18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Caipirinha - drink nie tylko na letnie spotkania z przyjaciółmi

Caipirinha to drink, którego przygotowanie jest bardzo proste. Pochodzący z Brazylii koktajl cieszy się popularnością również w Polsce, dzięki swemu łagodnemu i odświeżającemu smakowi jest szczególnie często serwowany podczas imprez. Sprawdzamy, jak przygotować drink Caipirinha i w czym tkwi jego sekret.

Drink Caipirinha: co stanowi o jego duszy?

Drink Caipirinha uznawany jest za najpopularniejszy alkoholowy drink w Brazylii. Jego przygotowanie jest bardzo proste, ale wiele zależy od jakości wykorzystanych do niego składników. Podstawę drinka caipirinha stanowi cachaça. Jest to popularny w Brazylii alkohol wytwarzany ze sfermentowanego soku trzcinowego. Zawartość alkoholu w cachaçy wynosi nie mniej niż 38 procent, ale może osiągnąć nawet ponad 60 procent. Cachaça w Brazylii dostępna jest najczęściej pod nazwą Pitu albo Canario (to główni jej producenci). Alkohol ten znany jest także pod nazwą aguardente lub aguardiente, z uwagi na swą moc porównywany bywa często z wódką. Cachaça może być butelkowana natychmiast po destylacji, jednak lepsze gatunki poddawane są procesowi dojrzewania. Leżakując w drewnianych beczkach nawet przez cały rok, cachaça nabiera złocistego koloru. Smakuje podobnie jak rum czy tequila, jednak w przeciwieństwie do nich ma lekki owocowy posmak, jest również bardziej wytrawna i nieco cierpka w smaku. Cachaça uznawana jest za tzw. dobro narodowe Brazylii, jej nazwa jest zresztą nazwą unikalną, co oznacza, że można ją nadawać wyłącznie alkoholom produkowanym z cukru trzcinowego w Brazylii. Alkohol ten można jednak nabyć na całym świecie, również w Polsce – w sklepach z alkoholami świata oraz w niektórych dużych marketach. Niestety, jest stosunkowo drogi, z uwagi na wysoką marżę, jaką narzucają nań handlowcy. Za butelkę o pojemności 0,7 litra trzeba zapłacić zwykle nie mniej niż 70 złotych.

Drink Caipirinha przygotowuje się na bazie alkoholu zwanego cachaça, z dodatkiem brązowego cukru oraz – obowiązkowo – limonki. Świetnie sprawdza się podczas imprez, ma łagodny i odświeżający smak i aromat. Te jego cechy mogą jednak być bardzo zwodnicze – drink Caipirinha, zwłaszcza w gorące dni, bardzo szybko uderza do głowy. Do przygotowania Caipirinhi przydatny będzie również tłuczek barmański, tzw. muddler, a także miarka barmańska, tzw. jigger. Niezbędny będzie oczywiście lód. Caipirinhę serwuje się zwykle w niskich szklankach typu old-fashioned.

Caipirinha: przepis uznany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów

Jeśli chodzi o Caipirinha, przepis na przyrządzenie tego drinka znalazł się na oficjalnej liście koktajli International Bartenders Association, czyli Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów. Drink najczęściej przygotowuje się bezpośrednio w szklance – wówczas należy najpierw utrzeć limonkę z cukrem, później dodać alkohol i po wymieszaniu uzupełnić szklankę lodem. Dobrym pomysłem jest jednak także przygotowanie Caipirinhi w shakerze – po utarciu limonki z cukrem wszystkie składniki przekłada się do shakera i potrząsa intensywnie, a następnie przelewa do szklanki już dokładnie wymieszane.

Składniki:

  • 60 ml cachaçy,
  • 1 limonka,
  • 1 łyżka brązowego cukru (trzcinowego),
  • lód (może być kruszony).

Limonkę umyć i sparzyć. Odciąć skórkę (zieloną i białą część) u góry i na dole cytrusa, przeciąć limonkę wzdłuż, a każdą połówkę ponownie wzdłuż. Wyciąć biały środek, a następnie każdą z ćwiartek przeciąć na pół wszerz. Taki sposób podzielenia limonki na części ułatwia wyciśnięcie z niej soku, a jednocześnie pozbawia koktajl goryczki. Limonkę wrzucić do szklanki, dodać cukier, utrzeć z pomocą muddlera lub drewnianej łyżki tak, by limonka puściła jak najwięcej soku. Dodać alkohol, dokładnie wymieszać. Dodać lód, wymieszać jeszcze raz. Szklankę można ozdobić plasterkiem limonki.

Aby przygotować większe ilości koktajlu z pomocą shakera, należy użyć 0,7 litra cachaçy, 12 łyżek brązowego cukru, minimum sześć limonek i odpowiedniej ilości lodu. Limonki pocięte na ósemki umieścić w dużym pojemniku wraz z cukrem i wycisnąć za pomocą muddlera. Wlać alkohol, wymieszać. Rozlać do szklanek, dodać lód, udekorować plasterkami limonki.

Zobacz wideo Recykling w wersji 2.0. Drinki w skorupie po cytrynie

Caipirinha drink: wariacje pod różnymi nazwami

Najpopularniejszy drink z cachaçą to niewątpliwie Caipirinha. Drink ten może jednak być przygotowywany na wiele sposobów, choć zwykle pod nieco inną nazwą. Jeśli przygotowując drink Caipirinha zastąpimy cachaça wódką, to otrzymamy drink o nazwie Caipiroska. Jeśli alkoholem użytym do przygotowania drinka będzie sake, to drink będzie się zwał Caipisake albo Sakedina. Zastępując cachaça rumem otrzymamy drink o nazwie Caipirissima. Można też przygotować bezalkoholową wersję Caipirinhi – zamiast cachaça należy użyć wody gazowanej.

Interesująca jest też Caipirinha z owocami, nazywana Caipifruta. Wówczas limonkę ucieramy z cukrem i – odpowiednio – mango, truskawkami, ananasem lub kiwi. Z pozostałymi składnikami postępujemy jak w przypadku tradycyjnego drinka. Z cachaçą można tworzyć również inne drinki – wszystko zależy od naszych upodobań.

Zobacz też: Nalewka z rabarbaru - dwa przepisy do wypróbowania w lecie. Jak przygotować rabarbarówkę?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.