Chleb w jajku czy tost francuski - proste i szybkie śniadanie dla dzieci (i nie tylko)

Pyszne śniadanie, które zjedzą nawet najmłodsze niejadki? Każda mama dobrze wie, że tost francuski ratuje wiele poranków! Chleb w jajku, bo o nim mowa, to pyszne śniadanie dla dzieci, które przygotujesz w dosłownie kilka minut.

Śniadanie dla dzieci - chleb w jajku. Trochę historii

Kto nie słyszał o tostach francuskich? Chyba nie ma takiej osoby! Pierwsze wzmianki o tym prostym przepisie na chleb w jajku pochodzą z IV wieku! Wtedy jeszcze nie było mowy o tostach francuskich. Przyrządzano po prostu chleb i moczono go w mleku. Tak było przez wieki.

W XIV wieku w Niemczech nazywano ten pyszny smakołyk Biednym Rycerzem. W XV-wiecznej Anglii mówiono już o pain perdu - tostach z czerstwego chleba. Choć przepis częściej gościł w angielskich książkach kucharskich, zaczął być znany jako french toasts, czyli właśnie tosty francuskie.

Obecnie chleb w jajku przyrządza się z dodatkiem mleka, śmietany czy maślanki. Smażymy pieczywo aż do zarumienienia i podajemy z ulubionymi dodatkami. Możemy po prostu posypać podsmażone kromki cukrem pudrem, polać syropem klonowym, maczać w marmoladzie czy ozdobić kleksem bitej śmietany. Macie ochotę na ten prosty przepis na śniadanie dla dzieci i nie tylko?  

Zobacz wideo

Śniadanie dla dzieci - chleb w jajku. Przepis

Śniadanie dla dzieci - chleb w jajku. Składniki:

  • 2 kromki czerstwego białego chleba,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki dowolnego mleka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • ulubione dodatki: na przykład cukier puder, konfitury,
  • masło do smażenia.

Śniadanie dla dzieci - chleb w jajku. Przygotowanie:

Jajko rozbijamy widelcem lub mikserem. Dodajemy mleko i cukier waniliowy. Kiedy masa będzie puszysta, maczamy w niej chleb. Warto wybierać czerstwy chleb lub bułkę. Świeże pieczywo zostawmy na kanapki! Obtoczone kromki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Rumiane tosty francuskie podajemy z ulubionymi dodatkami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA