A może mała modyfikacja w przepisie na tradycyjnego schabowego? Dziś przychodzimy do was z przepisem na kotleta po wiedeńsku, znanego także jako sznycel po wiedeńsku. To austriackie danie przygotowuje się z mięsa wieprzowego i podaje w niecodziennym towarzystwie. Jak je przygotować?
Kotlet po wiedeńsku. Składniki:
Kotlet po wiedeńsku. Sposób przygotowania:
Na samym początku oczyść mięso, rozbij je na grubość ok. 4 mm, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Każdy z przygotowanych kotletów obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej masło klarowane z olejem - dzięki wymieszaniu tłuszczu łatwiej nam będzie kontrolować temperaturę smażenia. Mięso smażymy po kilka minut z każdej strony. Przewróć je tylko raz, po całkowitym usmażeniu. Na usmażonej stornie połóż łyżkę masła. Podajemy je z cząstką cytryny, sałatką ziemniaczaną oraz colesławem.
Sałatkę ziemniaczaną przygotowujemy przy pomocy ugotowanych ziemniaków, wytopionego boczku, pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych oraz poszatkowanej cebuli. Do takiej mieszanki dodajemy sos z majonezu, śmietany oraz musztardy miodowej. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
O tym, jak przygotować colesława, przeczytacie w artykule: Sałatka colesław jak z KFC - przepis na wyśmienity dodatek obiadowy nie tylko do fast foodów