Perfekcyjna jajecznica według Gordona Ramsaya? Dodaj śmietanę - ale nie tylko dla smaku

Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę? Zanim przystąpisz do smażenia jej na kolację czy śniadanie, skorzystaj z rad Gordona Ramsaya. Szykuj śmietanę! Szef kuchni wie, co robi.

Jaką jajecznicę jada Gordon Ramsay? Jeden z najpopularniejszych szefów kuchni zdradził kilka porad, które stosuje, by jajecznica wyszła idealna. Uwaga: zanim przystąpicie do smażenia, sprawdźcie, czy macie w lodówce śmietanę.

Jajecznica według Gordona Ramsaya

Solenie przed usmażeniem? Ubijanie jajek przed wrzuceniem na patelnię? Zapomnijcie. Gordon Ramsay przygotowuje ją według tych zasad:

  • jajecznicy wystarczą cztery minuty. Zamiast smażyć jajka na małym ogniu przez cały czas, spróbujcie zmieniać temperaturę. Ramsay radzi, aby najpierw smażyć jajecznicę na średnim ogniu (do momentu, kiedy wbite i wymieszane jajka zaczną się ścinać), potem zdjąć ją na 20 sekund z kuchenki, a potem na kolejne 90 sekund znów postawić na palniku. Uwaga! Zbyt wysoka temperatura smażenia sprawi, że jajecznica wyjdzie gumowata.
  • jajecznicę solimy zawsze na koniec - kiedy jajka będą ścięte. Dzięki temu nie straci ona smaku i będzie miała doskonałą konsystencję.
  • jajka wbijamy prosto na patelnię - nie ma potrzeby ubijania ich w osobnym naczyniu.
  • gdy jajka są na patelni, mieszamy je ciągle, by temperatura rozchodziła się równomiernie.
Zobacz wideo

Co z tą śmietaną? Dodanie do jajecznicy (tuż po usmażeniu) łyżki kwaśnej śmietany, śmietanki lub masła sprawi cuda. Dzięki temu nie tylko uzyskamy idealną, kremową konsystencję, ale także zapobiegniemy rozgotowaniu się jajek. Śmietana musi być zimna, aby zatrzymać proces gotowania. Smacznego!

Jak podawać jajecznicę? Nie tylko na talerzyku w towarzystwie kilku kromek chleba. Doskonale smakuje na przykład:

  • podana na croissancie, z wędzonym łososiem lub szynką i warzywami,
  • na maślanym toście z ulubionymi dodatkami,
  • posypana dużą ilością ziół - najlepiej sporą porcją szczypiorku lub rzeżuchy,
  • w ciepłej tortilli z dodatkiem pomidorowej salsy,
  • usmażona z pokrojonymi w kostkę pomidorami i pieczarkami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.