Rumsztyk z cebulką poleca się na rodzinny obiad. Wołowy czy wieprzowy? Jak go przygotować?

Rumsztyk w towarzystwie dużej ilości aromatycznej cebuli to ciekawa i smaczna propozycja na rodzinny obiad, tuż przed długim spacerem. Szukasz pomysłu na rumsztyk z cebulką? Sprawdź poniższe propozycje.

Rumsztyk z cebulką - czar dawnych lat 

Rumsztyk w okresie PRL-u to był prawdziwy must-have w każdej szanującej się restauracji. Najczęściej serwowano go z cebulką w towarzystwie pieczarek. Marzy ci się aromatyczny kawałek mięsa? Sprawdź, dwa przepis na rumsztyk. Ten wyjątkowo aromatyczny kotlet najlepiej smakuje przyrządzony na bazie dwóch rodzajów mięsa: wołowego i wieprzowego. Cześćiej występuje jednak rumsztyk wołowy. Mięso mielone lub grubo siekane serwuje się w dużej ilości cebulki. Ważne, aby jej nie przypalić. 

Rumsztyk wieprzowy - przepis 

Zanim przejdziemy do gotowania, najpierw trzeba udać się na zakupy. Mięso wieprzowe powinno być przede wszystkim świeże. Pełną listę składników prezentujemy poniżej. 

Lista składników: 

  • mięso mielone wieprzowe - 0,5 kg lub mięso z łopatki z wieprzowej, które zmielimy samodzielnie lub posiekamy
  • jajko - 1 sztuka 
  • cebula - 5 sztuk (średnich)
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  • Dwie cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. 
  • Następnie należy zeszklić ją na rozgrzanym oleju. 
  • W kolejnym kroku do umytego mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy podsmażoną cebulę i doprawiamy pieprzem i solą. 
  • Wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety i delikatne spłaszczamy każdą sztukę. 
  • Pozostałe cebule obieramy i kroimy w piórka, które następnie podsmażamy na oleju. 
  • Kotlety po usmażeniu dekorujemy cebulą. 
Zobacz wideo A może stek w takiej wersji?

Rumsztyk wołowy - przepis 

Osoby, które nie przepadają za wieprzowiną, mogą wybrać klasyczną opcję z mięsa wołowego. I tu możemy spotkać się zarówno z wersją z mięsa mielonego (lub siekanego) jak i wersją bardziej "stekową". Jakie mięso wybrać? Polędwicę lub łopatkę. Pełną listę składników prezentujemy poniżej. 

Lista składników: 

  • łopatka wołowa mielona (najlepiej samodzielnie) - 400 g 
  • ostra musztarda typu Dijon - 1 mała łyżeczka 
  • jajko - 1 sztuka 
  • cebula - 1 sztuka 
  • bułka tarta 

Przygotowanie: 

  • Dokładnie umyj mięso i podziel na małe kawałki. 
  • W kolejnym kroku mięso przekładamy do miski, dodajemy musztardę, bułkę tartą oraz jajko.
  • Całość mieszamy i formujemy kotlety.
  • Przygotowane kotlety należy podsmażyć na dobrze gorącym oleju. 
  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy. 
  • Na kotletach kładziemy cebulę. 

Rumsztyk- jakie dodatki? 

W tym temacie obozuje pełna dowolność, sprawdzą się zarówno ryż jak i ziemniaki. Idealna będzie też surówka oraz ulubione warzywa podsmażone na przykład na maśle. Prawdziwą poezję smaku stworzy rumsztyk z colesławem i domowymi frytkami lub talarkami ziemniacznymi. Idealne będą też pieczone ziemniaczki. Zgodnie z tradycyjną kuchnią z okresu PRL-u rumsztyk powinno serwować się z podsmażonymi pieczarkami. To prawdziwa perła w koronie dawnych dań. 

Zobacz też: Steki z kalafiora, kotleciki, a może kiszony? Kalafior na trzy sposoby

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.