Genialny sposób na dynię? Niech się wypcha. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis

Jesienią dynia obowiązkowo musi znaleźć się na stole. Przepisów na dania z jej dodatkiem jest cała masa - zarówno tych wytrawnych, jak i na słodko. A znacie zapiekankę w dyni?

Dyniowa rewolucja

Ewa Wachowicz to guru polskich kulinariów. Jej przepisy cieszą się ogromną popularnością. Tak się stało chociażby z jej recepturą na najlepszy chleb na świecie. Sprawdźcie go w artykule poniżej:

Tym razem pod lupę wzięliśmy jej sposób na dynię. Nie jest to zupa, chlebek, ciasto ani przetwory, a dynia w formie zapiekanki. Ale nie jest to znowu taka zwyczajna zapiekanka, bowiem dynia pełni w niej rolę zarówno składnika, jak i naczynia. Jak się za nią zabrać? Sprawdźcie.

Zapiekanka w dyni - składniki:

  • średnia dynia
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 400 g zmielonej piersi indyka
  • papryczka chili
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 ziemniaki
  • papryka czerwona
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 pomidory
  • bazylia
  • jajko
  • sól i pieprz
Zobacz wideo

Zapiekanka w dyni - sposób przygotowania:

Dynię myjemy, a następnie odkrawamy jej wierzchnią "czapeczkę", a środek wydrążamy. Pozostały miąższ oprószamy solą. Dynię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.

Przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek siekamy, po czym podsmażamy na patelni rozgrzanej wraz z oliwą. Dodajemy mielone mięso, posiekane chili, imbir, sól i pieprz. Całość mieszamy, podsmażamy i zdejmujemy z palnika. Ziemniaki gotujemy, a pomidory sparzamy i pozbawiamy skórki. Oba warzywa oraz mozzarellę kroimy w plasterki. Paprykę zaś kroimy w kostkę.

Podpieczoną dynię faszerujemy. Wkładamy do środka połowę mięsnego nadzienia i przykrywamy warstwą ziemniaków, pomidorów, papryki i mozzarelli. Posypujemy solą i bazylią. Następnie wykładamy drugą połowę mięsa i pozostały farsz w ten sam sposób. Na wierzchu rozlewamy roztrzepane jajko i całość przykrywamy dyniową "czapeczką".

Dynię ponownie wstawiamy do piekarnika. Powinna się piec jeszcze przez 30 minut. Ewa Wachowicz radzi, by danie podać na stół w całości - zdecydowanie zrobi furorę wśród domowników i gości.

Źródło przepisu>>

Bez dyni nie ma jesieni? Koniecznie sprawdźcie też przepisy innych gwiazd kulinariów, m.in. Magdy Gessler:

Jak tam sezon dyniowy w waszych domach? Już w pełni? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami na to boskie warzywo!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.