Paszteciki francuskie to błyskawiczna przekąska, która zachwyci nawet najbardziej wymagającego gościa. Takie przystawki będą strzałem w dziesiątkę na przekąskę do samochodu czy pociągu lub na większą wyprawę ze znajomymi.
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem - przepis w kilku krokach
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem to recepta na idealną przystawkę bądź drugie śniadanie. Paszteciki doskonale nadają się jako dodatek do uroczystego obiadu bądź kolacji. Najlepiej smakują w połączeniu z domowym barszczem. Wykonanie ich jest niezwykle proste. Przekonaj się sam.
Przeczytaj więcej pysznych przepisów na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na paszteciki z pieczarkami i serem:
Składniki:
- 2 sztuki gotowego ciasta francuskiego - zakupimy je w większości sklepów spożywczych,
- około 300 gram pieczarek,
- około 100-150 gram żółtego sera,
- 1-2 cebule,
- przyprawy: sól, pieprz i inne ulubione zioła,
- olej do smażenia.
Sposób przyrządzenia:
- W pierwszym kroku musimy zająć się pieczarkami. W tym celu należy je umyć, obrać i pokroić w stosunkowo drobną kostkę. Podobnie - cebulę. Dalej wszystko podsmażyć na patelni. Pamiętajmy o zachowaniu małego ognia. W przeciwnym razie wszystko będzie zbyt spieczone.
- Ser należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Ciasto francuskie musimy pokroić. Mniej więcej na 8 części.
- Na każdym kawałku ułożyć równomiernie grzyby, cebulę, ser. Następnie zawinąć (coś na wzór kieszonki)
- Gotowe paszteciki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Temperatura powinna być zbliżona do 200 stopni. Musimy jednak pamiętać, że każdy piekarnik jest nieco inny i posiada różnorodną moc.
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mięsem
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami z dodatkiem mięsa to wersja nieco bardziej treściwa. Na szczęście przepis jest równie prosty, jak wcześniejszy. Receptura znajduje się poniżej:
Składniki:
- około 2-3 kawałków gotowego ciasta francuskiego,
- około 400 gram mięsa mielonego - gatunek wedle upodobania smakowego,
- 300 gram pieczarek,
- cebula biała,
- jajko,
- przyprawy: pieprz, sól, czosnek.
Wykonanie:
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jeżeli nie przepadamy za jej intensywnym aromatem, możemy użyć specjalnego gadżetu kuchennego, który pomoże nam rozdrobnić ją na mniejsze kawałki.
- Następnie smażymy ją na oleju. Dalej dodajemy mięso.
- W międzyczasie myjemy pieczarki, obieramy i kroimy w kostkę. Dokładamy do patelni, doprawiamy ulubionymi przyprawami i mieszamy. Dokładamy jajko. Mieszamy.
- Ciasto dzielimy na kwadraty. Muszą być one trochę większe. Będziemy układać na jednej części farsz grzybowo-mięsny. Następnie je zamykamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
Ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami, serem i szynką
Ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami w towarzystwie żółtego sera i dobrej szynki to znakomity pomysł na przystawkę podczas imprezy z przyjaciółmi. Przystawkę przygotowuje się błyskawicznie, dlatego, też nie musimy martwić się, że goście zjawią się lada chwila, a my zostaniemy bez poczęstunku dla nich. Przepis na pyszne danie znajduje się poniżej:
Składniki na "francuskie ślimaki":
- 1 sztuka ciasta francuskiego,
- łyżka sosu czosnkowego i ketchupu,
- około 7 plastrów sera,
- 6 plastrów dobrej jakości szynki,
- połowa czerwonej papryki,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, oregano, bazylia.
Wykonanie:
- Ciasto francuskie smarujemy równomiernie ketchupem i sosem czosnkowym.
- Następnie kroimy na drobno: kiełbasę, ser, paprykę.
- Dokładamy na ciasto. Doprawiamy przyprawami. Rolujemy
- Sklejamy dokładnie ze sobą. Następnie kroimy. Tak powstałe krążki wkładamy do piekarnika. Pamiętajmy, aby wcześniej go nagrzać. Jeżeli chodzi o temperaturę i czas, to powinna być ona w granicach 200 stopni. Ślimaki powinny piec się przez 15 minut.
- Danie jest gotowe.