• Link został skopiowany

Kotlet po wiedeńsku, czyli obiad na szybko z tego, co zawsze masz pod ręką [PRZEPIS]

Zastanawiasz się, co przygotować na czwartkowy obiad? Postaw na kotleta w zupełnie nowym wydaniu. Kotlet po wiedeńsku jest aromatyczny i rozpływający się w ustach. Te składniki masz zawsze pod ręką.
Markowe Bistro na osiedlu Świętokrzyskim w Kielcach, kotlet wieprzowy po wiedeńsku
Fot. Michał Skoczek

A może mała modyfikacja w przepisie na tradycyjnego schabowego? Dziś przychodzimy do was z przepisem na kotleta po wiedeńsku, znanego także jako sznycel po wiedeńsku. To austriackie danie przygotowuje się z mięsa wieprzowego i podaje w niecodziennym towarzystwie. Jak je przygotować?

Zobacz wideo

Kotlet po wiedeńsku, czyli sznycel po wiedeńsku - sposób na obiad na szybko

Kotlet po wiedeńsku. Składniki:

  • 4 plastry mięsa z udźca cielęcego
  • 2 jajka
  • mąka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • masło klarowane i oleju
  • 4 łyżki masła
  • sól i pieprz

Kotlet po wiedeńsku. Sposób przygotowania:

Na samym początku oczyść mięso, rozbij je na grubość ok. 4 mm, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Każdy z przygotowanych kotletów obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej masło klarowane z olejem - dzięki wymieszaniu tłuszczu łatwiej nam będzie kontrolować temperaturę smażenia. Mięso smażymy po kilka minut z każdej strony. Przewróć je tylko raz, po całkowitym usmażeniu. Na usmażonej stornie połóż łyżkę masła. Podajemy je z cząstką cytryny, sałatką ziemniaczaną oraz colesławem.

Sałatkę ziemniaczaną przygotowujemy przy pomocy ugotowanych ziemniaków, wytopionego boczku, pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych oraz poszatkowanej cebuli. Do takiej mieszanki dodajemy sos z majonezu, śmietany oraz musztardy miodowej. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

O tym, jak przygotować colesława, przeczytacie w artykule: Sałatka colesław jak z KFC - przepis na wyśmienity dodatek obiadowy nie tylko do fast foodów

Więcej o: