Zobacz wideo
Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Przepis na szakszukę, czyli jak zrobić afrykańską "mieszankę"
Przepis na szakszukę nie należy do trudnych. Doskonale poradzą sobie z nim nawet kulinarni amatorzy. Danie to w klasycznej wersji składa się głównie z pomidorów, papryki, jajek oraz cebul. Najczęściej jest ono przyprawiane kminem oraz świeżą kolendrą. Oczywiście możemy spotkać inne wersje tego dania. Poniżej przepis na szakszukę w kilku krokach:
Składniki:
- 3 pomidory bądź 1 puszka pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę
- 1 mały czosnek
- 2 jajka
- około 1 łyżki masła bądź oliwy z oliwek
- przyprawy: kmin rzymski, pieprz, sól, oregano
- liście świeżej bazylii
Wykonanie:
- Jeżeli nie mamy pomidorów w puszcze, musimy przygotować je samodzielnie. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Następnie wkładamy je na patelnię i podsmażamy. Musimy pamiętać o tym, aby temperatura nie była zbyt wysoka. Do pomidorów dodajemy czosnek. Oczywiście wcześniej musimy obrać go ze skórki. Możemy go pokroić lub zmiażdżyć w maszynce. Wszystko smażymy na patelni.
- Do pomidorów wbijamy jajka. Przyprawiamy do smaku. Na wierzchu posypujemy bazylią.
- Danie jest gotowe.
Ekspert dodaje do jajecznicy nietypowy składnik. "Będzie bardziej kremowa"
Szakszuka z kiełbasą i papryką - przepis
Szakszuka z kiełbasą i papryką to propozycja dla tych, którzy lubią nieco bardziej wyraźne smaki. Szakszuka z mięsem jest dużo bardziej treściwa. Z pełnym powodzeniem może ona zastąpić nawet lekki obiad. Poniżej sposób przyrządzania:
Składniki:
- około 60 gramów kiełbasy - najlepiej swojskiej, bezpośrednio od rolnika
- 1 duża papryka czerwona
- 1 cebula
- świeża bazylia
- 1 puszka pomidorów bez skórki, które są pokrojone w kostkę
- 1 czosnek
- przyprawy: kminek, sól, pieprz, papryka
- olej do smażenia
- 2 jaja
Wykonanie:
- Czosnek i cebulę obrać, a następnie pokroić. Następnie podsmażyć na patelni.
- Następnie kroimy kiełbasę w kostkę i wrzucamy na patelnię.
- Doprawiamy do smaku. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do wcześniejszych produktów.
- Na końcu dodajemy 2 jajka. Wszystko smażymy. Doprawiamy przyprawami.
- Posypujemy bazylią.
Gotowane jajka - jak je właściwie przechowywać?
Szakszuka fit - danie dla dbających o linię
Szakszuka fit z cukinią i bakłażanem to wariant dla osób, którym zależy na zdrowiu, dobrej kondycji, a także na smukłej sylwetce. Szakszuka w tym wydaniu jest niezwykle lekka. Oto i przepis:
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 1/2 bakłażana
- 1 puszka pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę
- 2 jaja
- 1 czosnek
- 1 cebula
- przyprawy: kminek, pieprz, sól, pomidory suszone, bazylia
- świeże listki bazylii do posypania na wierzchu
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy na rozgrzanej patelni. Ogień musi być mały.
- Cukinię i bakłażan myjemy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Dokładamy do patelni.
- Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku.
- Wbijamy 2 jajka i wszystko smażymy.
- Na końcu dodajemy listki bazylii.
Szakszuka to danie, które może kojarzyć się ze skomplikowanym procesem tworzenia. Jednak nie jest to prawdą. Jest to danie cechujące się bardzo dużą łatwością i szybkością. Jest to doskonała propozycja dla tych, którzy nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Ma być szybko, smacznie i treściwie.
Zobacz też: Jajecznica puszysta i kremowa. Wykorzystaj patent szefa restauracji z gwiazdką Michelin. Już nie zrobisz inaczej