Szakszuka - przepis. Afrykańska kuchnia na polskim stole. Sprawdź, jak wykonać tradycyjną szakszukę

Szakszuka: przepis. Szakszuka to danie, które przywędrowało do nas z dalekiej Afryki. Nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza: "mieszankę". Dowiedz się, jak zrobić domową szakszukę w klasycznej odsłonie. Przedstawiamy przepisy krok po kroku.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Przepis na szakszukę, czyli jak zrobić afrykańską "mieszankę"

Przepis na szakszukę nie należy do trudnych. Doskonale poradzą sobie z nim nawet kulinarni amatorzy. Danie to w klasycznej wersji składa się głównie z pomidorów, papryki, jajek oraz cebul. Najczęściej jest ono przyprawiane kminem oraz świeżą kolendrą. Oczywiście możemy spotkać inne wersje tego dania. Poniżej przepis na szakszukę w kilku krokach:

Składniki:

  • 3 pomidory bądź 1 puszka pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę
  • 1 mały czosnek
  • 2 jajka
  • około 1 łyżki masła bądź oliwy z oliwek
  • przyprawy: kmin rzymski, pieprz, sól, oregano
  • liście świeżej bazylii

Wykonanie:

  1. Jeżeli nie mamy pomidorów w puszcze, musimy przygotować je samodzielnie. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Następnie wkładamy je na patelnię i podsmażamy. Musimy pamiętać o tym, aby temperatura nie była zbyt wysoka. Do pomidorów dodajemy czosnek. Oczywiście wcześniej musimy obrać go ze skórki. Możemy go pokroić lub zmiażdżyć w maszynce. Wszystko smażymy na patelni.
  3. Do pomidorów wbijamy jajka. Przyprawiamy do smaku. Na wierzchu posypujemy bazylią.
  4. Danie jest gotowe.

Nietypowa jajecznicaEkspert dodaje do jajecznicy nietypowy składnik. "Będzie bardziej kremowa"

Szakszuka z kiełbasą i papryką - przepis 

Szakszuka z kiełbasą i papryką to propozycja dla tych, którzy lubią nieco bardziej wyraźne smaki. Szakszuka z mięsem jest dużo bardziej treściwa. Z pełnym powodzeniem może ona zastąpić nawet lekki obiad. Poniżej sposób przyrządzania:

Składniki:

  • około 60 gramów kiełbasy - najlepiej swojskiej, bezpośrednio od rolnika
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 cebula
  • świeża bazylia
  • 1 puszka pomidorów bez skórki, które są pokrojone w kostkę
  • 1 czosnek
  • przyprawy: kminek, sól, pieprz, papryka
  • olej do smażenia
  • 2 jaja

Wykonanie:

  1. Czosnek i cebulę obrać, a następnie pokroić. Następnie podsmażyć na patelni.
  2. Następnie kroimy kiełbasę w kostkę i wrzucamy na patelnię.
  3. Doprawiamy do smaku. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do wcześniejszych produktów.
  4. Na końcu dodajemy 2 jajka. Wszystko smażymy. Doprawiamy przyprawami.
  5. Posypujemy bazylią.

Gotowane jajka (zdjęcie ilustracyjne)Gotowane jajka - jak je właściwie przechowywać?

Szakszuka fit - danie dla dbających o linię

Szakszuka fit z cukinią i bakłażanem to wariant dla osób, którym zależy na zdrowiu, dobrej kondycji, a także na smukłej sylwetce. Szakszuka w tym wydaniu jest niezwykle lekka. Oto i przepis:

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1/2 bakłażana
  • 1 puszka pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę
  • 2 jaja
  • 1 czosnek
  • 1 cebula
  • przyprawy: kminek, pieprz, sól, pomidory suszone, bazylia
  • świeże listki bazylii do posypania na wierzchu
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy na rozgrzanej patelni. Ogień musi być mały.
  2. Cukinię i bakłażan myjemy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Dokładamy do patelni.
  3. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku.
  4. Wbijamy 2 jajka i wszystko smażymy.
  5. Na końcu dodajemy listki bazylii.

Szakszuka to danie, które może kojarzyć się ze skomplikowanym procesem tworzenia. Jednak nie jest to prawdą. Jest to danie cechujące się bardzo dużą łatwością i szybkością. Jest to doskonała propozycja dla tych, którzy nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Ma być szybko, smacznie i treściwie. 

Zobacz też: Jajecznica puszysta i kremowa. Wykorzystaj patent szefa restauracji z gwiazdką Michelin. Już nie zrobisz inaczej

Więcej o: