Jeśli lubisz wątróbkę wieprzową, też mamy doskonały przepis. Jak go zrobić? Podpowiada Magda Gessler:
Wątróbkę z kurczaka czy też wątróbkę z indyka kupujemy w dobrym sklepie mięsnym. Musimy być pewni co do pochodzenia mięsa. Przyrządzanie wątróbki drobiowej rozpoczynamy od obrania i pokrojenia cebuli w piórka. Rozgrzewamy olej na dużej patelni i wrzucamy na skwierczący tłuszcz. Dusimy ją na wolnym ogniu. Musi być szklista i mocno rumiana. Na sam koniec dodajemy odrobinę soli. Odstawiamy z ognia.
W międzyczasie wątróbkę drobiową oczyszczamy z żyłek czy tłuszczu. Kroimy ją na mniejsze kawałki i ewentualnie lekko nakłuwamy widelcem. Do głębokiego talerza wsypujemy mąkę. W mące obtaczamy każdy kawałek wątróbki.
Rozgrzewamy tłuszcz na drugiej patelni. Na gorący olej przekładamy solidnie obtoczoną wątróbkę. Smażymy około dwóch minut z każdej strony. Pamiętaj, wątróbka nie powinna pływać w tłuszczu. Lepiej wlać mniej oleju i na bieżąco go uzupełniać.
Podsmażoną wątróbkę przekładamy na patelnię z zarumienioną cebulką. To moment, kiedy doprawiamy danie solą, pieprzem, ewentualnie kminkiem czy też ostrą papryczką mieloną. Jeśli lubimy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość dusimy około pięciu minut. Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami. Smacznego!