Sałatki na zimę - czy warto je jeszcze robić?
Sałatki na zimę to temat, który wzbudza różne emocje. Jedni uwielbiają je robić, inni z kolei uważają, że jest to strata czasu. Gdzie zatem leży prawda? W artykule postaramy się przedstawić argumenty, które przemawiają za tym, aby wykonywać domowe przetwory. Ponadto podamy Ci kilka przepisów na rewelacyjne sałatki, których nie może zabraknąć w Twojej spiżarni podczas zimy. Oto i argumenty, które przemawiają za tym, aby zdecydować się na własnoręcznie wykonywane przetwory:
- Domowe sałatki do słoików są bogate w witaminy i inne cenne składniki odżywcze.
- Przetwory są szybkie w wykonaniu. Wystarczy dobra organizacja i odrobina chęci.
- Domowe przetwory dają Ci gwarancję zdrowych produktów, ale tylko w przypadku, gdy korzystamy z warzyw, które pochodzą z naszego ogródka lub upraw ekologicznych.
Sałatka z ogórków na zimę. Nie zapomnij dodać paprykę
Sałatka z ogórków na zimę to dobry dodatek niemalże do każdego obiadu. Ożywczy smak ogórków nawodni nasz organizm, ale i dostarczy niezbędnych minerałów. Zwłaszcza w okresie zimy. Poniżej przepis na sałatkę z ogórków do słoików:
Składniki:
- około 4 kilogramów ogórków gruntowych
- 1 kilogram papryki - najlepiej czerwonej
- około 1 kilograma cebuli białej
- około 2 litrów wody przefiltrowanej
- 1/2 litra octu o stężeniu 10 procent
- około 3-4 szklanek cukru białego
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, gorczyca, kolendra
Wykonanie:
- Na samym początku zajmujemy się ogórkami. Musimy je dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Paprykę, także myjemy i kroimy w paski. Pamiętajmy o oczyszczeniu jej z nasion. Cebulę siekamy. Mogą to być cienkie plasterki.
- Tak przygotowane warzywa wkładamy do miski. Dalej dodajemy sól.
- W kolejnym kroku musimy odłożyć je na 2 godziny.
- Dalej odcedzamy warzywa z soku, który się nagromadził. Warzywa umieszczamy w słoikach, które wcześniej wyparzyliśmy.
- W piątym kroku zajmujemy się zalewą. Gotujemy ocet z przyprawami oraz wodą. Następnie zalewamy warzywa. Zakręcamy słoiki i przechodzimy do pasteryzacji. Następnie odkładamy słoiki i czekamy, aż ostygną. Później przekładamy je do spiżarki.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku
Sałatka z cukinii na zimę - sprawdzony przepis
Sałatka z cukinii na zimę to kolejna z propozycji, którą warto wykonać w formie zimowych zapasów. Cukinia posiada wiele prozdrowotnych właściwości, które mogą pozytywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Poniżej sposób wykonania w kilku punktach:
Składniki:
- 2 lub 3 małe cukinie
- około 3-4 cebuli
- 1 czosnek
- 1-2 marchewki
- przyprawy: pieprz czarny i sól
- połowa szklanki octu
- połowa szklanki wody
- połowa szklanki oliwy z oliwek
- połowa szklanki cukru
Przyrządzenie:
- Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Następnie solimy. Potem odstawiamy ją na około 2-3 godziny.
- Cebulę należy obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek - posiekać.
- Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- W czwartym kroku zajmujemy się zalewą. Wodę, ocet, cukier, oliwę i pozostałe przyprawy łączymy ze sobą i gotujemy.
- Cukinie należy wycisnąć z soku, wymieszać z pozostałymi warzywami i włożyć do słoików. Następnie zalać przygotowanym roztworem. Pamiętajmy, aby zalewa była przestudzona. Na koniec pasteryzujemy.
Zimowe sałatki są bardzo zdrowym dodatkiem do obiadu. Dostarczają nam mnóstwa witamin i innym wartościowych składników. Chronią nasze zdrowie, poprawiają pracę układu odpornościowego. Na szczęście, są proste w przygotowaniu i stosunkowo szybkie.
Zobacz też: Czy młodą kapustę można kisić? Nawet trzeba! Sposób banalny, a smak genialny