Kiszenie kapusty w słoikach. Jak się za to zabrać? Ile soli do kiszenia kapusty? Wyjaśniamy

Kiszenie kapusty w słoikach napawa was skrajnymi emocjami? To takie trudne? Ile soli do kiszenia kapusty dodać? To też pytania, przed którymi stoicie? Przejdziemy przez to razem! Kiszenie kapusty w słoikach naprawdę nie jest skomplikowane. Nie ma się czego bać!

Ile soli do kiszenia kapusty? Najważniejsze kwestie

Kisić kapustę w słoikach można tylko jesienią? Wiele osób uważa, że o tej porze roku jest najsmaczniejsza. Prawda jest jednak taka, że kiszona kapusta jest równie udaną wiosną czy latem. Nie jest prawdą to, że przepis jest skomplikowany. Wręcz przeciwnie, to łatwizna. Trzeba znać tylko odpowiedzi na kilka pytań.

Na pewno musimy wiedzieć, że słoiki, w których będziemy przechowywać kapustę, muszą być czyste, osuszone. Nie może być w nich ani kropli wody. Dobrze umyć i wyparzyć je wcześniej, a potem zostawić na kilka godzin do wyschnięcia.

Kolejne wskazówki przydadzą się, co do ilości składników. Problematyczna jest sól. Ile soli do kiszenia kapusty powinniśmy dodać? Odpowiadamy w poniższym przepisie.  

Jak kapusta, to może gołąbki? Sprawdźcie genialny przepis Magdy Gessler

Kiszenie kapusty w słoikach. Przepis

Kiszenie kapusty w słoikach. Składniki:

  • 1 główka kapusty,
  • 40 g soli kamiennej niejodowanej,
  • 2-3 łyżeczki ziarnek gorczycy,

Kiszenie kapusty w słoikach. Przygotowanie:

Do kiszenia kapusty w słoikach wybierzmy twarde, zwarte główki. Warzywo dzięki temu łatwiej kroić. Liście do siebie przylegają, nie rozpadają się. Ale oczywiście można kisić najróżniejsze gatunki kapusty. Najczęściej jednak wybieramy białą kapustę.

Przygotowanie kapusty do słoików rozpoczynamy od usunięcia twardych i uszkodzonych liści. Dokładnie myjemy liście, całą kapustę kroimy na ćwiartki. Szatkujemy wszystko na cienkie paseczki. Możemy to zrobić cienkim nożem. Oczywiście, jeśli lubimy grubiej pokrojoną kapustę, możemy zostawić większe liście.

Zobacz wideo

Przesypujemy wszystko do dużej miski. Zasypujemy solą. Na jedną główkę średniej wielkości przypada około 40 g soli, czyli około czterech łyżeczek. Przyjmuje się, że na kilogram kapusty potrzeba 20 g soli.

Wszystko mieszamy, odciskamy sok. Zostawiamy na godzinę. Dodajemy ziarenka gorczycy. Po tym czasie przekładamy kapustę do słoików. Ubijamy ją mocno drewnianym tłuczkiem. Sok powinien przykryć warzywa.

Słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciemnym miejscu. Kiszenie kapusty w słoikach trwa od około kilku do kilkunastu dni. Po czterech dniach warto spróbować kapusty i ocenić jej stan. Wszystko zależy od temperatury pomieszczenia.  Kiedy kapusta jest odpowiednio ukiszona, wstawiamy słoiki do lodówki. Tak zabezpieczona będzie dobra do jedzenia przez dwa-trzy tygodnie.

Więcej o: