Rumsztyk z cebulką - czar dawnych lat
Rumsztyk w okresie PRL-u to był prawdziwy must-have w każdej szanującej się restauracji. Najczęściej serwowano go z cebulką w towarzystwie pieczarek. Marzy ci się aromatyczny kawałek mięsa? Sprawdź, dwa przepis na rumsztyk. Ten wyjątkowo aromatyczny kotlet najlepiej smakuje przyrządzony na bazie dwóch rodzajów mięsa: wołowego i wieprzowego. Cześćiej występuje jednak rumsztyk wołowy. Mięso mielone lub grubo siekane serwuje się w dużej ilości cebulki. Ważne, aby jej nie przypalić.
Rumsztyk wieprzowy - przepis
Zanim przejdziemy do gotowania, najpierw trzeba udać się na zakupy. Mięso wieprzowe powinno być przede wszystkim świeże. Pełną listę składników prezentujemy poniżej.
Lista składników:
Przygotowanie:
Rumsztyk wołowy - przepis
Osoby, które nie przepadają za wieprzowiną, mogą wybrać klasyczną opcję z mięsa wołowego. I tu możemy spotkać się zarówno z wersją z mięsa mielonego (lub siekanego) jak i wersją bardziej "stekową". Jakie mięso wybrać? Polędwicę lub łopatkę. Pełną listę składników prezentujemy poniżej.
Lista składników:
Przygotowanie:
Rumsztyk- jakie dodatki?
W tym temacie obozuje pełna dowolność, sprawdzą się zarówno ryż jak i ziemniaki. Idealna będzie też surówka oraz ulubione warzywa podsmażone na przykład na maśle. Prawdziwą poezję smaku stworzy rumsztyk z colesławem i domowymi frytkami lub talarkami ziemniacznymi. Idealne będą też pieczone ziemniaczki. Zgodnie z tradycyjną kuchnią z okresu PRL-u rumsztyk powinno serwować się z podsmażonymi pieczarkami. To prawdziwa perła w koronie dawnych dań.
Zobacz też: Steki z kalafiora, kotleciki, a może kiszony? Kalafior na trzy sposoby