Ciasto marchewkowe idealne na jesienną chandrę. Przepis? Banalnie prosty!

Ciasto marchewkowe? Przepis nie jest trudny i pasuje do jesiennej aury. Marzy Ci się pyszny deser? Sprawdź szybki patent na coś słodkiego na bazie marchewki.

Ciasto marchewkowe z kremem - jak smakuje? 

Czy ciasto marchewkowe z kremem smakuje jak marchewka? Zdecydowanie tak, ale to bardzo delikatne nuty. To przede wszystkim połączenie zaskakujących smaków i konsystencji, ciasto marchewkowe jest jednocześnie puszyste i kruche. Słodki krem idealnie komponuje się ze smakiem marchewki. O szczegółach piszemy poniżej. 

Sprawdzone przepisy na ciasto marchewkowe - lista składników

Zanim przejdziemy do kuchni, warto podkreślić, że sprawdzone przepisy na ciasto marchewkowe wymagają odpowiedniej listy składników. Zastanawiasz się co kupić? Pełną listę zakupów prezentujemy poniżej. 

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • soda - 2 małe łyżeczki
  • cynamon - 2 małe łyżeczki 
  • jajko - 4 sztuki 
  • brązowy cukier - 1 szklanka
  • olej - 1/3 szklanki
  • starta marchewka - 2 szklanki 

Składniki na krem:

  • serek mascarpone - 250 g
  • śmietanka kremówka 36 proc. - 200 g
  • cukier puder - 4 łyżki stołowe 
  • tarta skórka z połówki cytryny 
  • sok z cytryny - 1 łyżka

Składniki polewa: 

  • budyń waniliowy bez dodatku cukru - 1 opakowanie
  • galaretka pomarańczowa - 1 opakowanie 
  • sok marchewkowy - 500 ml 

Do dekoracji: 

  • marcepan
  • barwnik spożywczy w kolorze zielonym i pomarańczowym

Zobacz też: Muffinki marchewkowe. Jak przygotować pyszne i zdrowe łakocie?

Przepis na ciasto marchewkowe krok po kroku 

Oto przepis na ciasto marchewkowe:

Przepis na ciasto 

  1. Przesiej mąkę i wymieszaj z cynamonem i sodą. 
  2. W kolejnym kroku należy ubić jajka na puszystą masę, dodając od czasu do czasu cukier. Mikser powinien pracować na najwyższych obrotach.
  3. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej oraz taką sama ilość mąki. 
  4. Czas na marchewkę, należy ją odsączyć przy pomocy sitka, następnie dodać do ciasta i wszystko razem wymieszać. 
  5. Tak powstałe ciasto przekładamy do blachy o kwadratowym kształcie. Blacha powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 
  6. Do pieczenia używamy funkcji grzania od góry i od dołu przy temperaturze 180 stopni. Ciasto należy piec przez około 45 minut na ostatnim poziomie. 
  7. Po upływie tego czasu warto przeprowadzić test suchego patyczka i odstawić ciasto do wystudzenia. 
  8. Na ostatnim etapie kroimy ciasto na pół w poziomie i jedną część przekładamy z powrotem do blaszki. 

Przygotowanie kremu

  1. Teraz nadszedł czas na przygotowanie kremu. Śmietanę należy ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz serek miksujemy na średnich obrotach. 
  2. Po stworzeniu kremu wykładamy krem na ciasto na blasze, przykrywamy drugą częścią i lekko przyciskamy. 

Przygotowanie polewy 

  1. Gotujemy budyń z dodatkiem soku marchewkowego, po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia.  
  2. Tak powstałą zalewę odstawiamy do ostygnięcia na 20 minut.  

Etap dekoracji 

  1. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy na kilka godzin do momentu stężenia galaretki. 
  2. W kolejnym kroku przechodzimy do barwienia marcepanu na dwa kolory: pomarańczowy i zielony. 
  3. Z tak powstałej pomarańczowej masy formujemy małe marchewki i delikatnie nacinamy je nożem. 
  4. Z marcepanu w kolorze zieleni tworzymy małe listki i przyklejamy je na końcu marchewek. 
  5. Na koniec kroimy ciasto na kawałki i dekorujemy małymi marchewkami. 

Zobacz też: Ciasto kruche ze śliwkami - jak się za nie zabrać? Mamy genialny przepis krok po kroku

Zobacz wideo Zobacz też przepis na muffiny buraczane pieczone w wafelkach
Więcej o: