Przepisy z makaronem zazwyczaj nie wymagają zdolności na poziomie zwycięzców popularnych programów kulinarnych, czy szefów kuchni. Proste potrawy z makaronem są zatem idealne na szybką kolację, czy obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Jednym z najpopularniejszych dań z makaronem jest makaron z serem. Co prawda nie wywodzi się z Włoch, z którymi zazwyczaj kojarzona jest pasta, ale to smaczny przepis, który uwielbiają niemal wszyscy. Mac and cheese, bo taka jest oryginalna nazwa tego dania, pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. To danie można przygotować na co najmniej dwa sposoby. Oto przepisy na dwie wersje tej potrawy, które cię zachwycą.
Makaron z serem nie składa się jedynie z dwóch składników. Oprócz makaronu i sera musimy zaopatrzyć się w niezbędne przyprawy i dodatki. Do obu wersji tego przepisu potrzebujemy:
Przepis zaczynamy od dla wielu dobrze znanej zasmażki. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Cały czas mieszając w osobnym naczyniu przygotować śmietankę i mleko. Wlać do zasmażki i powtórzyć ruch mieszania łyżką. Przez 10 min gotować powstałą mieszankę na małym ogniu. Można użyć specjalnej trzepaczki, aby uniknąć grudek. Do naszego sosu trzeba teraz dodać zgnieciony czosnek, oraz papryczkę chili. Sos odstawiamy na chwilę, aby ugotować makaron.
Makaron gotujemy al dente. Według niektórych Włochów (oraz Roberta Makłowicza) jest to jedyny słuszny sposób gotowania makaronu. W jednej z wypowiedzi krytyka kulinarnego słyszymy o tym, że informacja o innym sposobie gotowania makaronu niż al dente nie powinna się pojawiać na opakowaniach, ponieważ psuje smak potrawy. Makaron odcedzamy i odkładamy na bok na sitku. Do naszego sosu możemy dodać teraz starty ser. Na małym ogniu powoli dosypujemy bohatera naszego dania, cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy i wsypujemy na koniec makaron. Po wyłączeniu ognia delikatnie mieszamy. Takie danie jest już gotowe do serwowania gościom. Można je oprószyć pieprzem i posypać świeżą bazylią. Dopuszczalna wersja to także Mac and cheese z kurczakiem.
Drugą wariacją na temat tego dania jest wersja w naczyniu żaroodpornym. Powstałą masę z sosu i makaronu możemy wlać do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku aż do powstania chrupiącej skórki. Jeśli z wierzchu dodamy jeszcze przekrojone na pół pomidorki cherry, powstanie niezapomniane danie, które z pewnością zaskoczy gości.