Ewa Wachowicz to guru polskich kulinariów. Jej przepisy cieszą się ogromną popularnością. Tak się stało chociażby z jej recepturą na najlepszy chleb na świecie. Sprawdźcie go w artykule poniżej:
Tym razem pod lupę wzięliśmy jej sposób na dynię. Nie jest to zupa, chlebek, ciasto ani przetwory, a dynia w formie zapiekanki. Ale nie jest to znowu taka zwyczajna zapiekanka, bowiem dynia pełni w niej rolę zarówno składnika, jak i naczynia. Jak się za nią zabrać? Sprawdźcie.
Dynię myjemy, a następnie odkrawamy jej wierzchnią "czapeczkę", a środek wydrążamy. Pozostały miąższ oprószamy solą. Dynię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
Przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek siekamy, po czym podsmażamy na patelni rozgrzanej wraz z oliwą. Dodajemy mielone mięso, posiekane chili, imbir, sól i pieprz. Całość mieszamy, podsmażamy i zdejmujemy z palnika. Ziemniaki gotujemy, a pomidory sparzamy i pozbawiamy skórki. Oba warzywa oraz mozzarellę kroimy w plasterki. Paprykę zaś kroimy w kostkę.
Podpieczoną dynię faszerujemy. Wkładamy do środka połowę mięsnego nadzienia i przykrywamy warstwą ziemniaków, pomidorów, papryki i mozzarelli. Posypujemy solą i bazylią. Następnie wykładamy drugą połowę mięsa i pozostały farsz w ten sam sposób. Na wierzchu rozlewamy roztrzepane jajko i całość przykrywamy dyniową "czapeczką".
Dynię ponownie wstawiamy do piekarnika. Powinna się piec jeszcze przez 30 minut. Ewa Wachowicz radzi, by danie podać na stół w całości - zdecydowanie zrobi furorę wśród domowników i gości.
Bez dyni nie ma jesieni? Koniecznie sprawdźcie też przepisy innych gwiazd kulinariów, m.in. Magdy Gessler:
Jak tam sezon dyniowy w waszych domach? Już w pełni? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami na to boskie warzywo!