• Link został skopiowany

Najprostsze ciasto na świecie - z jabłkami i śliwkami. I to z rąk Kuronia. My jesteśmy kupieni

Najłatwiejsze ciasto w świecie to to ze śliwkami, jak mówi przedszkolna piosenka. Jakub Kuroń przygotował je w trochę innej wersji - sprawdźcie, jak zrobić rustykalną tartę z jabłkami i śliwkami.
Rustykalna tarta z jabłkami i śliwkami
Jakub Kuroń/instagram.com

Mamy sezon na śliwki i jabłka, a to oznacza, że czas na wypieki z tymi pysznymi owocami. Doskonałą propozycją na jesienne popołudnie jest rustykalna tarta z jabłkami i śliwkami. Jakub Kuroń opublikował na swoim profilu na instagramie prosty przepis na pyszne ciasto.

Rustykalna tarta ze śliwkami i jabłkami - przepis

Przepis pochodzi ze strony Jakuba Kuronia

Składniki:

Na ciasto:

  • 120 g zimnego masła,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 40 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany np. 18%,
  • 1 żółtko

Na owocowe nadzienie:

  • 2 duże jabłka np. szara reneta,
  • 5-6 śliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier puder do posypania
Zobacz wideo

Jak zrobić rustykalną tartę ze śliwkami i jabłkami?

Przygotowujemy ciasto: masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski, dodajemy przesianą mąkę pszenną, dosypujemy sól i cukier. Wszystkie składniki szybko mieszamy dłońmi, na koniec dodajemy żółtko i śmietanę, łączymy i zagniatamy ciasto. Kulkę ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.

Przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy ze skórek, usuwamy gniazda nasienne, owoce kroimy na kawałki (niezbyt drobne, aby nie rozpadły się podczas pieczenia). Ze śliwek usuwamy pestki i również kroimy na cząstki. Następnie na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy owoce, doprawiamy cukrem i cynamonem. Smażymy, ciągle mieszając, przez około 3 minuty, aby nadmiar wody odparował. Studzimy.

Przygotowujemy tartę: Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 3 mm. Wykładamy nim formę (placek powinien być większy niż blaszka) tak, aby brzegi wystawały na zewnątrz. Na środek wykładamy owoce, brzegi zawijamy i zakładamy na wierzch. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 190 st. C. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

 
Więcej o: