Mamy sezon na śliwki i jabłka, a to oznacza, że czas na wypieki z tymi pysznymi owocami. Doskonałą propozycją na jesienne popołudnie jest rustykalna tarta z jabłkami i śliwkami. Jakub Kuroń opublikował na swoim profilu na instagramie prosty przepis na pyszne ciasto.
Przepis pochodzi ze strony Jakuba Kuronia
Składniki:
Na ciasto:
Na owocowe nadzienie:
Przygotowujemy ciasto: masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski, dodajemy przesianą mąkę pszenną, dosypujemy sól i cukier. Wszystkie składniki szybko mieszamy dłońmi, na koniec dodajemy żółtko i śmietanę, łączymy i zagniatamy ciasto. Kulkę ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
Przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy ze skórek, usuwamy gniazda nasienne, owoce kroimy na kawałki (niezbyt drobne, aby nie rozpadły się podczas pieczenia). Ze śliwek usuwamy pestki i również kroimy na cząstki. Następnie na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy owoce, doprawiamy cukrem i cynamonem. Smażymy, ciągle mieszając, przez około 3 minuty, aby nadmiar wody odparował. Studzimy.
Przygotowujemy tartę: Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 3 mm. Wykładamy nim formę (placek powinien być większy niż blaszka) tak, aby brzegi wystawały na zewnątrz. Na środek wykładamy owoce, brzegi zawijamy i zakładamy na wierzch. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 190 st. C. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.