Jabłka w cieście naleśnikowym czy jabłka w cieście francuskim?

Jabłka w cieście to domowy deser, który przywodzi na myśl najlepsze wspomnienia dzieciństwa. W domach naszych babć i mam najczęściej spotkać można jabłka w cieście naleśnikowym, które po usmażeniu suto obsypuje się cukrem pudrem. Doskonałe są również jabłka w cieście francuskim. Przekonaj się sam jakie są pyszne!

Jabłka w cieście francuskim - prosty przepis

Jabłka w cieście francuskim pozwolą nam stworzyć niebanalny deser, który sprawdzi się doskonale w roli niedzielnego podwieczorku. Nie ma to jak świeżo parzona kawa lub herbata i małe ciasteczko, które umili nam czas podczas rozmowy z najbliższymi. Oto i przepis:

Składniki:

Wykonanie:

  1. Ciasto francuskie otwieramy i wycinamy z niego kwadraty.
  2. Następnie myjemy dokładnie jabłka. Obieramy je. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w drobne plasterki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Dodajemy do nich cukier oraz cynamon. Ilość powinna być adekwatna do naszych upodobań smakowych.
  3. Tak przygotowane jabłka nakładamy na ciasto. Sklejamy je tworząc trójkąty lub prostokąty.
  4. Uformowane ciastka smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika.
  5. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni Celsjusza przez 15 minut (aż będą zarumienione).
Zobacz wideo Poznaj ten przepis:

Ciasto francuskie z jabłkami i gruszkami w kardamonowej posypce

Ciasto francuskie z jabłkami możemy wykonywać na wiele sposobów. Smacznym połączeniem są jabłka i gruszki. Owoce wspaniale się ze sobą komponują. Całość dopełnia wyjątkowa posypka wykonana z kardamonu.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jabłka, 2 gruszki
  • kardamon, cynamon, cukier
  • sok z cytryny
  • 1 żółtko

Wykonanie:

  1. Jabłka i gruszki dokładnie umyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić na plasterki. Pamiętajmy o tym, aby pozbyć się gniazd.
  2. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty.
  3. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny. Ponadto posypujemy kardamonem i cynamonem. Dodajemy cukier. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Następnie nakładamy owocowy farsz na ciasto i składamy na pół tworząc trójkąty.
  5. Smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy na temperaturę około 180-200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 15 minut.
  6. Wyciągamy i posypujemy mieszanką kardamonu i cukru.

Jabłka w cieście naleśnikowym - przepis na domowe racuchy

Jabłka w cieście naleśnikowym to klasyk wśród przepisów. Jabłka w cieście naleśnikowym nazywane niekiedy racuchami. Zapewne każdy z nas pamięta czasy dzieciństwa kiedy mama lub babcia smażyły je na drugie śniadanie lub podwieczorek. Oto i przepis na klasyczne jabłka w cieście naleśnikowym:

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1-2 jaja kurze
  • cukier, sól
  • 4 duże jabłka
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
  • odrobina wody gazowanej

Wykonanie:

  1. Jabłka należy dokładnie umyć i pozbyć się gniazd nasiennych. Następnie pokroić jabłka na plastry.
  2. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej mleko, wodę, jajka, mąkę cukier, sól - wszystko dokładnie miksujemy.
  3. Do ciasta naleśnikowego wrzucamy kawałki jabłek. 
  4. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć kolejno plastry jabłek zanurzonych w gęstym cieście naleśnikowym.
  5. Na końcu możemy posypać je cukrem pudrem.

Zobacz też: Cruffiny to połączenie muffinów i croissantów. Efekt? Niebo w gębie

Jabłka w cieśnie są znakomitą słodką przekąską. Ciasto francuskie z jabłkami zachwyca swoja strukturą i lekkością. Dzięki temu ciasto francuskie z jabłkami wydaje się być lekkim deserem. Nieco inne są jabłka w cieście naleśnikowym, które za sprawą smażenia mają uzależniający smak, ale nie mają takiej lekkości jak ciasto francuskie. Niezależnie od tego jakie ciasto wybierzemy, możemy być przekonani, że aromat jabłek zawsze zachwyci naszych gości i najbliższych. Nawet klasyczne racuchy mogą okazać się kulinarnym hitem!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.