Kto nie słyszał o tostach francuskich? Chyba nie ma takiej osoby! Pierwsze wzmianki o tym prostym przepisie na chleb w jajku pochodzą z IV wieku! Wtedy jeszcze nie było mowy o tostach francuskich. Przyrządzano po prostu chleb i moczono go w mleku. Tak było przez wieki.
W XIV wieku w Niemczech nazywano ten pyszny smakołyk Biednym Rycerzem. W XV-wiecznej Anglii mówiono już o pain perdu - tostach z czerstwego chleba. Choć przepis częściej gościł w angielskich książkach kucharskich, zaczął być znany jako french toasts, czyli właśnie tosty francuskie.
Obecnie chleb w jajku przyrządza się z dodatkiem mleka, śmietany czy maślanki. Smażymy pieczywo aż do zarumienienia i podajemy z ulubionymi dodatkami. Możemy po prostu posypać podsmażone kromki cukrem pudrem, polać syropem klonowym, maczać w marmoladzie czy ozdobić kleksem bitej śmietany. Macie ochotę na ten prosty przepis na śniadanie dla dzieci i nie tylko?
Jajko rozbijamy widelcem lub mikserem. Dodajemy mleko i cukier waniliowy. Kiedy masa będzie puszysta, maczamy w niej chleb. Warto wybierać czerstwy chleb lub bułkę. Świeże pieczywo zostawmy na kanapki! Obtoczone kromki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Rumiane tosty francuskie podajemy z ulubionymi dodatkami.