Kotlet mielony, kotlet schabowy, czy kotlet de volaille? Ten trzeci wcale nie jest zwyczajny, a jego sekret tkwi w...maśle. Masło to niemal obowiązkowy składnik wielu francuskich dań, a właśnie z tego kraju wywodzi się ta potrawa. Wiele osób myśli, że umie go przygotować poprawnie, ale wystarczy jeden błąd, aby danie było niekompletne. Poznaj sekret chrupiącej panierki, maślanego smaku i miękkiego mięsa z piersi kurczaka. Oto pomysł na obiad, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Kotlet de volaille musi być przygotowany z piersi kurczaka. Jeśli chcemy wykonać go ze schabu - wtedy będzie po prostu schabową roladą. Kotlet de volaille ma swoje korzenie we Francji, która potocznie jest nazywana krainą masłem płynącą. Oznacza to tylko tyle, że kotlet de volaille nie uda się bez dodatku masła. Jakich jeszcze składników potrzebujemy? Oto pełna lista:
Przygotowanie tego królewskiego kotleta zaczynamy od pokrojenia piersi z kurczaka w płaty, które dokładnie rozklepujemy z obu stron. Należy je też oprószyć solą i pieprzem. Następnie w trzech miseczkach, lub głębokich talerzach umieścić produkty na klasyczną panierkę. Kolejno: roztrzepane jajko, bułkę tartą i mąkę. Teraz na rozklepanym kotlecie umieszczamy kawałek masła (najlepiej prosto z lodówki). Musi być zimne, aby nie wypłynęło podczas smażenia. Dodajemy natkę pietruszki i dokładnie zawijamy w podobny sposób, do zawijania krokieta. Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej i formujemy owalny kształt ze spiczastymi końcami. Jeśli nie zapanierujemy brzegów, zawartość kotleta wypłynie. Smażymy na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym do uzyskania rumianego, złotego koloru.
Kotlet de volaille najlepiej smakuje w towarzystwie puree lub opiekanych ziemniaczków. Możesz pokusić się o podanie go z risotto, lub kaszotto, które w ostatnim czasie zyskuje na popularności. To danie, mimo że smakuje naprawdę po mistrzowsku, może stanowić dodatek do klasycznego, polskiego obiadu. Będzie wyśmienitym dodatkiem do mizerii, czy surówki z marchewki. Jego delikatny smak zachwyci wszystkich. Konieczne jest przekrojenie go na pół, aby sprawdzić, czy masło wypływa. Jeśli wypłynęło, a nie zniknęło podczas smażenia - oznacza to, że de volaille wyszedł idealnie. Smacznego!