Ciasto marchewkowe z kremem - jak smakuje?
Czy ciasto marchewkowe z kremem smakuje jak marchewka? Zdecydowanie tak, ale to bardzo delikatne nuty. To przede wszystkim połączenie zaskakujących smaków i konsystencji, ciasto marchewkowe jest jednocześnie puszyste i kruche. Słodki krem idealnie komponuje się ze smakiem marchewki. O szczegółach piszemy poniżej.
Sprawdzone przepisy na ciasto marchewkowe - lista składników
Zanim przejdziemy do kuchni, warto podkreślić, że sprawdzone przepisy na ciasto marchewkowe wymagają odpowiedniej listy składników. Zastanawiasz się co kupić? Pełną listę zakupów prezentujemy poniżej.
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna - 2 szklanki
- soda - 2 małe łyżeczki
- cynamon - 2 małe łyżeczki
- jajko - 4 sztuki
- brązowy cukier - 1 szklanka
- olej - 1/3 szklanki
- starta marchewka - 2 szklanki
Składniki na krem:
- serek mascarpone - 250 g
- śmietanka kremówka 36 proc. - 200 g
- cukier puder - 4 łyżki stołowe
- tarta skórka z połówki cytryny
- sok z cytryny - 1 łyżka
Składniki polewa:
- budyń waniliowy bez dodatku cukru - 1 opakowanie
- galaretka pomarańczowa - 1 opakowanie
- sok marchewkowy - 500 ml
Do dekoracji:
- marcepan
- barwnik spożywczy w kolorze zielonym i pomarańczowym
Zobacz też: Muffinki marchewkowe. Jak przygotować pyszne i zdrowe łakocie?
Przepis na ciasto marchewkowe krok po kroku
Oto przepis na ciasto marchewkowe:
Przepis na ciasto
- Przesiej mąkę i wymieszaj z cynamonem i sodą.
- W kolejnym kroku należy ubić jajka na puszystą masę, dodając od czasu do czasu cukier. Mikser powinien pracować na najwyższych obrotach.
- Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej oraz taką sama ilość mąki.
- Czas na marchewkę, należy ją odsączyć przy pomocy sitka, następnie dodać do ciasta i wszystko razem wymieszać.
- Tak powstałe ciasto przekładamy do blachy o kwadratowym kształcie. Blacha powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Do pieczenia używamy funkcji grzania od góry i od dołu przy temperaturze 180 stopni. Ciasto należy piec przez około 45 minut na ostatnim poziomie.
- Po upływie tego czasu warto przeprowadzić test suchego patyczka i odstawić ciasto do wystudzenia.
- Na ostatnim etapie kroimy ciasto na pół w poziomie i jedną część przekładamy z powrotem do blaszki.
Przygotowanie kremu
- Teraz nadszedł czas na przygotowanie kremu. Śmietanę należy ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz serek miksujemy na średnich obrotach.
- Po stworzeniu kremu wykładamy krem na ciasto na blasze, przykrywamy drugą częścią i lekko przyciskamy.
Przygotowanie polewy
- Gotujemy budyń z dodatkiem soku marchewkowego, po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia.
- Tak powstałą zalewę odstawiamy do ostygnięcia na 20 minut.
Etap dekoracji
- Ciepłą polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy na kilka godzin do momentu stężenia galaretki.
- W kolejnym kroku przechodzimy do barwienia marcepanu na dwa kolory: pomarańczowy i zielony.
- Z tak powstałej pomarańczowej masy formujemy małe marchewki i delikatnie nacinamy je nożem.
- Z marcepanu w kolorze zieleni tworzymy małe listki i przyklejamy je na końcu marchewek.
- Na koniec kroimy ciasto na kawałki i dekorujemy małymi marchewkami.
Zobacz też: Ciasto kruche ze śliwkami - jak się za nie zabrać? Mamy genialny przepis krok po kroku
Zobacz wideo Zobacz też przepis na muffiny buraczane pieczone w wafelkach