Ciasto francuskie z pieczarkami - trzy wyjątkowe przepisy na domowe paszteciki z grzybami

Ciasto francuskie z pieczarkami to znakomity pomysł na podwieczorek lub drugie śniadanie w ciągu dnia. Doskonale sprawdzą się jako przekąska piknikowa lub na rodzinny wypad samochodem. Dowiedz się, jak wykonać domowe smakołyki z pieczarkami.

Paszteciki francuskie to błyskawiczna przekąska, która zachwyci nawet najbardziej wymagającego gościa. Takie przystawki będą strzałem w dziesiątkę na przekąskę do samochodu czy pociągu lub na większą wyprawę ze znajomymi.

Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Ciasto francuskie z pieczarkami i serem - przepis w kilku krokach

Ciasto francuskie z pieczarkami i serem to recepta na idealną przystawkę bądź drugie śniadanie. Paszteciki doskonale nadają się jako dodatek do uroczystego obiadu bądź kolacji. Najlepiej smakują w połączeniu z domowym barszczem. Wykonanie ich jest niezwykle proste. Przekonaj się sam.

Przeczytaj więcej pysznych przepisów na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na paszteciki z pieczarkami i serem:

Składniki:

  • 2 sztuki gotowego ciasta francuskiego - zakupimy je w większości sklepów spożywczych,
  • około 300 gram pieczarek,
  • około 100-150 gram żółtego sera,
  • 1-2 cebule,
  • przyprawy: sól, pieprz i inne ulubione zioła,
  • olej do smażenia.

Sposób przyrządzenia:

  1. W pierwszym kroku musimy zająć się pieczarkami. W tym celu należy je umyć, obrać i pokroić w stosunkowo drobną kostkę. Podobnie - cebulę. Dalej wszystko podsmażyć na patelni. Pamiętajmy o zachowaniu małego ognia. W przeciwnym razie wszystko będzie zbyt spieczone.
  2. Ser należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  3. Ciasto francuskie musimy pokroić. Mniej więcej na 8 części.
  4. Na każdym kawałku ułożyć równomiernie grzyby, cebulę, ser. Następnie zawinąć (coś na wzór kieszonki)
  5. Gotowe paszteciki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Temperatura powinna być zbliżona do 200 stopni. Musimy jednak pamiętać, że każdy piekarnik jest nieco inny i posiada różnorodną moc.

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mięsem

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami z dodatkiem mięsa to wersja nieco bardziej treściwa. Na szczęście przepis jest równie prosty, jak wcześniejszy. Receptura znajduje się poniżej:

Składniki:

  • około 2-3 kawałków gotowego ciasta francuskiego,
  • około 400 gram mięsa mielonego - gatunek wedle upodobania smakowego,
  • 300 gram pieczarek,
  • cebula biała,
  • jajko,
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek.

Wykonanie:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jeżeli nie przepadamy za jej intensywnym aromatem, możemy użyć specjalnego gadżetu kuchennego, który pomoże nam rozdrobnić ją na mniejsze kawałki.
  2. Następnie smażymy ją na oleju. Dalej dodajemy mięso.
  3. W międzyczasie myjemy pieczarki, obieramy i kroimy w kostkę. Dokładamy do patelni, doprawiamy ulubionymi przyprawami i mieszamy. Dokładamy jajko. Mieszamy.
  4. Ciasto dzielimy na kwadraty. Muszą być one trochę większe. Będziemy układać na jednej części farsz grzybowo-mięsny. Następnie je zamykamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.

Ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami, serem i szynką

Ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami w towarzystwie żółtego sera i dobrej szynki to znakomity pomysł na przystawkę podczas imprezy z przyjaciółmi. Przystawkę przygotowuje się błyskawicznie, dlatego, też nie musimy martwić się, że goście zjawią się lada chwila, a my zostaniemy bez poczęstunku dla nich. Przepis na pyszne danie znajduje się poniżej:

Składniki na "francuskie ślimaki":

  • 1 sztuka ciasta francuskiego,
  • łyżka sosu czosnkowego i ketchupu,
  • około 7 plastrów sera,
  • 6 plastrów dobrej jakości szynki,
  • połowa czerwonej papryki,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, oregano, bazylia.

Wykonanie:

  1. Ciasto francuskie smarujemy równomiernie ketchupem i sosem czosnkowym.
  2. Następnie kroimy na drobno: kiełbasę, ser, paprykę.
  3. Dokładamy na ciasto. Doprawiamy przyprawami. Rolujemy
  4. Sklejamy dokładnie ze sobą. Następnie kroimy. Tak powstałe krążki wkładamy do piekarnika. Pamiętajmy, aby wcześniej go nagrzać. Jeżeli chodzi o temperaturę i czas, to powinna być ona w granicach 200 stopni. Ślimaki powinny piec się przez 15 minut.
  5. Danie jest gotowe.
Więcej o:
Copyright © Agora SA