Sałatki na zimę do słoików. Przepisy na rewelacyjne sałatki, których nie może zabraknąć w twojej spiżarni

Sałatki na zimę do słoików to świetna alternatywa dostarczenia sobie i bliskim dodatkowej porcji witamin. Warzywa zebrane letnią porą są bogate w różnego typu wartości odżywcze, witaminy oraz minerały. Proces pasteryzacji pomoże zachować ich właściwości na długie miesiące.

Sałatki na zimę - czy warto je jeszcze robić?

Sałatki na zimę to temat, który wzbudza różne emocje. Jedni uwielbiają je robić, inni z kolei uważają, że jest to strata czasu. Gdzie zatem leży prawda? W artykule postaramy się przedstawić argumenty, które przemawiają za tym, aby wykonywać domowe przetwory. Ponadto podamy Ci kilka przepisów na rewelacyjne sałatki, których nie może zabraknąć w Twojej spiżarni podczas zimy. Oto i argumenty, które przemawiają za tym, aby zdecydować się na własnoręcznie wykonywane przetwory:

  • Domowe sałatki do słoików są bogate w witaminy i inne cenne składniki odżywcze.
  • Przetwory są szybkie w wykonaniu. Wystarczy dobra organizacja i odrobina chęci.
  • Domowe przetwory dają Ci gwarancję zdrowych produktów, ale tylko w przypadku, gdy korzystamy z warzyw, które pochodzą z naszego ogródka lub upraw ekologicznych.

Przecier pomidorowyPrzecier pomidorowy na zimę - najlepiej smakuje, gdy przygotujesz go latem

Sałatka z ogórków na zimę. Nie zapomnij dodać paprykę

Sałatka z ogórków na zimę to dobry dodatek niemalże do każdego obiadu. Ożywczy smak ogórków nawodni nasz organizm, ale i dostarczy niezbędnych minerałów. Zwłaszcza w okresie zimy. Poniżej przepis na sałatkę z ogórków do słoików:

Składniki:

  • około 4 kilogramów ogórków gruntowych
  • 1 kilogram papryki - najlepiej czerwonej
  • około 1 kilograma cebuli białej
  • około 2 litrów wody przefiltrowanej
  • 1/2 litra octu o stężeniu 10 procent
  • około 3-4 szklanek cukru białego
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, gorczyca, kolendra 

Wykonanie:

  1. Na samym początku zajmujemy się ogórkami. Musimy je dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Paprykę, także myjemy i kroimy w paski. Pamiętajmy o oczyszczeniu jej z nasion. Cebulę siekamy. Mogą to być cienkie plasterki.
  2. Tak przygotowane warzywa wkładamy do miski. Dalej dodajemy sól.
  3. W kolejnym kroku musimy odłożyć je na 2 godziny.
  4. Dalej odcedzamy warzywa z soku, który się nagromadził. Warzywa umieszczamy w słoikach, które wcześniej wyparzyliśmy.
  5. W piątym kroku zajmujemy się zalewą. Gotujemy ocet z przyprawami oraz wodą. Następnie zalewamy warzywa. Zakręcamy słoiki i przechodzimy do pasteryzacji. Następnie odkładamy słoiki i czekamy, aż ostygną. Później przekładamy je do spiżarki.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Sałatka z cukinii na zimę - sprawdzony przepis

Sałatka z cukinii na zimę to kolejna z propozycji, którą warto wykonać w formie zimowych zapasów. Cukinia posiada wiele prozdrowotnych właściwości, które mogą pozytywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Poniżej sposób wykonania w kilku punktach:

Składniki:

  • 2 lub 3 małe cukinie
  • około 3-4 cebuli
  • 1 czosnek
  • 1-2 marchewki
  • przyprawy: pieprz czarny i sól
  • połowa szklanki octu
  • połowa szklanki wody
  • połowa szklanki oliwy z oliwek
  • połowa szklanki cukru

Przyrządzenie:

  1. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Następnie solimy. Potem odstawiamy ją na około 2-3 godziny.
  2. Cebulę należy obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek - posiekać.
  3. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  4. W czwartym kroku zajmujemy się zalewą. Wodę, ocet, cukier, oliwę i pozostałe przyprawy łączymy ze sobą i gotujemy.
  5. Cukinie należy wycisnąć z soku, wymieszać z pozostałymi warzywami i włożyć do słoików. Następnie zalać przygotowanym roztworem. Pamiętajmy, aby zalewa była przestudzona. Na koniec pasteryzujemy.

DżemRobisz dżemy na zimę? Tych błędów unikaj, jeśli nie chcesz się zatruć

Zimowe sałatki są bardzo zdrowym dodatkiem do obiadu. Dostarczają nam mnóstwa witamin i innym wartościowych składników. Chronią nasze zdrowie, poprawiają pracę układu odpornościowego. Na szczęście, są proste w przygotowaniu i stosunkowo szybkie. 

Zobacz też: Czy młodą kapustę można kisić? Nawet trzeba! Sposób banalny, a smak genialny 

Więcej o: