Tort bezowy: przepisy. Wersja Pavlova
Tort bezowy Pavlova określany jest mianem perfekcyjnego deseru, ale też idealnie nadaje się na urodziny. Jako pierwszy przygotował go szef kuchni hotelu Esplanade w celu uczczenia pobytu pochodzącej z Rosji, słynnej primabaleriny- Anny Pawłowej. Przepisy na tort bezowy mają różne stopnie trudności, ale wersja Pavlova zaliczana jest tych nieco łatwiejszych w przygotowaniu.
Tort bezowy z mascarpone - lista składników
Składniki na bezę Pavlova należy podzielić na etap bezy, etap kremu oraz dekoracji. Bardzo dużą rolę odgrywa tutaj wyjątkowo aksamitny składnik w postaci serka. Tort bezowy z mascarpone zwyczajnie nie może się nie udać. Pełną listę składników prezentujemy poniżej.
Lista składników na bezę:
- białka z sześciu jajek o temperaturze pokojowej
- cukier do wypieków - 300 g
- sok z cytryny- 1 łyżka stołowa
- skrobia ziemniaczana - 1 mała łyżeczka
Lista składników na krem:
- Serek mascarpone - 250 g
- Śmietanka 36 proc. - 250 g
- Cukier puder - dowolna ilość
Lista składników do dekoracji:
- maliny
- borówki
- listki mięty
Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!
Tort bezowy Pavlova - przepis krok po kroku
Jak przygotować tort bezowy Pavlova? Oto przepis:
Etap przygotowania bezy:
- Białka miksujemy w plastikowej misce, w momencie gdy pojawi się delikatna piana, dodajemy cukier po kolei łyżka po łyżce.
- Do lśniącej i sztywnej masy dodajemy sok z cytryny oraz skrobię.
- Całą masę mieszamy i wykładamy na blachę, którą wcześniej należy wyścielić papierem do pieczenia.
- Od razu przy wykładaniu masy należy trzymać się kształtu koła, który najłatwiej będzie narysować przy pomocy ołówka na papierze. Z masy powinny powstać dwa bezowe koła.
- Na środku masy zrób wgłębienie na krem, normalnym jest też to, że po etapie pieczenia beza zapada się właśnie po środku.
- Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, ale po włożeniu bezy do środka należy zmniejszyć temperaturę do 110 stopni, a później do 100.
- Bezy pieczemy od 2 do 2,5 h.
Etap przygotowania kremu i dekoracji:
- Ubij mascarpone razem ze śmietanką oraz cukrem pudrem. Krem nie powinien być bardzo słodki.
- Na wystudzone kawałki bezy nakładamy krem oraz owoce i listki mięty. Można stworzyć dwa piętra lub dwa oddzielne torty.
Zobacz też: Sernik Oreo - przepis na niebiańską ucztę. Podajemy sprawdzoną recepturę