Tort bezowy Pavlova - pyszny przepis na domowy tort urodzinowy (i nie tylko)

Tort bezowy Pavlova nie jest trudny w przygotowaniu. Szukasz alternatywy dla ciężkich i gotowych tortów? Sprawdź lekką wersję Pavlova i ciesz się wyjątkowym smakiem w towarzystwie ulubionych owoców.

Tort bezowy: przepisy. Wersja Pavlova 

Tort bezowy Pavlova określany jest mianem perfekcyjnego deseru, ale też idealnie nadaje się na urodziny. Jako pierwszy przygotował go szef kuchni hotelu Esplanade w celu uczczenia pobytu pochodzącej z Rosji, słynnej primabaleriny- Anny Pawłowej. Przepisy na tort bezowy mają różne stopnie trudności, ale wersja Pavlova zaliczana jest tych nieco łatwiejszych w przygotowaniu.

Tort bezowy z mascarpone - lista składników 

Składniki na bezę Pavlova należy podzielić na etap bezy, etap kremu oraz dekoracji. Bardzo dużą rolę odgrywa tutaj wyjątkowo aksamitny składnik w postaci serka. Tort bezowy z mascarpone zwyczajnie nie może się nie udać. Pełną listę składników prezentujemy poniżej. 

Lista składników na bezę:

  • białka z sześciu jajek o temperaturze pokojowej 
  • cukier do wypieków - 300 g 
  • sok z cytryny- 1 łyżka stołowa 
  • skrobia ziemniaczana - 1 mała łyżeczka 

Lista składników na krem: 

  • Serek mascarpone - 250 g 
  • Śmietanka 36 proc. - 250 g
  • Cukier puder - dowolna ilość 

Lista składników do dekoracji: 

  • maliny 
  • borówki 
  • listki mięty 
Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Tort bezowy Pavlova - przepis krok po kroku

Jak przygotować tort bezowy Pavlova? Oto przepis:

Etap przygotowania bezy: 

  1. Białka miksujemy w plastikowej misce, w momencie gdy pojawi się delikatna piana, dodajemy cukier po kolei łyżka po łyżce. 
  2. Do lśniącej i sztywnej masy dodajemy sok z cytryny oraz skrobię. 
  3. Całą masę mieszamy i wykładamy na blachę, którą wcześniej należy wyścielić papierem do pieczenia. 
  4. Od razu przy wykładaniu masy należy trzymać się kształtu koła, który najłatwiej będzie narysować przy pomocy ołówka na papierze. Z masy powinny powstać dwa bezowe koła. 
  5. Na środku masy zrób wgłębienie na krem, normalnym jest też to, że po etapie pieczenia beza zapada się właśnie po środku. 
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, ale po włożeniu bezy do środka należy zmniejszyć temperaturę do 110 stopni, a później do 100. 
  7. Bezy pieczemy od 2 do 2,5 h. 

Etap przygotowania kremu i dekoracji: 

  1. Ubij mascarpone razem ze śmietanką oraz cukrem pudrem. Krem nie powinien być bardzo słodki. 
  2. Na wystudzone kawałki bezy nakładamy krem oraz owoce i listki mięty. Można stworzyć dwa piętra lub dwa oddzielne torty. 

Zobacz też: Sernik Oreo - przepis na niebiańską ucztę. Podajemy sprawdzoną recepturę

Więcej o: