jest do grupy podrobów. Jeśli dokładnie ją umyjemy i usmażymy tak, aby była miękka i soczysta, w niczym nie będzie różnić się od innych smacznych kawałków mięsa. Aby uzyskać ten efekt, należy na początek umyć wątróbkę i zalać ją odrobiną mleka. Mleko powinno przykrywać kawałki mięsa. Tak zamarynowaną wątróbkę trzeba pozostawić na całą noc. Następnego dnia mięso trzeba odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać masło i smażyć na małym ogniu.

Wątróbka wieprzowa przepis Magdy Gessler: Najważniejsze są aromatyczne dodatki

Kiedy wątróbka będzie powoli się smażyć, należy pokroić cebulę w piórka, a jabłka w kostkę. W międzyczasie włączyć piekarnik i rozgrzać do 100 stopni. Następnie, trzeba zdjąć wątróbkę z ognia i przełożyć do żaroodpornego naczynia razem z cebulą i jabłkiem. Tak przygotowane mięso należy umieścić w piekarniku na około 10 minut. Kiedy tłuszcz wymiesza się z jabłkiem i cebulą, na talerzu można dodać odrobinę konfitury. Serwować z ulubionym pieczywem lub np. pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!

Więcej o: