Sałatki na zimę do słoików. Przepisy na rewelacyjne sałatki, których nie może zabraknąć w twojej spiżarni

Sałatki na zimę do słoików to świetna alternatywa dostarczenia sobie i bliskim dodatkowej porcji witamin. Warzywa zebrane letnią porą są bogate w różnego typu wartości odżywcze, witaminy oraz minerały. Proces pasteryzacji pomoże zachować ich właściwości na długie miesiące.

Sałatki na zimę - czy warto je jeszcze robić?

Sałatki na zimę to temat, który wzbudza różne emocje. Jedni uwielbiają je robić, inni z kolei uważają, że jest to strata czasu. Gdzie zatem leży prawda? W artykule postaramy się przedstawić argumenty, które przemawiają za tym, aby wykonywać domowe przetwory. Ponadto podamy Ci kilka przepisów na rewelacyjne sałatki, których nie może zabraknąć w Twojej spiżarni podczas zimy. Oto i argumenty, które przemawiają za tym, aby zdecydować się na własnoręcznie wykonywane przetwory:

  • Domowe sałatki do słoików są bogate w witaminy i inne cenne składniki odżywcze.
  • Przetwory są szybkie w wykonaniu. Wystarczy dobra organizacja i odrobina chęci.
  • Domowe przetwory dają Ci gwarancję zdrowych produktów, ale tylko w przypadku, gdy korzystamy z warzyw, które pochodzą z naszego ogródka lub upraw ekologicznych.

Sałatka z ogórków na zimę. Nie zapomnij dodać paprykę

Sałatka z ogórków na zimę to dobry dodatek niemalże do każdego obiadu. Ożywczy smak ogórków nawodni nasz organizm, ale i dostarczy niezbędnych minerałów. Zwłaszcza w okresie zimy. Poniżej przepis na sałatkę z ogórków do słoików:

Składniki:

  • około 4 kilogramów ogórków gruntowych
  • 1 kilogram papryki - najlepiej czerwonej
  • około 1 kilograma cebuli białej
  • około 2 litrów wody przefiltrowanej
  • 1/2 litra octu o stężeniu 10 procent
  • około 3-4 szklanek cukru białego
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, gorczyca, kolendra 

Wykonanie:

  1. Na samym początku zajmujemy się ogórkami. Musimy je dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Paprykę, także myjemy i kroimy w paski. Pamiętajmy o oczyszczeniu jej z nasion. Cebulę siekamy. Mogą to być cienkie plasterki.
  2. Tak przygotowane warzywa wkładamy do miski. Dalej dodajemy sól.
  3. W kolejnym kroku musimy odłożyć je na 2 godziny.
  4. Dalej odcedzamy warzywa z soku, który się nagromadził. Warzywa umieszczamy w słoikach, które wcześniej wyparzyliśmy.
  5. W piątym kroku zajmujemy się zalewą. Gotujemy ocet z przyprawami oraz wodą. Następnie zalewamy warzywa. Zakręcamy słoiki i przechodzimy do pasteryzacji. Następnie odkładamy słoiki i czekamy, aż ostygną. Później przekładamy je do spiżarki.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Sałatka z cukinii na zimę - sprawdzony przepis

Sałatka z cukinii na zimę to kolejna z propozycji, którą warto wykonać w formie zimowych zapasów. Cukinia posiada wiele prozdrowotnych właściwości, które mogą pozytywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Poniżej sposób wykonania w kilku punktach:

Składniki:

  • 2 lub 3 małe cukinie
  • około 3-4 cebuli
  • 1 czosnek
  • 1-2 marchewki
  • przyprawy: pieprz czarny i sól
  • połowa szklanki octu
  • połowa szklanki wody
  • połowa szklanki oliwy z oliwek
  • połowa szklanki cukru

Przyrządzenie:

  1. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Następnie solimy. Potem odstawiamy ją na około 2-3 godziny.
  2. Cebulę należy obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek - posiekać.
  3. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  4. W czwartym kroku zajmujemy się zalewą. Wodę, ocet, cukier, oliwę i pozostałe przyprawy łączymy ze sobą i gotujemy.
  5. Cukinie należy wycisnąć z soku, wymieszać z pozostałymi warzywami i włożyć do słoików. Następnie zalać przygotowanym roztworem. Pamiętajmy, aby zalewa była przestudzona. Na koniec pasteryzujemy.

Zimowe sałatki są bardzo zdrowym dodatkiem do obiadu. Dostarczają nam mnóstwa witamin i innym wartościowych składników. Chronią nasze zdrowie, poprawiają pracę układu odpornościowego. Na szczęście, są proste w przygotowaniu i stosunkowo szybkie. 

Zobacz też: Czy młodą kapustę można kisić? Nawet trzeba! Sposób banalny, a smak genialny 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.