Placki bananowe na śniadanie przygotujesz w dosłownie kilka minut. Musisz jednak zadbać o składniki. To naprawdę ważne, aby banany były bardzo dojrzałe. Dzięki temu placki z bananami będą smaczne i będą rozpadać się w ustach.
Banany obierz ze skóry. Przełóż je do dużego naczynia. Możesz rozgnieść je widelcem, zblendować lub ubić tłuczkiem do ziemniaków. W międzyczasie przygotuj płatki owsiane. Tu także masz dowolność. Możesz zblendować płatki owsiane na gładki pył, czyli na mąkę owsianą. Możesz też wsypać płatki po prostu do masy bananowej. Dodaj do składników jajka. Dwa powinny wystarczyć. Dodaj trzecie, jeśli masa będzie bardzo gęsta. Tak przygotowane placki bananowe smaż na rozgrzanym tłuszczu.
Możesz jednak dodać do nich ulubione dodatki. Szczególnie polecamy borówki. Idealnie się komponują. Do racuchów z bananami pasują jednak także kawałki gorzkiej czekolady czy rozdrobnione orzechy włoskiej. Pamiętaj jednak, że dodając czekoladę, znacznie podnosisz kaloryczność placków.